Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

24 mei 2020 - door Redactie

Moet je gerealiseerde winsten op cryptocurrency als de bitcoin aangeven in je belastingaangifte en hoeveel bedraagt de belasting in België?

De bitcoin bestaat ondertussen al meer dan 10 jaren en heeft zijn weg gevonden naar heel wat kleine en grote beleggers. Het kopen van cryptomunten is vooral populair onder jongere beleggers. De stevige koersschommelingen trekken uiteraard ook heel wat speculanten aan die snel een graantje willen meepikken van exploderende koersen.

Op onze website lees je meer over hoe je bitcoin kan kopen in België. Maar laten we eerst even de fiscale gevolgen bekijken. 

Er zijn 4 categorieën van belastbare inkomsten:

  • Inkomsten uit onroerende goederen zoals uit vastgoed;
  • Inkomsten uit roerende goederen zoals intresten op spaarrekeningen en dividenden van aandelen;
  • Beroepsinkomsten;
  • Diverse inkomsten.

De diverse inkomsten zijn inkomsten die niet zo regelmatig zijn. Ze vallen een beetje tussen de beroepsinkomsten en de niet belastbare, veeleer uitzonderlijke inkomsten uit bijvoorbeeld een hobby.

Niet belastbaar

Net zoals bij beleggen in aandelen zijn de winsten op cryptomunten niet belastbaar als je kan aantonen dat ze kaderen in het normaal beheer van een portefeuille, waarbij je belegt voor de langere termijn. Koop je dus een bepaalde cryptomunt en hou je die gedurende lange tijd bij, dan zijn de winsten vrijgesteld.

Omdat cryptomunten heel volatiel zijn en met tientallen procenten kunnen stijgen en dalen, gaat de Belgische fiscus er echter snel van uit dat het over een speculatieve belegging gaat die belastbaar is onder de diverse inkomsten.

Toen de speculatietaks nog bestond moest deze betaald worden als je aandelen binnen een periode van zes maanden opnieuw verkocht. Heb je cryptomunten langer dan zes maanden in bezit gehad, dan zou je kunnen aanvoeren dat het niet gaat over speculatie en dat jouw winst daarom niet belastbaar is. Het is namelijk aan de fiscus om aan te tonen dat het niet gaat over normaal beheer van een portefeuille. Hoe langer je de cryptomunten hebt bijgehouden, hoe meer kans dat de fiscus dit zal aanvaarden als een belegging die je deed als goede huisvader.

Verder kan er ook gekeken worden naar de samenstelling van je portefeuille. Bezit je naast cryptomunten ook aandelen, obligaties of vastgoed, dan kan je aanvoeren dat het over een gezonde spreiding van risico's gaat. Heb je op het moment dat je begon met cryptomunten meer dan 20% van je totale portefeuille hierin belegd, dan wordt de kans al groter dat de fiscus dit als een speculatieve en dus belastbare belegging zal bekijken. Bezit je alleen cryptomunten, dan doe je een risicovolle investering die een goede huisvader niet zou doen en is er van een belastingvrijstelling geen sprake meer. Elk geval blijft echter uniek en je kan op voorhand niet voorspellen welke argumentatie de fiscus zal aanvaarden.

Roerende inkomsten

Inkomsten uit cryptomunten zouden kunnen vallen onder de roerende inkomsten in het geval van tokens die een vergoeding uitkeren, de zogenaamde 'security tokens'.

Er zijn diverse tokens op de markt die een vorm van 'revenue share' of 'rewards' uitkeren, wat je zou kunnen vergelijken met een dividend bij aandelen of een rente bij obligaties. Gezien het per saldo over een financiële innovatie gaat, loopt de wetgever lichtjaren achter. Aandelen geven je recht op een deel van de winst, maar een instrument dat je een deel van de omzet uitkeert, dat is ongezien in de financiële wereld. Deze producten zijn dan ook totaal onbekend voor de fiscus en in de wet bevinden ze zich in de grijze zone. Ook in dit geval zou je dus kunnen aanvoeren dat het over inkomsten gaat die vallen binnen het normaal beheer van een privé vermogen.

Diverse inkomsten

Koop en verkoop je af en toe op korte termijn en heb je zo winsten gerealiseerd? Dan wordt dit beschouwd als diverse inkomsten, die belastbaar zijn aan 33%. Maar wat is een 'korte termijn' dan juist? Dat is weer voor discussie vatbaar. Zoals hierboven beschreven zou het kopen en verkopen binnen de zes maanden als een speculatieve transactie beschouwd kunnen worden die onder de diverse inkomsten valt.

Beroepsinkomen

Wanneer er echt sprake is van heel veel transacties, bijvoorbeeld verschillende trades per week, dan zal de fiscus dit als een beroepsinkomen beschouwen. Het gaat dan over een winstgevende bezigheid die je goed georganiseerd hebt en waar je zeer frequent mee bezig bent. Hierdoor zal je belast worden aan de gebruikelijke belastingschijven en dan kom je al snel uit op 45% of 50%.

Ook een eventuele prominente aanwezigheid in de cryptocurrency wereld kan ervoor zorgen dat de winsten als beroepsinkomsten worden bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan het geven van seminars of webinars, het uitbaten van een populair youtube kanaal of een twitter account met veel volgers. 

Nog meer informatie

Wie nog op zoek is naar extra informatie kan naar deze podcast van Dobbelaere-Welvaert luisteren, waarin de fiscale advocaten van Mythra uitgebreide toelichting geven. Dat kantoor is helaas reeds stopgezet. Zelf nood aan fiscaal advies van een advocaat die thuis is in de cryptocurrency wereld? Neem dan contact op met Thomas Spaas van CONSYSTA. Je kan hem ook beluisteren in deze podcast van Doorbraak. Vanaf ongeveer minuut 21 gaat het over de fiscale behandeling van cryptocurrency beleggingen.

En tenslotte: wees jezelf er van bewust dat winsten van cryptomunten niet altijd welkom zijn bij de bank.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over Belastingen

Werken met een lokale boekhouder: wat zijn de voordelen?

26 april 2022

Boekhouders hebben ongetwijfeld een beetje een onterecht suffe reputatie. Het feit dat ze niet altijd de meest populaire professionals zijn, komt allicht door een verkeerd begrip van wat hun rol is en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
Lees meer


Documenten opbergen? Zo vind je ze gemakkelijk terug!

25 augustus 2021

Documenten laten rondslingeren is nooit een goed idee. De kans dat je daardoor op een zeker ogenblik één of meerdere documenten verliest is namelijk ongelofelijk groot.
Lees meer


Auto importeren in Nederland? Zo bereken je de BPM!

22 mei 2021

Ben je van plan om in Nederland een auto te importeren uit het buitenland, bijvoorbeeld van onze Oosterburen? Je bent niet de enige.
Lees meer


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.
Lees meer


Deze hulpmiddelen realiseren jouw professionele groei als bedrijf zijnde

07 mei 2021

Je hebt een goedlopend bedrijf en je hebt de ambitie om dat bedrijf verder te laten groeien? Dan is het belangrijk om voor jezelf op een rij te zetten welke mogelijkheden er zijn.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken