Je bent hier: Home > Nieuws > Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

17 juni 2018

Voertuigen die op een autonome manier maximaal 25 kilometer per uur rijden zijn voortaan vrijgesteld van een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Voor een voertuig dat zich zelfstandig kan voortbewegen is momenteel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vereist. Mensen die een elektrische rolstoel gebruiken moesten daarom een verzekering afsluiten alsof ze met een auto reden. Minister Kris Peeters stelt nu dat een verplichte verzekering voor voertuigen met een lage autonome snelheid absurd is. Bovendien moeten deze vervoersmiddelen gestimuleerd worden, omdat ze auto's van de baan houden. De wetgeving wordt daarom aangepast.

Ook speed pedeleces, waarbij moeiteloos snelheden van meer dan 40 km/u behaald worden, zijn vrijgesteld. Dit omdat de gebruiker zelf hard moet trappen om deze snelheid te behalen. 

Volgens Kris Peeters hebben ongevallen met dergelijke elektrische fietsen een vrij lage impact. Spoedartsen betwisten deze stelling wel. Zij zien vaak mensen die een ongeval gehad hebben met de fiets. Voor gebruikers van snelle elektrische fietsen zijn de letsels ernstiger en meervoudiger, klinkt het. Vorig jaar was er trouwens een dodelijk slachtoffer na een aanrijding tussen een speed pedelec en een gewone fietser.

Bij eventuele ongevallen kan de gebruiker van een elektrische fiets voortaan de familiale verzekering aanspreken. Deze is echter niet verplicht, wat voor problemen kan zorgen als iemand een ongeval met schade veroorzaakt.

Wel steeds aan te raden

Daarnaast is een fietsverzekering ook steeds aan te raden. Deze verzekering dekt schade aan je eigen fiets en een eventuele diefstal. Een goed voorbeeld daarvan is de fietsomniumverzekering van DVV. Bij de meeste aanbieders kan de verzekering uitgebreid worden met fietsbijstand, zodat je onderweg geholpen kan worden net zoals pechbijstand bij auto's. Ook DVV beschikt over een dergelijke fietsbijstandsverzekering.

Meestal ben je voor enkele tientallen euro's een jaar lang volledig verzekerd!


Laatste artikels over Verzekeren

Kleine lettertjes reisverzekeringen aangepast

26 juni 2020

De toezichthouder FSMA gaat enkele verzekeraars op het matje roepen. In de kleine lettertjes van hun reisannulatieverzekering wordt een epidemie plots niet meer gedekt.
Lees meer


Consumenten vragen deel premie van autoverzekering terug

13 mei 2020

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat verzekeraars een deel van de premies van autoverzekeringen moeten terugbetalen aan hun klanten.
Lees meer


Lockdown zorgt voor minder ongevallen

22 april 2020

De coronacrisis en de lockdown zorgt voor minder auto's op de baan. Daarom daalt ook het aantal ongevallen. Dit zal zich echter niet vertalen in een goedkopere autoverzekering.
Lees meer


Klanten Corona Direct krijgen groot deel premie terug

12 april 2020

Omdat er door de coronacrisis veel minder met de wagen wordt gereden, schat de verzekeraar Corona Direct dat hij 4 miljoen aan premies zal moeten terug storten.
Lees meer


Stormen richten voor 300 miljoen euro schade aan

29 maart 2020

De stormen Ciara en Dennis, die in februari door ons land trokken, veroorzaakten enorm veel schade. Er werden maar liefst 150.000 schadegevallen geopend.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken