Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen blijven in de val van frauduleuze beleggingen lopen

Belgen blijven in de val van frauduleuze beleggingen lopen

Belgen blijven in de val van frauduleuze beleggingen lopen

21 augustus 2019 - door Redactie

De afgelopen maanden lieten weer heel wat Belgen zich oplichten toen ze geloofden dat ze snel rijk zouden worden door te beleggen in cryptomunten.

De FSMA waarschuwt vandaag opnieuw voor frauduleuze websites die mensen gigantische rendementen beloven door te beleggen in cryptocurrency. Gedupeerden maakten een bedrag over aan een website en hoopten vervolgens dat hun inleg snel zou aangroeien doordat de websites op succesvolle wijze zouden speculeren op cryptomunten.

Concreet gaat de waarschuwing vandaag over de website xtb-markets.com, die ondertussen al geblokkeerd is in België. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel andere frauduleuze websites die nog wel bereikbaar zijn en volop klanten proberen te werven.

Typisch aan deze websites is dat ze het beleggen in risicovolle activa steeds voorstellen als veilig, makkelijk en snel winstgevend, terwijl het dat uiteraard niet is. Ze onderstrepen dat je jouw geld steeds kan terugvragen en geven bovendien vaak een waarborg op het ingelegde geld. Eigenlijk zou er dan al een belletje moeten gaan rinkelen: een kapitaalsgarantie en de belofte op extreem hoge rendementen kunnen nooit samengaan. Wie hoge rendementen wil behalen, moet ook grote risico's lopen en zet eigenlijk zijn volledige inleg op het spel.

Oplichting door gebruik te maken van vertrouwen in BV's 

Een nieuwe factor zijn de Facebook advertenties waarin bekende Vlamingen zoals Marc Coucke of Philippe Geubels uitleggen hoe ze op enkele maanden tijd honderdduizenden euro's konden verdienen door te investeren in cryptocurrencies. Argeloze particulieren lopen hierdoor sneller in de val omdat ze de BV's vertrouwen. Maar de betrokken BV's zijn uiteraard helemaal niet op de hoogte van de campagnes en dienden dan ook klacht in tegen onbekenden. Het fenomeen blijkt echter moeilijk uit te roeien.

Ondanks de regelmatige waarschuwingen blijven er zich toch nieuwe slachtoffers melden. De FSMA vermoedt dat ze maar het topje van de ijsberg te zien krijgt omdat de meeste mensen beschaamd zijn om te melden dat ze opgelicht zijn. Voor 2018 heeft de regulator weet van 4,5 miljoen euro dat verloren werd door 334 Belgen.

Beleggen doe je beter zelf

Wie een mooi aanbod tegenkomt op internet of zelfs opgebeld wordt om lucratieve beleggingen voor te stellen, is maar beter op zijn hoede. In de praktijk verdwijnt jouw inleg rechtstreeks in de zak van de fraudeur die met de noorderzon zal vertrekken.

Wie toch interesse heeft om te beleggen in cryptocurrency kan beter zelf tot een aankoop overgaan via een gespecialiseerde en betrouwbare website. Via de Nederlandse platformen Litebit of Bitvavo kan je bijvoorbeeld al met enkele euro's starten om kennis te maken met de wereld van de cryptomunten. Deze websites zullen je nooit vragen om geld bij te storten. Ze kunnen je uiteraard ook geen gegarandeerde winsten beloven. Cryptomunten zijn erg volatiel en de kans op verliezen is erg groot. Het is daarom raadzaam om slechts een heel klein deel van je beleggingsportefeuille te investeren in cryptocurrencies. Beschouw het evenwel als een gokje wagen met bijvoorbeeld enkele honderden euro's.

Lees nog meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

De top 5 beleggen apps

20 maart 2023

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Komt Bitcoin binnenkort weer boven de 25.000 dollar?

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer


Reclame voor cryptomunten strenger gereguleerd

08 februari 2023

Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de risico's, vindt de regering.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.