Je bent hier: Home > Nieuws > Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023 - door Redactie

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.

Op deze website hebben we het al regelmatig gehad over fraude met cryptomunten, maar steeds weer duiken er nieuwe verhalen op van mensen die in de val gelokt zijn van frauduleuze beleggingen. Het Nieuwsblad brengt nu een verhaal van een koppel dat maar liefst 50.000 euro kwijtspeelde aan oplichters die hen hoge rendementen beloofden.

Bekende Vlaming

Om mensen in de val te lokken, gebruiken de criminelen vaak advertenties met daarin BV's. Deze advertenties worden verspreid via sociale netwerken als Facebook, Instagram, Twitter of TikTok. De oplichters betalen wat geld om een groot bereik te krijgen. Advertenties moeten eerst goedgekeurd worden door de sociale netwerken, maar blijkbaar slagen de oplichters daar nog steeds in. De sociale netwerken zijn trouwens wel op de hoogte dat hun diensten veel gebruikt worden om dergelijke scams te promoten, maar grijpen amper in.

Deze keer ging het over een advertentie waarin politicus Bart De Wever uitlegde hoe hij veel geld had verdiend met bitcoin. De slachtoffers lieten zich overtuigen om klein te beginnen met 250 euro en zagen hun investering snel renderen. Daarop werden ze aangespoord om meer geld bij te storten, wat ze ook deden. In totaal heeft het koppel op deze manier zo'n 50.000 euro verloren.

Geld komt nooit terug

De slachtoffers zien hun investering dus geld opbrengen in een app of op een website. Maar wanneer ze hun geld terug willen opvragen, blijkt dat onmogelijk. Vaak wordt er dan gezegd dat er allerlei belastingen verschuldigd zijn die eerst moeten betaald worden. Op die manier proberen de oplichters nog meer geld te ontfutselen van de slachtoffers. In veel gevallen begrijpen de slachtoffers pas dan dat ze opgelicht zijn. Als ze genoeg slachtoffers hebben gemaakt, sluiten de fraudeurs hun website en beginnen ze onder een andere naam weer opnieuw.

Makkelijk geld verdienen bestaat niet

Cryptomunten zijn erg volatiel en kunnen snel in waarde stijgen, maar ook snel crashen. Niemand kan met zekerheid beloven dat je winst zal maken met dergelijke beleggingen. Het blijft dus opvallend dat mensen zich nog steeds laten oplichten door fraudeurs die hoge rendementen beloven.

Kies voor een gereguleerd platform

Wens je toch te investeren in cryptomunten, kies dan voor een gereguleerd platform. In tegenstelling tot wat oplichters je trachten wijs te maken, is het aankopen van cryptocurrency even gebruiksvriendelijk als een aankoop op gelijk welke webshop. Er zijn diverse Nederlandse platformen die geregistreerd zijn bij de Nederlandse centrale bank. Aanbieders als Bitvavo of Litebit hebben ook veel klanten in België. Zij worden gecontroleerd op witwassen en door de registratie heb je zekerheid dat het niet over fraudeurs gaat. De registratie betekent evenwel niet dat je belegging beschermd is tegen verliezen. De cryptomarkt is nog voor een groot deel ongereguleerd en als consument ben je dus niet beschermd als het platform failliet moest gaan.

Pas wanneer je goed de risico's van cryptomunten begrijpt, kan je overwegen om een zeer klein deel van je portefeuille hier aan bloot te stellen. Hou de inleg dus steeds beperkt.

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

De top 5 beleggen apps

20 maart 2023

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Komt Bitcoin binnenkort weer boven de 25.000 dollar?

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer


Reclame voor cryptomunten strenger gereguleerd

08 februari 2023

Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de risico's, vindt de regering.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.