Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022 - door Dylan

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.

Fraudeurs doen zich hierbij voor als handelaren in crypto. Doordat ze neppe percentages laten zien, lijkt het erop dat ze erg succesvol zijn. In de werkelijkheid ligt dat dus heel anders.

Datingapps en sociale media

Met name via datingapps en sociale media proberen de fraudeurs met hun slachtoffers in contact te komen volgens de FBI. Oplichters doen zich voor als verloren contacten of doen alsof ze een vriend kunnen worden van het slachtoffer. Ook kan het voorkomen dat ze doen alsof ze interesse hebben in een romantische relatie. Zo moeten de slachtoffers de fraudeur gaan vertrouwen en aangemoedigd worden om continu geld te storten. Vervolgens krijgen ze een nepplatform voorgeschoteld. Hier lijkt het erop dat de investeringen behoorlijk groeien. Willen de slachtoffers hun investeringen uit het platform halen? Dan krijgen ze een melding dat ze te maken krijgen met extra kosten of dat ze belasting moeten betalen.

Geen contact meer

Hoewel de fraudeurs zich dus aardig voordoen, zijn ze dat niet. Zodra ze het geld hebben en de slachtoffers het weer willen opnemen, gaan ze ervandoor en laten ze niets meer van zich horen. Ze sluiten bijvoorbeeld de website of verbreken simpelweg het contact met het gemaakte slachtoffer. Hoeveel de slachtoffers precies kwijtraken is verschillend. Het kan volgens de FBI oplopen van duizenden tot zelfs miljoenen dollars.

Zo voorkom je de fraude

Om aan de scam te ontkomen kan je op een aantal dingen letten. De lijst is door de FBI samengesteld. Het gaat om de volgende aandachtspunten:

 • Controleer de geldigheid van de investeringsmogelijkheden die je worden aangeboden door zogenaamde verloren contacten of potentiële vrienden;
 • Let op domeinnamen die zich voordoen als legitieme financiële instellingen, dit gebeurt met name veel met cryptobeurzen;
 • De URL van de website kan lijken op die van een officiële website, maar bevat vaak een kleine spellingsfout die amper opvalt;
 • Download en/of gebruik geen verdachte apps die moeten helpen met het beleggen, tenzij de legitimiteit hiervan te achterhalen is;
 • Is een investeringsmogelijkheid eigenlijk te mooi om waar te zijn? Dan is de kans erg groot dat dit ook zo is. Wees hier ook voorzichtig mee.

Op onze website lees je meer over bitcoin kopen in België. Ga in zee met een gereguleerde aanbieder, deze zal je nooit onder druk zetten om meer geld te storten en je zal bovendien steeds jouw geld weer kunnen opvragen.


Laatste artikels over algemene info

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meer


Dit zijn de verschillende manieren om beter te worden in boekhouden

20 oktober 2022

Wil je bijleren in boekhouden? Er bestaan verschillende methodes om dit te bereiken.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.