Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Daar is de bankencrisis terug

Daar is de bankencrisis terug

Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023 - door Redactie

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.

Vorige week legde eerst Silvergate Bank de boeken neer, een bank die vooral werkte voor de cryptocurrency spelers en die nauwe banden had met het gekapseisde FTX. Nauwelijks enkele dagen later moest de overheid de controle overnemen over Silicon Valley Bank, een bank die reeds 40 jaren actief was en vooral werkte voor tech startups.

Tijdens het weekend ontstond er paniek. Heel wat bedrijven gebruikten Silicon Valley Bank en hadden miljoenen dollars op hun rekeningen staan, terwijl het bedrag op een bankrekening in de VS maar tot 250.000 dollar verzekerd is. De vrees was dus dat al deze bedrijven hun centen zouden kwijt zijn, waardoor ze ook hun personeel niet meer zouden kunnen betalen. Daarom moest er tijdens het weekend een oplossing gezocht worden om een verdere besmetting te vermijden. Wanneer het publiek het vertrouwen verliest in de banken, dan zouden ze allemaal als dominosteentjes omver vallen.

Zondagavond werd dan nog in allerijl Signature Bank gesloten, waarna de autoriteiten een reddingsplan bekend maakten. Dat moet ervoor zorgen dat rekeninghouders aan hun geld kunnen en dat ze niet moeten vrezen voor verliezen. De banken zelf en de aandeelhouders werden niet gered en zij spelen hun inleg dus kwijt.  

Duration mismatch

Silicon Valley Bank ging onderuit door een klassieke 'duration mismatch', waarbij geld dat op korte termijn kan worden opgevraagd, uitgeleend is op lange termijn. De bank kreeg tijdens de tech hype van enkele jaren geleden miljoenen dollars binnen van startups, die vlotjes geld toegestopt kregen van durfkapitaalfondsen. Dat geld werd belegd in langlopende staatsobligaties. Door de hogere rente worden minder risico's genomen en vinden de startups minder snel geld, waardoor ze het geld op hun bankrekening moesten opsouperen. Dat geld was door de bank echter belegd in langlopende obligaties, die nu op de markt minder waard zijn omdat nieuwe obligaties een hogere rente bieden. Silicon Valley Bank verkocht een deel van zijn portefeuille aan marktprijzen en boekte hier 1,8 miljard dollar verlies op, waardoor het zijn kapitaal moest versterken. 

Deze kapitaalverhoging lukte echter niet en er brak paniek uit, waarbij iedereen zijn geld probeerde op te vragen. Op nauwelijks twee dagen tijd ging de bank dan overkop, omdat ze niet over voldoende liquiditeiten beschikte om aan de vraag van klanten te voldoen.

Noodmaatregelen

De Amerikaanse overheid heeft nu noodmaatregelen aangekondigd, waarbij elke bank zijn langlopend papier kan aanbieden bij de centrale bank, die hier een lening van 100% van de waarde zal voor toestaan. Op deze manier moet dat papier niet met verlies verkocht worden.

Beurzen onrustig

De beurzen reageerden zenuwachtig en de koersen van bankaandelen stonden onder druk, ook in Europa. Silicon Valley Bank heeft ook filialen in landen als Duitsland en het VK, maar volgens de ECB is het besmettingsgevaar in Europa erg beperkt.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.