Je bent hier: Home > Nieuws > Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022 - door Redactie

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.

Als je je boete wil contesteren, of verder advies wil, kan je natuurlijk ook een advocaat inschakelen.

Waar kan m’n autoverzekering mee helpen?

Een verzekering voor boetes bestaat helaas niet, maar door je autoverzekering kan je wel recht hebben op rechtsbijstand. Via je rechtsbijstandsverzekering kan je beroep doen op juridisch advies om zo’n snelheidsovertreding te betwisten. Hoe doe je dit? Op de website van justitie vind je de nodige tips en documenten om zo’n boete te betwisten. Dit is kosteloos en kan je gewoon zelf indienen bij het ministerie. Bij vragen, schakel je juridisch advies in. Het kan namelijk zijn dat een flitspaal fout is afgesteld, op een foute plaats staat of dat niet alle wettelijke en belangrijke informatie op de brief staat. Ook kan je ten onrechte worden beschuldigd van een snelheidsovertreding, als bijvoorbeeld een andere werknemer te snel reed, maar de auto nog op jouw naam stond. Op basis van jouw argumentatie, beslist het ministerie of je al dan niet je snelheidsboete moet betalen.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat een normale verkeersboete (berust op een “minnelijke schikking”) of parkeerboete (eigenlijk een “retributie”) geen invloed  heeft op je verzekeringspremie. Enkel bij zwaardere overtredingen zoals dronken rijden of een verkeersongeval, kan je premie stijgen.

Wanneer een advocaat inschakelen?

Zoals we reeds aangegeven hebben, kan je bij een snelheidsovertreding, maar ook bij een intrekking van je rijbewijs juridische hulp inschakelen. Als je recht hebt op rechtsbijstand via je verzekering, mag je ook zelf je advocaat aanstellen om jou te helpen. Waar kan een advocaat je mee helpen? Een advocaat kan je helpen om bewijsmateriaal te vergaren om je beschuldiging te betwisten en je legaal advies te geven in verband met de brief of de pv die is opgesteld. Maar ook bij zware ongevallen zoals een dodelijk ongeval of vluchtmisdrijf is juridische hulp belangrijk in de Politierechtbank.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen voor een simpele snelheidsovertreding zijn vaak miniem. In de meeste gevallen kan je gewoonweg je boete online betalen. Enkel wanneer je de grens overschrijdt, kan je rijbewijs ingetrokken worden. Dit is zo wanneer je meer dan 20 km/u te snel reed in een zone waar je maar 20 of 30 km/u mocht rijden, of wanneer je meer dan 30 km/u te snel reed. Ook de rechter kan beslissen om een rijverbod op te leggen. Verder gelden er extra sancties voor jonge bestuurders of als je herhaaldelijk een snelheidsboete krijgt.


Laatste artikels over Verzekeren

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
Lees meer


De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.
Lees meer


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meer


Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

31 maart 2022

Met zoveel gevaren om ons heen durf je haast de woning niet meer te verlaten. En dan kom je erachter dat het juist dit huis is waar de meeste ongevallen plaatsvinden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken