Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

24 mei 2020 - door Redactie

Moet je gerealiseerde winsten op cryptocurrency als de bitcoin aangeven in je belastingaangifte en hoeveel bedraagt de belasting in België?

De bitcoin bestaat ondertussen al meer dan 10 jaren en heeft zijn weg gevonden naar heel wat kleine en grote beleggers. Het kopen van cryptomunten is vooral populair onder jongere beleggers. De stevige koersschommelingen trekken uiteraard ook heel wat speculanten aan die snel een graantje willen meepikken van exploderende koersen.

Op onze website lees je meer over hoe je bitcoin kan kopen in België. Maar laten we eerst even de fiscale gevolgen bekijken. 

Er zijn 4 categorieën van belastbare inkomsten:

  • Inkomsten uit onroerende goederen zoals uit vastgoed;
  • Inkomsten uit roerende goederen zoals intresten op spaarrekeningen en dividenden van aandelen;
  • Beroepsinkomsten;
  • Diverse inkomsten.

De diverse inkomsten zijn inkomsten die niet zo regelmatig zijn. Ze vallen een beetje tussen de beroepsinkomsten en de niet belastbare, veeleer uitzonderlijke inkomsten uit bijvoorbeeld een hobby.

Niet belastbaar

Net zoals bij beleggen in aandelen zijn de winsten op cryptomunten niet belastbaar als je kan aantonen dat ze kaderen in het normaal beheer van een portefeuille, waarbij je belegt voor de langere termijn. Koop je dus een bepaalde cryptomunt en hou je die gedurende lange tijd bij, dan zijn de winsten vrijgesteld.

Omdat cryptomunten heel volatiel zijn en met tientallen procenten kunnen stijgen en dalen, gaat de Belgische fiscus er echter snel van uit dat het over een speculatieve belegging gaat die belastbaar is onder de diverse inkomsten.

Toen de speculatietaks nog bestond moest deze betaald worden als je aandelen binnen een periode van zes maanden opnieuw verkocht. Heb je cryptomunten langer dan zes maanden in bezit gehad, dan zou je kunnen aanvoeren dat het niet gaat over speculatie en dat jouw winst daarom niet belastbaar is. Het is namelijk aan de fiscus om aan te tonen dat het niet gaat over normaal beheer van een portefeuille. Hoe langer je de cryptomunten hebt bijgehouden, hoe meer kans dat de fiscus dit zal aanvaarden als een belegging die je deed als goede huisvader.

Verder kan er ook gekeken worden naar de samenstelling van je portefeuille. Bezit je naast cryptomunten ook aandelen, obligaties of vastgoed, dan kan je aanvoeren dat het over een gezonde spreiding van risico's gaat. Heb je op het moment dat je begon met cryptomunten meer dan 20% van je totale portefeuille hierin belegd, dan wordt de kans al groter dat de fiscus dit als een speculatieve en dus belastbare belegging zal bekijken. Bezit je alleen cryptomunten, dan doe je een risicovolle investering die een goede huisvader niet zou doen en is er van een belastingvrijstelling geen sprake meer. Elk geval blijft echter uniek en je kan op voorhand niet voorspellen welke argumentatie de fiscus zal aanvaarden.

Roerende inkomsten

Inkomsten uit cryptomunten zouden kunnen vallen onder de roerende inkomsten in het geval van tokens die een vergoeding uitkeren, de zogenaamde 'security tokens'.

Er zijn diverse tokens op de markt die een vorm van 'revenue share' of 'rewards' uitkeren, wat je zou kunnen vergelijken met een dividend bij aandelen of een rente bij obligaties. Gezien het per saldo over een financiële innovatie gaat, loopt de wetgever lichtjaren achter. Aandelen geven je recht op een deel van de winst, maar een instrument dat je een deel van de omzet uitkeert, dat is ongezien in de financiële wereld. Deze producten zijn dan ook totaal onbekend voor de fiscus en in de wet bevinden ze zich in de grijze zone. Ook in dit geval zou je dus kunnen aanvoeren dat het over inkomsten gaat die vallen binnen het normaal beheer van een privé vermogen.

Diverse inkomsten

Koop en verkoop je af en toe op korte termijn en heb je zo winsten gerealiseerd? Dan wordt dit beschouwd als diverse inkomsten, die belastbaar zijn aan 33%. Maar wat is een 'korte termijn' dan juist? Dat is weer voor discussie vatbaar. Zoals hierboven beschreven zou het kopen en verkopen binnen de zes maanden als een speculatieve transactie beschouwd kunnen worden die onder de diverse inkomsten valt.

Beroepsinkomen

Wanneer er echt sprake is van heel veel transacties, bijvoorbeeld verschillende trades per week, dan zal de fiscus dit als een beroepsinkomen beschouwen. Het gaat dan over een winstgevende bezigheid die je goed georganiseerd hebt en waar je zeer frequent mee bezig bent. Hierdoor zal je belast worden aan de gebruikelijke belastingschijven en dan kom je al snel uit op 45% of 50%.

Ook een eventuele prominente aanwezigheid in de cryptocurrency wereld kan ervoor zorgen dat de winsten als beroepsinkomsten worden bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan het geven van seminars of webinars, het uitbaten van een populair youtube kanaal of een twitter account met veel volgers. 

Nog meer informatie

Wie nog op zoek is naar extra informatie kan naar deze podcast van Dobbelaere-Welvaert luisteren, waarin de fiscale advocaten van Mythra uitgebreide toelichting geven. Dat kantoor is helaas reeds stopgezet. Zelf nood aan fiscaal advies van een advocaat die thuis is in de cryptocurrency wereld? Neem dan contact op met Thomas Spaas van CONSYSTA. Je kan hem ook beluisteren in deze podcast van Doorbraak. Vanaf ongeveer minuut 21 gaat het over de fiscale behandeling van cryptocurrency beleggingen.

En tenslotte: wees jezelf er van bewust dat winsten van cryptomunten niet altijd welkom zijn bij de bank.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over algemene info

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meer


Dit zijn de verschillende manieren om beter te worden in boekhouden

20 oktober 2022

Wil je bijleren in boekhouden? Er bestaan verschillende methodes om dit te bereiken.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.