Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen willen beleggen in cryptocurrency maar laten zich oplichten

Belgen willen beleggen in cryptocurrency maar laten zich oplichten

Belgen willen beleggen in cryptocurrency maar laten zich oplichten

03 februari 2020 - door Redactie

Dat Belgen willen beleggen in cryptocurrency blijkt uit een waarschuwing van de FSMA. Tussen 2017 en 2019 verloren goedgelovige beleggers zo'n 5 miljoen euro aan fraudeurs.

Doordat spaarrekeningen haast niets meer opbrengen zoeken mensen volop naar alternatieven. De cryptomunten oefenen een grote aantrekkingskracht uit omdat er in het verleden al flinke waardestijgingen waren. Zo steeg de bitcoin in 2017 van onder $1.000 tot haast $20.000. De munt crashte daarna wel tot iets boven de $3.000, maar noteert ondertussen weer boven de $9.000.

De sterke koersstijgingen op korte tijd blijven mensen aantrekken die willen speculeren met hun spaarcenten. Dat trekt uiteraard ook fraudeurs aan, die torenhoge rendementen beloven aan argeloze beleggers. Vaak wordt een eerste en klein bedrag al snel met een hoge winst weer terugbetaald. De beleggers worden op deze manier overtuigd om veel grotere bedragen over te maken, waarna de fraudeurs met de noorderzon verdwijnen. Vaak gaat het over een klassieke 'ponzi fraude' of een piramidespel, waarbij winsten aan de eerste beleggers worden uitbetaald met de inleg van nieuwe beleggers. Op een relatief korte periode halen deze criminele bendes al gauw miljoenen euro's op, waarna de beleggers met lege handen overblijven.

Vuistregels voor beleggers

Wie wil beleggen houdt best rekening met een aantal vuistregels. Zo gaan hoge rendementen steeds gepaard met een hoog risico. Je kan dus veel geld verdienen, maar je kan evengoed grote verliezen maken. De basis van je portefeuille zou dan ook voor een groot deel uit trackers moeten bestaan. Voor de echt speculatieve beleggingen reserveer je dan ook maar een zeer klein deel van je portefeuille. 

Kies voor een betrouwbare aanbieder van cryptomunten

In de portefeuille van een goede huisvader die weinig risico wil nemen horen cryptomunten eigenlijk niet thuis. Wil je toch zelf cryptomunten kopen? Laat je dan niet verleiden door websites die snelle winsten beloven en jouw spaarcenten willen beheren. Ga zelf aan de slag en maak een account aan bij een zogenaamde cryptocurrency exchange of broker. Daar kan je vervolgens een laag bedrag op storten, waarmee je cryptocurrency als bitcoin kan kopen. Je kan dit bijvoorbeeld doen via de gebruiksvriendelijke Nederlandse website Bitvavo. Omdat de koersen van cryptomunten heel fel kunnen bewegen wordt aangeraden om maar een zeer klein deel van je vermogen hiervoor te gebruiken. De kans dat je jouw volledige inleg kwijtspeelt is niet onbestaande. Elders op onze website lees je nog meer over bitcoin kopen in België.

Update november 2020: Voortaan is de cryptosector in Nederland deels gereguleerd. Websites die de handel in cryptomunten aanbieden moeten immers geregistreerd zijn bij de Nederlandse centrale bank. Ze moeten voldoen aan heel wat richtlijnen en worden ook gecontroleerd op ondermeer witwassen. De grote fraudeurs worden zo weggejaagd en voor de consument wordt het duidelijk welke websites geen pure oplichting zijn. Lees Nederland toont de weg in cryptoregulering.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.