Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

30 augustus 2018

Wie wil profiteren van een lagere rentevoet kan zijn woonkrediet herzien. Helaas moet er rekening gehouden worden met heel wat bijkomende kosten. Deze duizenden euro's kosten houden klanten tegen om hun lening te verhuizen naar een andere bank.

De consumentenorganisatie Test Aankoop trok gisteren aan de alarmbel. In vergelijking met andere Europese landen betaalt de klant ruim dertien keer meer om de akte voor een nieuw woonkrediet in orde te krijgen. De kosten bestaan ondermeer uit het ereloon van de notaris (al snel 1.000 euro), de wederbeleggingsvergoeding voor de bank, de registratierechten, de hypotheekvestiging en BTW. 

Wie bijvoorbeeld een lening van 200.000 euro op 20 jaar wil herfinancieren bij een andere bank zal in België bijvoorbeeld al snel tegen 5.500 tot 6.000 euro kosten aankijken. In Duitsland kost dit €477, In Nederland €800 à €1.000, in Spanje €110 en in Italië slechts €35.

Ongeveer de helft van het bedrag dat je in België moet ophoesten gaat naar de fiscus in de vorm van belastingen zoals de registratiebelasting en de BTW. De conclusie is dat de Belgische klant min of meer vast zit aan zijn bank en dat de concurrentie niet vrij kan spelen. De torenhoge kosten schrikken klanten af en vreten bovendien aan de mogelijke besparing die een lagere rentevoet met zich meebrengt.

Test Aankoop roept de politiek op om alle aktekosten tegen het licht te houden en vraagt om deze kosten te verlagen of zelfs schrappen. Ze vragen een plafonnering van de notariskosten en willen dat een hypotheek overdraagbaar wordt, zodat ze snel kan verplaatst worden naar een andere kredietgever. Test Aankoop zou de aktekosten zo willen zien dalen tot het gemiddelde van andere Europese landen, zo'n €500.


Laatste artikels over Leningen

Analisten verwachten hogere langetermijnrente in 2019

07 december 2018

De Belgische tienjaarsrente staat momenteel op 0,78%. Voor 2019 verwachten de analisten een forse stijging tot misschien wel 2%.
Lees meer


Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

27 november 2018

Belgische jongeren tussen de 18 en 24 jaar denken niet goed na over hun uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intrum.
Lees meer


Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

27 oktober 2018

In het derde kwartaal werden er in België 62.500 hypotheekleningen afgesloten, zo'n 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook het gemiddelde ontleende bedrag steeg met 18%.
Lees meer


Weldra opnieuw lage tarieven voor autoleningen

16 oktober 2018

Traditioneel gezien pakken de banken tijdens het autosalon uit met extreem lage tarieven voor autoleningen. Het autosalon zal lopen van 19 tot 27 januari 2019.
Lees meer


MeDirect werpt zich op online woonkredieten

24 september 2018

MeDirect, vooral bekend van hoogrentende spaarrekeningen en het aanbod aan fondsen, gaat woonkredieten verschaffen in een buurland.
Lees meer