Je bent hier: Home > Nieuws > Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

17 juni 2018

Voertuigen die op een autonome manier maximaal 25 kilometer per uur rijden zijn voortaan vrijgesteld van een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Voor een voertuig dat zich zelfstandig kan voortbewegen is momenteel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vereist. Mensen die een elektrische rolstoel gebruiken moesten daarom een verzekering afsluiten alsof ze met een auto reden. Minister Kris Peeters stelt nu dat een verplichte verzekering voor voertuigen met een lage autonome snelheid absurd is. Bovendien moeten deze vervoersmiddelen gestimuleerd worden, omdat ze auto's van de baan houden. De wetgeving wordt daarom aangepast.

Ook speed pedeleces, waarbij moeiteloos snelheden van meer dan 40 km/u behaald worden, zijn vrijgesteld. Dit omdat de gebruiker zelf hard moet trappen om deze snelheid te behalen. 

Volgens Kris Peeters hebben ongevallen met dergelijke elektrische fietsen een vrij lage impact. Spoedartsen betwisten deze stelling wel. Zij zien vaak mensen die een ongeval gehad hebben met de fiets. Voor gebruikers van snelle elektrische fietsen zijn de letsels ernstiger en meervoudiger, klinkt het. Vorig jaar was er trouwens een dodelijk slachtoffer na een aanrijding tussen een speed pedelec en een gewone fietser.

Bij eventuele ongevallen kan de gebruiker van een elektrische fiets voortaan de familiale verzekering aanspreken. Deze is echter niet verplicht, wat voor problemen kan zorgen als iemand een ongeval met schade veroorzaakt.

Wel steeds aan te raden

Daarnaast is een fietsverzekering ook steeds aan te raden. Deze verzekering dekt schade aan je eigen fiets en een eventuele diefstal. Een goed voorbeeld daarvan is de fietsomniumverzekering van DVV. Bij de meeste aanbieders kan de verzekering uitgebreid worden met fietsbijstand, zodat je onderweg geholpen kan worden net zoals pechbijstand bij auto's. Ook DVV beschikt over een dergelijke fietsbijstandsverzekering.

Meestal ben je voor enkele tientallen euro's een jaar lang volledig verzekerd!


Laatste artikels over Verzekeren

Cyberverzekering

08 november 2019

Een cyberverzekering is een verzekering die je beschermt tegen schadelijke invloeden van cybercriminelen, maar ook tegen menselijke fouten van webbeheerders en technische problemen van computersystemen en de schade die hieruit kan voortkomen.
Lees meer


Autoverzekering prijs: hoe wordt de premie berekend?

27 juli 2019

De prijs die je betaalt voor een autoverzekering is vooral afhankelijk van een aantal factoren. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je een goedkopere verzekering kan krijgen.
Lees meer


Touring Verzekeringen kiest voor nieuwe naam Yuzzu

08 mei 2019

De bekende autoverzekeraar Touring Verzekeringen start een rebranding operatie. Er komt een nieuwe naam en logo en er zal ook meer ingezet worden op andere producten.
Lees meer


Geen autoverzekering voor horecapersoneel

30 april 2019

Heel wat mensen die werkzaam zijn in de horeca vinden maar moeilijk een autoverzekering. Volgens de statistieken veroorzaken ze vaker ongevallen.
Lees meer


Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer