Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

30 augustus 2018

Wie wil profiteren van een lagere rentevoet kan zijn woonkrediet herzien. Helaas moet er rekening gehouden worden met heel wat bijkomende kosten. Deze duizenden euro's kosten houden klanten tegen om hun lening te verhuizen naar een andere bank.

De consumentenorganisatie Test Aankoop trok gisteren aan de alarmbel. In vergelijking met andere Europese landen betaalt de klant ruim dertien keer meer om de akte voor een nieuw woonkrediet in orde te krijgen. De kosten bestaan ondermeer uit het ereloon van de notaris (al snel 1.000 euro), de wederbeleggingsvergoeding voor de bank, de registratierechten, de hypotheekvestiging en BTW. 

Wie bijvoorbeeld een lening van 200.000 euro op 20 jaar wil herfinancieren bij een andere bank zal in België bijvoorbeeld al snel tegen 5.500 tot 6.000 euro kosten aankijken. In Duitsland kost dit €477, In Nederland €800 à €1.000, in Spanje €110 en in Italië slechts €35.

Ongeveer de helft van het bedrag dat je in België moet ophoesten gaat naar de fiscus in de vorm van belastingen zoals de registratiebelasting en de BTW. De conclusie is dat de Belgische klant min of meer vast zit aan zijn bank en dat de concurrentie niet vrij kan spelen. De torenhoge kosten schrikken klanten af en vreten bovendien aan de mogelijke besparing die een lagere rentevoet met zich meebrengt.

Test Aankoop roept de politiek op om alle aktekosten tegen het licht te houden en vraagt om deze kosten te verlagen of zelfs schrappen. Ze vragen een plafonnering van de notariskosten en willen dat een hypotheek overdraagbaar wordt, zodat ze snel kan verplaatst worden naar een andere kredietgever. Test Aankoop zou de aktekosten zo willen zien dalen tot het gemiddelde van andere Europese landen, zo'n €500.


Laatste artikels over Leningen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer


'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.
Lees meer


Online woonkrediet binnen de 10 minuten

31 januari 2019

KBC heeft de afgelopen 2 maanden aan gemiddeld 7 klanten per dag instant kredietzekerheid gegeven. Bij een online aanvraag wordt meteen een gepersonaliseerd tarief geboden.
Lees meer