Je bent hier: Home > Nieuws > Winsten van cryptomunten niet altijd welkom bij de bank

Winsten van cryptomunten niet altijd welkom bij de bank

Winsten van cryptomunten niet altijd welkom bij de bank

12 december 2021

Banken durven weleens moeilijk doen over cryptocurrency. In sommige gevallen worden bankrekeningen zelfs opgezegd.

Cryptocurrency kopen in België? Het wordt steeds populairder. Vorig jaar waren er al zeker enkele tienduizenden Belgen die cryptomunten hadden. Momenteel wordt het aantal Belgen die in crypto investeren al op veel meer dan 100.000 geschat.

Wie vorig jaar bitcoin kocht aan koersen onder de $10.000 heeft de waarde van zijn belegging zien verveelvoudigen. Wanneer deze investering opnieuw in euro wordt omgezet en dit bedrag vervolgens weer naar een bankrekening wordt overgemaakt, beginnen soms de problemen.

AML

Banken moeten voldoen aan de AML regulering (anti-money laundering): ze moeten witwassen en financieren van terrorisme tegengaan. Cryptocurrency heeft het imago van populair te zijn bij criminelen, terwijl dat in de realiteit allemaal best meevalt. Uit een onderzoek van CipherTrace bleek dat slechts 0,5% van de bitcoin transacties te linken waren aan criminele activiteiten. Toch zijn de Belgische banken extra voorzichtig wanneer er geld van een crypto exchange op een bankrekening binnen komt.

Waar komt het geld vandaan?

Banken moeten onderzoeken waar het inkomende geld vandaan komt. Banken kennen de rekeningnummers van crypto exchanges en de compliance afdeling zal inkomende transacties dan ook aan een onderzoek onderwerpen. Ze moeten namelijk bepalen wat de oorsprong van deze fondsen is.

Wanneer je vorig jaar 1.000 euro naar een crypto exchange hebt overgemaakt van jouw bankrekening bij bank X en er nu 5.000 euro terugkomt van diezelfde exchange op dezelfde bankrekening, dan zullen banken de link wel kunnen leggen. In veel gevallen zal een dergelijke transactie zonder problemen passeren. Als het echter over grotere bedragen gaat, dan kan de bank vragen stellen. In dat geval moet je bewijzen welke munten je gekocht hebt met de initiële overschrijving en hoe de winst tot stand is gekomen. Als het niet over buy and hold gaat maar wel over trading, dan zal de bank willen weten of je belastingen op deze cryptowinsten gaat betalen.

Wanneer er echter een transactie binnen komt van een exchange waar je vooraf geen geld op gestort hebt, dan loop je een hogere kans dat de transactie wordt tegengehouden. De situatie verschilt van bank tot bank en ook de omvang van de transactie zal een rol spelen. Enkele honderden euro's zullen misschien wel passeren, maar enkele duizenden euro's zullen vermoedelijk wel voor wat vragen zorgen.

Maak je van bank X geld over naar een exchange om later jouw winsten uit te cashen naar bank Y, dan is de kans groot dat de transactie wordt tegengehouden. 

Wat ga je doen met het geld?

Als de overschrijving is binnen gekomen, dan zal de bank opvolgen wat je met deze centen doet. Ga je ze aanhouden op jouw spaarrekening bij de bank of bij de bank investeren in aandelen of een beleggingsfonds? Dat zullen banken nooit tegenhouden. Eventueel kan je er zelfs investeringen mee doen zoals een nieuwe auto kopen of je zou er zelfs vastgoed mee kunnen kopen.

Wanneer je het binnengekomen geld wil overschrijven naar een andere rekening, zonder dat je kan verklaren dat dit is om bijvoorbeeld een woning te kopen, kan de bank opnieuw lastig gaan doen.

Einde klantrelatie

Ook de regelmaat van de transacties is belangrijk. Wanneer je maandelijks geld ontvangt van een crypto exchange zal een bank al snel achterdochtig worden. Er zijn al verschillende gevallen bekend van banken die een aangetekende brief sturen naar hun klanten om de klantrelatie te beëindigen, net omdat ze regelmatige overschrijvingen of één grote overschrijving binnen kregen van het rekeningnummer van een cryptocurrency exchange. De bank besluit dan dat ze zelf een te groot risico loopt om een boete te krijgen omdat ze witwassen mogelijk zou maken. In dat geval zegt de bank zelf al jouw rekeningen op en alle andere producten zoals kredietkaarten, pensioensparen of eventuele verzekeringen. Je moet dan op zoek gaan naar een nieuwe bank, als je al over geen tweede bankrekening beschikt waarop je kan terugvallen.

Voorkom problemen

Kijk je aan tegen hoge winsten van beleggingen in cryptocurrency? Dan kan je best vooraf al een afspraak maken met een fiscaal advocaat die gespecialiseerd is in cryptocurrency.

De advocaat zal vervolgens de geldstromen onderzoeken en nagaan of er belastingen verschuldigd zijn. Daarna zal er een document opgemaakt worden om de bank gerust te stellen. Er wordt dan bevestigd dat het niet over crimineel geld of witwassen gaat en dat de eventuele verschuldigde belastingen betaald zullen worden. Dat zou moeten helpen om de transactie te laten doorgaan, maar zekerheden daarover bestaan helaas niet.

Het is raadzaam om dergelijke grote betalingen niet regelmatig uit te voeren. Kies er dan bijvoorbeeld voor om 1 keer per half jaar zo'n bedrag te storten. Om kleinere bedragen uit te cashen bestaan er andere mogelijkheden, zoals crypto kredietkaarten waarmee je gewoon in de winkel kan betalen.


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken