07 januari 2021
Cryptocurrency kan je beheren vanuit een online wallet, maar je kan ook een eigen toestel hiervoor aanschaffen.
Bitcoin werd gestart om aan het internet een betalingsnetwerk te geven dat kan functioneren zonder een centrale instelling zoals een bank. In feite gaat het over een publieke database die door iedereen geraadpleegd kan worden. In deze blockchain wordt bewaard welke adressen bitcoins ontvangen of verzonden hebben.
Het publieke adres zou je kunnen vergelijken met een bankrekeningnummer en ziet er bijvoorbeeld zo uit: "19iqYbeATe4RxghQZJnYVFU4mjUUu76EA6". Iedereen die jouw publieke adres heeft, kan hiernaar bitcoins overmaken. Naast de publieke sleutel bestaat er ook een private sleutel, die op dezelfde manier is opgebouwd. Deze moet je gebruiken als je zelf bitcoins wil versturen. Zulk een transactie onderteken je dan met de private sleutel.
Wie dus in het bezit is van deze private key, is dan ook de eigenaar van de munten. In de cryptocurrency wereld zal je vaak de leuze horen: 'Not your keys, not your coins'.
Wie cryptomunten aanschaft via een website als Bitvavo of Litebit, kan deze coins beheren via de online wallets die deze websites aanbieden. Maar in dat geval ken je zelf de private sleutels van deze adressen niet. Je moet de website in kwestie dus vertrouwen. In de praktijk gaat dat meestal goed, maar soms wordt zo'n website toch nog gehackt, waarna een deel van de munten gestolen wordt.
Bovendien maak je op deze manier weer gebruik van een centrale partij, terwijl het net de bedoeling was om gedecentraliseerd te werken zonder te moeten rekenen op zulk een derde partij. Gevorderde cryptobeleggers kiezen daarom voor een hardware wallet of cold wallet. Dit is een toestel dat voor jou de private sleutels bewaart. Dat is handig, want zo'n lange reeks cijfers en letters onthouden is onmogelijk en telkens overtypen zou ook niet zo handig zijn.
De meest innovatieve hardware wallet is momenteel NGRAVE. Het gaat over pure Belgische makelij die veiligheid voorop stelt. Het toestel NGRAVE ZERO communiceert via QR codes met een app op een smartphone. Via deze app kan je bijvoorbeeld een transactie invoeren, waarna er een QR code wordt samengesteld. Vervolgens scan je deze in op de NGRAVE ZERO, die de private sleutel zal gebruiken om een nieuwe QR code samen te stellen. Deze scan je tenslotte in via de app op jouw smartphone en de transactie wordt op deze manier ondertekend en naar de blockchain verstuurd.
Door te werken via deze QR codes kunnen transacties ondertekend worden, zonder dat de private sleutel ooit vrijgegeven wordt. Op deze manier kan je jouw bitcoins dus helemaal zelf beheren en ben je in feite zelf de bank.
Een dergelijk apparaat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Het gaat immers over een investering van enkele honderden euro's. En dat is uiteraard veel te prijzig voor wie slechts een beperkt bedrag aan cryptomunten bezit. Wie echter al voor enkele duizenden euro's aan cryptomunten bezit, kan misschien toch best eens een dergelijke cold wallet overwegen. Via de NGRAVE webshop kan je er eentje bestellen.
Meer weten over cryptocurrency? Lees hier meer over bitcoin kopen in België.
01 juli 2022
Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer
13 juni 2022
De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte.
Lees meer
03 juni 2022
Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer
30 mei 2022
Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken.
Lees meer
25 mei 2022
Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meer