Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

24 mei 2020

Moet je gerealiseerde winsten op cryptocurrency als de bitcoin aangeven in je belastingaangifte en hoeveel bedraagt de belasting in België?

De bitcoin bestaat ondertussen al meer dan 10 jaren en heeft zijn weg gevonden naar heel wat kleine en grote beleggers. Het kopen van cryptomunten is vooral populair onder jongere beleggers. De stevige koersschommelingen trekken uiteraard ook heel wat speculanten aan die snel een graantje willen meepikken van exploderende koersen.

Op onze website lees je meer over hoe je bitcoin kan kopen in België. Maar laten we eerst even de fiscale gevolgen bekijken. 

Er zijn 4 categorieën van belastbare inkomsten:

  • Inkomsten uit onroerende goederen zoals uit vastgoed;
  • Inkomsten uit roerende goederen zoals intresten op spaarrekeningen en dividenden van aandelen;
  • Beroepsinkomsten;
  • Diverse inkomsten.

De diverse inkomsten zijn inkomsten die niet zo regelmatig zijn. Ze vallen een beetje tussen de beroepsinkomsten en de niet belastbare, veeleer uitzonderlijke inkomsten uit bijvoorbeeld een hobby.

Roerende inkomsten

Inkomsten uit cryptomunten kunnen vallen onder de roerende inkomsten in het geval van tokens die een vergoeding uitkeren, zoals bijvoorbeeld Cryptopay dat maandelijks 10% van zijn omzet uitkeert. Daarnaast kunnen winsten vallen onder de beroepsinkomsten, diverse inkomsten of eventueel vrijgesteld zijn van belasting.

Niet belastbaar

Net zoals bij beleggen in aandelen zijn de winsten op cryptomunten niet belastbaar als je kan aantonen dat ze kaderen in het normaal beheer van een portefeuille, waarbij je belegt voor de langere termijn. Koop je dus een bepaalde cryptomunt en hou je die gedurende lange tijd bij, dan zijn de winsten vrijgesteld.

Omdat cryptomunten heel volatiel zijn en met tientallen procenten kunnen stijgen en dalen, gaat de Belgische fiscus er echter snel van uit dat het over een speculatieve belegging gaat die belastbaar is onder de diverse inkomsten.

Toen de speculatietaks nog bestond moest deze betaald worden als je aandelen binnen een periode van zes maanden opnieuw verkocht. Heb je cryptomunten langer dan zes maanden in bezit gehad, dan zou je kunnen aanvoeren dat het niet gaat over speculatie en dat jouw winst daarom niet belastbaar is. Het is namelijk aan de fiscus om aan te tonen dat het niet gaat over normaal beheer van een portefeuille. Hoe langer je de cryptomunten hebt bijgehouden, hoe meer kans dat de fiscus dit zal aanvaarden als een belegging die je deed als goede huisvader.

Diverse inkomsten

Koop en verkoop je af en toe op korte termijn en heb je zo winsten gerealiseerd? Dan wordt dit beschouwd als diverse inkomsten, die belastbaar zijn aan 33%. Maar wat is een 'korte termijn' dan juist? Dat is weer voor discussie vatbaar. Zoals hierboven beschreven zou het kopen en verkopen binnen de zes maanden als een speculatieve transactie beschouwd kunnen worden die onder de diverse inkomsten valt.

Beroepsinkomen

Wanneer er echt sprake is van heel veel transacties, bijvoorbeeld verschillende trades per week, dan zal de fiscus dit als een beroepsinkomen beschouwen. Het gaat dan over een winstgevende bezigheid die je goed georganiseerd hebt en waar je zeer frequent mee bezig bent. Hierdoor zal je belast worden aan de gebruikelijke belastingschijven en dan kom je al snel uit op 45% of 50%.

Ook een eventuele prominente aanwezigheid in de cryptocurrency wereld kan ervoor zorgen dat de winsten als beroepsinkomsten worden bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan het geven van seminars of webinars, het uitbaten van een populair youtube kanaal of een twitter account met veel volgers. 

Wie nog op zoek is naar extra informatie kan naar deze podcast van Dobbelaere-Welvaert luisteren, waarin de fiscale advocaten van Mythra uitgebreide toelichting geven. Op hun website staat trouwens ook een bitcoin tool, die een snelle inschatting geeft over hoeveel belasting je waarschijnlijk zal moeten betalen.


Laatste artikels over Belastingen

Belasting werkelijke huurinkomsten op tafel

22 november 2020

Volgens het Europees Hof van Justitie moet er een einde komen aan de verschillende manieren waarop huurinkomsten uit binnenlandse of buitenlandse eigendommen worden belast.
Lees meer


Fiscus betaalt 41,9 miljoen roerende voorheffing terug

18 juli 2020

De Belgische fiscus heeft voor het jaar 2019 zo'n 41,9 miljoen euro roerende voorheffing terugbetaald aan de belastingplichtigen. Het gaat over de vrijstellingsregeling voor dividenden.
Lees meer


Weer tijd voor de belastingaangifte

06 mei 2020

Wie een papieren aangifte wil indienen, heeft nog tijd tot 30 juni 2020. Elektronisch kan het nog tot 16 juli.
Lees meer


Belgische belastingdruk blijft hoog

29 november 2019

De belastingdruk in België bedroeg 55,4% in 2018, een weinig benijdenswaardige derde plaats in Europa.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken