07 november 2020
In België oefent de FSMA nog geen toezicht uit op de cryptosector, maar in Nederland zijn ondertussen de eerste websites geregistreerd bij de DNB.
De Nederlandsche Bank (DNB) neemt het toezicht op zich en na een lange procedure zijn recent de eerste websites geregistreerd bij de DNB. Ondermeer cryptobrokers Bitvavo, LiteBit en Anycoin Direct vallen voortaan onder het toezicht van de centrale bank.
Een belangrijke kanttekening is dat het niet gaat over volledig toezicht zoals we dat kennen van de banken en brokers. DNB controleert alleen of deze websites zich houden aan de antiwitwaswetgeving.
De cryptowebsites zeggen zelf enthousiast te zijn over de nieuwe regulering. Er gelden dan wel striktere regels, om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen, maar de meeste spelers zijn al lang bezig met zich in orde te stellen met de nieuwe regelgeving. Hiertoe moeten zij bijvoorbeeld elke klant identificeren door identiteitsbewijzen te beoordelen. Bij veel spelers loopt dat verificatieproces dan ook al behoorlijk snel.
Door de registratie bij de DNB blijven alleen de serieuze spelers over. Dat maakt het ook eenvoudiger voor consumenten om het kaf van het koren te scheiden. In België waarschuwt de FSMA nog regelmatig voor dubieuze websites die argeloze beleggers trachten op te lichten met cryptomunten.
Ondanks de waarschuwingen wint het kopen van Bitcoin in België ook aan belang. LiteBit telt zo'n 600.000 gebruikers in Nederland, maar ook in België telt het zo'n 36.000 klanten. En dat aantal neemt flink toe. Als het momentum blijft aanhouden, zal het aantal Belgische klanten dit jaar verdubbelen.
De Bitcoin steeg in 2017 tijdens de hype naar haast 20.000 dollar. Daarna volgde een stevige correctie tot zo'n 3.500 dollar. De munt herstelde daarna weer tot zo'n 10.000 dollar. Door de coronacrisis ging de Bitcoin waarde echter ook onderuit en daalden we weer richting 5.000 dollar. Een dik half jaar later is de Bitcoin weer spectaculair hersteld en moet je weer meer dan 15.000 dollar neertellen voor 1 Bitcoin. De snelle stijging trekt uiteraard steeds nieuwe kooplustigen aan die hopen dat de Bitcoin nog veel meer waard gaat worden.
LiteBit geeft nog mee dat het aantal Belgische transacties tijdens de lockdown zo'n 20% hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste klanten zijn wel jonger dan 30.
01 juli 2022
Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer
13 juni 2022
De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte.
Lees meer
03 juni 2022
Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer
30 mei 2022
Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken.
Lees meer
25 mei 2022
Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meer