Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Steeds meer fraude met cryptomunten

Steeds meer fraude met cryptomunten

Steeds meer fraude met cryptomunten

01 november 2018 - door Redactie

De FSMA heeft afgelopen week opnieuw gewaarschuwd voor de toenemende fraude met cryptomunten. Beleggers worden op allerlei manieren opgelicht.

Door de aanhoudend lage rente op spaarrekeningen gaan mensen op zoek naar beleggingen die een hoog rendement beloven. Zij lopen al snel in de val van oplichters die schermen met rendementen van 8 procent per maand en zelfs meer. Meestal maken ze hun slachtoffers ook wijs dat het gaat over veilige beleggingen en dat je steeds minimaal je inzet zal terug krijgen. In de praktijk blijkt echter dat de slachtoffers hun gestorte gelden kwijt zijn en nooit meer kunnen recupereren.

Specifiek voor wat betreft cryptomunten worden er mensen gezocht die slecht op de hoogte zijn van deze nieuwe markt. Er wordt gezegd dat dit heel ingewikkeld is en dat alleen experten hier in kunnen beleggen. Vervolgens wordt aangeboden om te starten met een beperkt bedrag bij wijze van test.

De oplichters gaan op een professionele manier te werk en de slachtoffers krijgen contact met een persoonlijke adviseur en zogenaamde experten die hun belegging zullen beheren. De websites van deze fraudeurs zien er verzorgd uit en in een persoonlijke account kunnen de slachtoffers de waarde van hun belegging opvolgen. Soms worden er in het beginstadium zelfs kleine winsten uitgekeerd, alleen maar om mensen aan te sporen om nog grotere bedragen over te maken. Wanneer de slachtoffers uiteindelijk hun geld willen terugvragen, dan is hun persoonlijke adviseur niet meer bereikbaar en kunnen ze op geen enkele manier contact opnemen met het frauduleuze beleggingsbedrijf. Alle overgemaakte gelden zijn op dat moment verloren gegaan.

Beter voorkomen dan genezen dus. Wanneer er hoge rendementen beloofd worden, gekoppeld aan een kapitaalsbescherming, dan gaat het meer dan waarschijnlijk over oplichting. Vooraleer in te gaan op een dergelijk aanbod kan je steeds controleren of de firma in kwestie wel over de nodige vergunningen beschikt. Je kan dit zelfs aftoetsen bij de FSMA. Vaak wordt er namelijk gewerkt onder de naam van goedgekeurde instellingen en plegen de oplichters dus identiteitsfraude. Op de website van de FSMA kan je ook een lijst vinden van gekende frauduleuze websites

Wie toch interesse heeft in cryptocurrency kan daarvoor terecht op Nederlandse platformen als Bitvavo. Om te beleggen in cryptomunten moet je namelijk geen expert zijn. Je kan op deze websites op een eenvoudige manier zelf cryptomunten aankopen, zelfs voor lage bedragen zoals 10 euro kan je bitcoins kopen met bancontact. Op deze platformen heb je zelf de volledige controle en je zal hier nooit onder druk worden gezet om geld bij te storten of meer te handelen. Omdat de koersen van cryptocurrencies extreem volatiel zijn investeer je best alleen geld dat je volledig mag verliezen. Cryptomunten blijven uiteraard een extreem speculatieve belegging.

Update 2020: In Nederland moeten de websites die de handel in cryptomunten mogelijk maken, voortaan geregistreerd zijn bij de centrale bank. Op die manier worden al zeker de frauduleuze websites een halt toegeroepen. Lees Nederland toont de weg in cryptoregulering.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.