Je bent hier: Home > Nieuws > Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022 - door Dylan

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.

Fraudeurs doen zich hierbij voor als handelaren in crypto. Doordat ze neppe percentages laten zien, lijkt het erop dat ze erg succesvol zijn. In de werkelijkheid ligt dat dus heel anders.

Datingapps en sociale media

Met name via datingapps en sociale media proberen de fraudeurs met hun slachtoffers in contact te komen volgens de FBI. Oplichters doen zich voor als verloren contacten of doen alsof ze een vriend kunnen worden van het slachtoffer. Ook kan het voorkomen dat ze doen alsof ze interesse hebben in een romantische relatie. Zo moeten de slachtoffers de fraudeur gaan vertrouwen en aangemoedigd worden om continu geld te storten. Vervolgens krijgen ze een nepplatform voorgeschoteld. Hier lijkt het erop dat de investeringen behoorlijk groeien. Willen de slachtoffers hun investeringen uit het platform halen? Dan krijgen ze een melding dat ze te maken krijgen met extra kosten of dat ze belasting moeten betalen.

Geen contact meer

Hoewel de fraudeurs zich dus aardig voordoen, zijn ze dat niet. Zodra ze het geld hebben en de slachtoffers het weer willen opnemen, gaan ze ervandoor en laten ze niets meer van zich horen. Ze sluiten bijvoorbeeld de website of verbreken simpelweg het contact met het gemaakte slachtoffer. Hoeveel de slachtoffers precies kwijtraken is verschillend. Het kan volgens de FBI oplopen van duizenden tot zelfs miljoenen dollars.

Zo voorkom je de fraude

Om aan de scam te ontkomen kan je op een aantal dingen letten. De lijst is door de FBI samengesteld. Het gaat om de volgende aandachtspunten:

  • Controleer de geldigheid van de investeringsmogelijkheden die je worden aangeboden door zogenaamde verloren contacten of potentiële vrienden;
  • Let op domeinnamen die zich voordoen als legitieme financiële instellingen, dit gebeurt met name veel met cryptobeurzen;
  • De URL van de website kan lijken op die van een officiële website, maar bevat vaak een kleine spellingsfout die amper opvalt;
  • Download en/of gebruik geen verdachte apps die moeten helpen met het beleggen, tenzij de legitimiteit hiervan te achterhalen is;
  • Is een investeringsmogelijkheid eigenlijk te mooi om waar te zijn? Dan is de kans erg groot dat dit ook zo is. Wees hier ook voorzichtig mee.

Op onze website lees je meer over bitcoin kopen in België. Ga in zee met een gereguleerde aanbieder, deze zal je nooit onder druk zetten om meer geld te storten en je zal bovendien steeds jouw geld weer kunnen opvragen.


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken