Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

20 juli 2018

Ondanks de ultralage rente zijn de Belgische spaarboekjes in het eerste half jaar van 2018 aangedikt met zo'n 5,7 miljard euro. Dat blijkt uit een peiling van De Tijd.

De meeste spaarrekeningen bieden slechts de wettelijke minimumrente aan van 0,11%. Banken stippen aan dat ze hoofdzakelijk gebruikt worden als wachtrekening op opportuniteiten. Geld van vervallen kasbons, obligaties en termijnrekeningen wordt er geparkeerd tot de rente opnieuw gestegen is. Op dat moment trachten de spaarders de hogere rentevoet voor een tijd vast te klikken door te kiezen voor bijvoorbeeld een kasbon.

Nochtans zijn er banken op de markt die nu ook uitpakken met hogere rentevoeten. Spaarrekeningen vergelijken blijft daarom absoluut een must. Zo geeft Santander momenteel een rente van 0,65% voor spaarders die hun geld minstens 1 jaar laten staan op de Vision+ spaarrekening. 

De hogere rentevoeten van enkele prijsbrekers volstaan echter niet om het hoofd te bieden aan de inflatie, die oploopt tot zo'n 2%. Dat maakt dat de reële rentevoet op alle spaarboekjes momenteel negatief is, waardoor de mensen zich arm sparen.

Meer en meer mensen overwegen daarom om de stap te zetten naar het beleggen. Wie zelf weinig kaas heeft gegeten van de beurs en aandelen kan natuurlijk in een beleggingsfonds stappen. MeDirect werpt zich wat dat betreft op als Belgische fondsenbank die geen instap-en uitstapkosten aanrekent voor de meeste fondsen. Daarnaast kan je ook kiezen voor MeDirect beheer waarbij je jouw geld in handen geeft van experts. Zelfs voor de defensieve portefeuilles kwam het brutorendement de voorbije 5 jaren fors hoger uit dan de inflatie.


Laatste artikels over Sparen

Wie heeft er nog kasbons?

03 november 2018

Ooit waren ze het populairste spaarproduct, maar ondertussen bieden vele banken zelfs geen kasbons meer aan.
Lees meer


Rabobank.be focust alleen nog op particulieren

06 juli 2018

De online spaarbank Rabobank.be stopt weldra met haar rekeningen voor bedrijven. De focus komt uitsluitend op rekeningen te liggen voor particuliere spaarders.
Lees meer


Goedkoop een avondje uit? Zo bespaar je geld zonder aan kwaliteit in te leveren

04 juli 2018

Iedereen zit wel eens krap bij kas en als je even wat meer op je uitgaven moet letten, betekent dat ook dat je soms de leuke dingen aan je voorbij moet laten gaan. Met name avondjes uit lijken er niet meer in te zitten – of toch wel?
Lees meer


Spaarboekjes blijven onaantrekkelijk

18 juni 2018

Rabobank heeft bij de start van de maand de getrouwheidspremie op zijn rekeningen opgetrokken met 0,05%. Ondanks deze stijging blijft het rendement van spaarrekeningen erg onaantrekkelijk.
Lees meer