Je bent hier: Home > Nieuws > Daar is de bankencrisis terug

Daar is de bankencrisis terug

Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023 - door Redactie

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.

Vorige week legde eerst Silvergate Bank de boeken neer, een bank die vooral werkte voor de cryptocurrency spelers en die nauwe banden had met het gekapseisde FTX. Nauwelijks enkele dagen later moest de overheid de controle overnemen over Silicon Valley Bank, een bank die reeds 40 jaren actief was en vooral werkte voor tech startups.

Tijdens het weekend ontstond er paniek. Heel wat bedrijven gebruikten Silicon Valley Bank en hadden miljoenen dollars op hun rekeningen staan, terwijl het bedrag op een bankrekening in de VS maar tot 250.000 dollar verzekerd is. De vrees was dus dat al deze bedrijven hun centen zouden kwijt zijn, waardoor ze ook hun personeel niet meer zouden kunnen betalen. Daarom moest er tijdens het weekend een oplossing gezocht worden om een verdere besmetting te vermijden. Wanneer het publiek het vertrouwen verliest in de banken, dan zouden ze allemaal als dominosteentjes omver vallen.

Zondagavond werd dan nog in allerijl Signature Bank gesloten, waarna de autoriteiten een reddingsplan bekend maakten. Dat moet ervoor zorgen dat rekeninghouders aan hun geld kunnen en dat ze niet moeten vrezen voor verliezen. De banken zelf en de aandeelhouders werden niet gered en zij spelen hun inleg dus kwijt.  

Duration mismatch

Silicon Valley Bank ging onderuit door een klassieke 'duration mismatch', waarbij geld dat op korte termijn kan worden opgevraagd, uitgeleend is op lange termijn. De bank kreeg tijdens de tech hype van enkele jaren geleden miljoenen dollars binnen van startups, die vlotjes geld toegestopt kregen van durfkapitaalfondsen. Dat geld werd belegd in langlopende staatsobligaties. Door de hogere rente worden minder risico's genomen en vinden de startups minder snel geld, waardoor ze het geld op hun bankrekening moesten opsouperen. Dat geld was door de bank echter belegd in langlopende obligaties, die nu op de markt minder waard zijn omdat nieuwe obligaties een hogere rente bieden. Silicon Valley Bank verkocht een deel van zijn portefeuille aan marktprijzen en boekte hier 1,8 miljard dollar verlies op, waardoor het zijn kapitaal moest versterken. 

Deze kapitaalverhoging lukte echter niet en er brak paniek uit, waarbij iedereen zijn geld probeerde op te vragen. Op nauwelijks twee dagen tijd ging de bank dan overkop, omdat ze niet over voldoende liquiditeiten beschikte om aan de vraag van klanten te voldoen.

Noodmaatregelen

De Amerikaanse overheid heeft nu noodmaatregelen aangekondigd, waarbij elke bank zijn langlopend papier kan aanbieden bij de centrale bank, die hier een lening van 100% van de waarde zal voor toestaan. Op deze manier moet dat papier niet met verlies verkocht worden.

Beurzen onrustig

De beurzen reageerden zenuwachtig en de koersen van bankaandelen stonden onder druk, ook in Europa. Silicon Valley Bank heeft ook filialen in landen als Duitsland en het VK, maar volgens de ECB is het besmettingsgevaar in Europa erg beperkt.

Opvallend was wel dat de bitcoin koers met zo'n 10% steeg. Deze cryptomunt staat natuurlijk buiten het banksysteem en werd uitgevonden na de bankencrisis van 2008, om een alternatief te vormen voor banken. Door bitcoin zelf te bewaren kan je effectief je eigen bank zijn. Je bent dan niet afhankelijk van banken waar het geld op je rekening slechts beschermd is tot 100.000 euro. Maar als alle banken omvallen, zal ook deze bescherming een lege doos zijn. Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Finance

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
Lees meer


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.