Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een hardware wallet?

Wat is een hardware wallet?

Wat is een hardware wallet?

07 januari 2021 - door Redactie

Cryptocurrency kan je beheren vanuit een online wallet, maar je kan ook een eigen toestel hiervoor aanschaffen.

Bitcoin werd gestart om aan het internet een betalingsnetwerk te geven dat kan functioneren zonder een centrale instelling zoals een bank. In feite gaat het over een publieke database die door iedereen geraadpleegd kan worden. In deze blockchain wordt bewaard welke adressen bitcoins ontvangen of verzonden hebben.

Het publieke adres zou je kunnen vergelijken met een bankrekeningnummer en ziet er bijvoorbeeld zo uit: "19iqYbeATe4RxghQZJnYVFU4mjUUu76EA6". Iedereen die jouw publieke adres heeft, kan hiernaar bitcoins overmaken. Naast de publieke sleutel bestaat er ook een private sleutel, die op dezelfde manier is opgebouwd. Deze moet je gebruiken als je zelf bitcoins wil versturen. Zulk een transactie onderteken je dan met de private sleutel.

Wie dus in het bezit is van deze private key, is dan ook de eigenaar van de munten. In de cryptocurrency wereld zal je vaak de leuze horen: 'Not your keys, not your coins'.

Risico's van exchanges

Wie cryptomunten aanschaft via een website als Bitvavo, kan deze coins beheren via de online wallets die deze websites aanbieden. Maar in dat geval ken je zelf de private sleutels van deze adressen niet. Je moet de website in kwestie dus vertrouwen. In de praktijk gaat dat meestal goed, maar soms wordt zo'n website toch nog gehackt, waarna een deel van de munten gestolen wordt. Een bekend voorbeeld is de hack van Mt. Gox, dat vervolgens failliet ging. De klanten wachten ondertussen al jaren om een deel van hun coins terug te zien. De afwikkeling van zulk een faillissement neemt al gauw 10 jaren in beslag.

Een ander risico is dat de exchange jouw doelbewust gaat oplichten. De kans is laag bij Nederlandse exchanges en is hoger bij exchanges die gevestigd zijn in exotische landen. Echte zekerheid kan je nooit hebben natuurlijk en daarom nemen veel crypto investeerders het beheer van hun munten zelf in handen.

Door te steunen op exchanges maak je namelijk weer gebruik van een centrale partij, terwijl het net de bedoeling was om gedecentraliseerd te werken zonder te moeten rekenen op zulk een derde partij. Gevorderde cryptobeleggers kiezen daarom voor een hardware wallet of cold wallet. Dit is een toestel dat voor jou de private sleutels bewaart. Dat is handig, want zo'n lange reeks cijfers en letters onthouden is onmogelijk en telkens overtypen zou ook niet zo handig zijn.

NGRAVE ZERO

De meest innovatieve hardware wallet is momenteel NGRAVE. Het gaat over pure Belgische makelij die veiligheid voorop stelt. Het toestel NGRAVE ZERO communiceert via QR codes met een app op een smartphone. Via deze app kan je bijvoorbeeld een transactie invoeren, waarna er een QR code wordt samengesteld. Vervolgens scan je deze in op de NGRAVE ZERO, die de private sleutel zal gebruiken om een nieuwe QR code samen te stellen. Deze scan je tenslotte in via de app op jouw smartphone en de transactie wordt op deze manier ondertekend en naar de blockchain verstuurd.

Door te werken via deze QR codes kunnen transacties ondertekend worden, zonder dat de private sleutel ooit vrijgegeven wordt. Op deze manier kan je jouw bitcoins dus helemaal zelf beheren en ben je in feite zelf de bank.

Een dergelijk apparaat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Het gaat immers over een investering van enkele honderden euro's. En dat is uiteraard veel te prijzig voor wie slechts een beperkt bedrag aan cryptomunten bezit. Wie echter al voor enkele duizenden euro's aan cryptomunten bezit, kan misschien toch best eens een dergelijke cold wallet overwegen. Via de NGRAVE webshop kan je er eentje bestellen.

Meer weten over cryptocurrency? Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.