Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

20 juli 2018

Ondanks de ultralage rente zijn de Belgische spaarboekjes in het eerste half jaar van 2018 aangedikt met zo'n 5,7 miljard euro. Dat blijkt uit een peiling van De Tijd.

De meeste spaarrekeningen bieden slechts de wettelijke minimumrente aan van 0,11%. Banken stippen aan dat ze hoofdzakelijk gebruikt worden als wachtrekening op opportuniteiten. Geld van vervallen kasbons, obligaties en termijnrekeningen wordt er geparkeerd tot de rente opnieuw gestegen is. Op dat moment trachten de spaarders de hogere rentevoet voor een tijd vast te klikken door te kiezen voor bijvoorbeeld een kasbon.

Nochtans zijn er banken op de markt die nu ook uitpakken met hogere rentevoeten. Spaarrekeningen vergelijken blijft daarom absoluut een must. Zo geeft Santander momenteel een rente van 0,65% voor spaarders die hun geld minstens 1 jaar laten staan op de Vision+ spaarrekening. 

De hogere rentevoeten van enkele prijsbrekers volstaan echter niet om het hoofd te bieden aan de inflatie, die oploopt tot zo'n 2%. Dat maakt dat de reële rentevoet op alle spaarboekjes momenteel negatief is, waardoor de mensen zich arm sparen.

Meer en meer mensen overwegen daarom om de stap te zetten naar het beleggen. Wie zelf weinig kaas heeft gegeten van de beurs en aandelen kan natuurlijk in een beleggingsfonds stappen. MeDirect werpt zich wat dat betreft op als Belgische fondsenbank die geen instap-en uitstapkosten aanrekent voor de meeste fondsen. Daarnaast kan je ook kiezen voor MeDirect beheer waarbij je jouw geld in handen geeft van experts. Zelfs voor de defensieve portefeuilles kwam het brutorendement de voorbije 5 jaren fors hoger uit dan de inflatie.


Laatste artikels over Sparen

Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meer


Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
Lees meer


Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer


Leeftijdsdiscriminatie bij spaarrekeningen

11 februari 2019

Een boze spaarder heeft een klacht ingediend bij het gelijkekansencentrum Unia. Bpost Bank geeft op zijn Cocoon spaarrekening namelijk een hogere rente aan wie jonger is dan 40.
Lees meer