Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Nieuws > Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers
03 maart 2023 - door Redactie
Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Op deze website hebben we het al regelmatig gehad over fraude met cryptomunten, maar steeds weer duiken er nieuwe verhalen op van mensen die in de val gelokt zijn van frauduleuze beleggingen. Het Nieuwsblad brengt nu een verhaal van een koppel dat maar liefst 50.000 euro kwijtspeelde aan oplichters die hen hoge rendementen beloofden.
Om mensen in de val te lokken, gebruiken de criminelen vaak advertenties met daarin BV's. Deze advertenties worden verspreid via sociale netwerken als Facebook, Instagram, Twitter of TikTok. De oplichters betalen wat geld om een groot bereik te krijgen. Advertenties moeten eerst goedgekeurd worden door de sociale netwerken, maar blijkbaar slagen de oplichters daar nog steeds in. De sociale netwerken zijn trouwens wel op de hoogte dat hun diensten veel gebruikt worden om dergelijke scams te promoten, maar grijpen amper in.
Deze keer ging het over een advertentie waarin politicus Bart De Wever uitlegde hoe hij veel geld had verdiend met bitcoin. De slachtoffers lieten zich overtuigen om klein te beginnen met 250 euro en zagen hun investering snel renderen. Daarop werden ze aangespoord om meer geld bij te storten, wat ze ook deden. In totaal heeft het koppel op deze manier zo'n 50.000 euro verloren.
De slachtoffers zien hun investering dus geld opbrengen in een app of op een website. Maar wanneer ze hun geld terug willen opvragen, blijkt dat onmogelijk. Vaak wordt er dan gezegd dat er allerlei belastingen verschuldigd zijn die eerst moeten betaald worden. Op die manier proberen de oplichters nog meer geld te ontfutselen van de slachtoffers. In veel gevallen begrijpen de slachtoffers pas dan dat ze opgelicht zijn. Als ze genoeg slachtoffers hebben gemaakt, sluiten de fraudeurs hun website en beginnen ze onder een andere naam weer opnieuw.
Cryptomunten zijn erg volatiel en kunnen snel in waarde stijgen, maar ook snel crashen. Niemand kan met zekerheid beloven dat je winst zal maken met dergelijke beleggingen. Het blijft dus opvallend dat mensen zich nog steeds laten oplichten door fraudeurs die hoge rendementen beloven.
Wens je toch te investeren in cryptomunten, kies dan voor een gereguleerd platform. In tegenstelling tot wat oplichters je trachten wijs te maken, is het aankopen van cryptocurrency even gebruiksvriendelijk als een aankoop op gelijk welke webshop. Er zijn diverse Nederlandse platformen die geregistreerd zijn bij de Nederlandse centrale bank. Aanbieders als Bitvavo of Litebit hebben ook veel klanten in België. Zij worden gecontroleerd op witwassen en door de registratie heb je zekerheid dat het niet over fraudeurs gaat. De registratie betekent evenwel niet dat je belegging beschermd is tegen verliezen. De cryptomarkt is nog voor een groot deel ongereguleerd en als consument ben je dus niet beschermd als het platform failliet moest gaan.
Pas wanneer je goed de risico's van cryptomunten begrijpt, kan je overwegen om een zeer klein deel van je portefeuille hier aan bloot te stellen. Hou de inleg dus steeds beperkt.
Lees hier meer over bitcoin kopen in België.
23 mei 2023
De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer
28 april 2023
Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer
13 april 2023
De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer
22 maart 2023
De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer
20 maart 2023
Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meer