Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023 - door Redactie

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.

Vooral jongeren en mannen

In november 2022 werden door IPSOS 1.000 actieve beleggers ondervraagd. Vooral de jongeren, in de leeftijdscategorie van 16 tot 29 jaar, zijn sterk vertegenwoordigd in de groep die in cryptocurrency handelen. Zo'n 34% onder hen koopt bitcoin of andere cryptovaluta. Bij de 30 - 39 jarigen gaat het over 30% en bij de 40 - 49 jarigen gaat het over 17%. Bij de beleggers tussen de 50 en 59 jaar waagt nog 11% zich op de cryptomarkt.

De meeste vrouwen zijn niet geïnteresseerd in de volatiele virtuele munten. Het publiek dat in cryptomunten handelt bestaat voor 80% uit mannen. 

Snelle winst met lage bedragen

De cryptomarkt is voor veel mensen eerder een casino waarin gegokt wordt. Zo'n 43% van de ondervraagden zegt dat ze uit zijn op snel winst maken. Zo'n 36% van de ondervraagden zegt dat ze in crypto handelen omdat ze houden van de spanning.

Omwille van het grote risico houden de meeste beleggers hun inleg eerder beperkt. Cryptomunten kunnen snel stijgen, maar evengoed hard crashen op een korte tijd. De meeste mensen begrijpen dat er grote risico's verbonden zijn aan het beleggen in crypto. Daarom liggen de bedragen die mensen investeren een stuk lager dan bij traditionele beleggingen. Zo'n 60% van de ondervraagden heeft voor minder dan 2.500 euro ingelegd. Ongeveer een derde zegt dat ze zelfs minder dan 500 euro riskeren op de cryptomarkt. Het aantal mensen dat veel geld inzet blijft dus beperkt. Slechts 15% heeft voor meer dan 10.000 euro in virtuele munten gestopt.

Cryptowinter jaagt beleggers niet weg

De cryptomarkt kreeg het voorbije jaar met veel schandalen te maken, zoals de implosie van het handelsplatform FTX. De koersen van cryptomunten kelderden en deze periode van dalingen staat algemeen bekend als een 'cryptowinter'.

Ondanks deze slechte periode verliezen de Belgische beleggers hun vertrouwen niet in cryptomunten. Meer dan 60% denkt dat het over een tijdelijke correctie gaat en 16% geeft aan dat ze dit als een kans zien om in te stappen of meer te handelen dan voordien.

Slechts 7% van de respondenten is echt geschrokken van de crypto crash en zegt nu niet meer in virtuele munten te handelen.

Wil je meer weten over cryptocurrency, dan is het verstandig om eerst een gratis bitcoin boek te lezen. Verder kan je hier nog meer lezen over bitcoin kopen in België


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.