Je bent hier: Home > Nieuws > Bankoverstapdienst helpt 40.000 mensen in eerste halfjaar

Bankoverstapdienst helpt 40.000 mensen in eerste halfjaar

Bankoverstapdienst helpt 40.000 mensen in eerste halfjaar

14 september 2018

De nieuwe bankoverstapdienst werd op 1 februari van dit jaar opgestart. Tijdens de eerste zes maanden maakten 39.758 mensen hiervan gebruik om gemakkelijk over te stappen naar een andere bank.

Tegenover vorig jaar gaat het over een verdubbeling van het aantal overstappers. De bankoverstapdienst maakt het makkelijk om bijvoorbeeld over te stappen van een dure traditionele bankrekening naar een gratis zichtrekening. Terugkerende betalers zoals jouw werkgever worden automatisch op de hoogte gebracht. Ook bedrijven die je betaalt via domiciliëring worden automatisch overgezet, zodat nutsfacturen ook van jouw nieuwe rekening automatisch betaald worden.

Toch loopt er soms nog wat mis met de automatische overschakeling. De schuldeisers en betalers worden wel op de hoogte gebracht, maar passen niet altijd de bankrekeningnummers aan. Febelfin trekt daarom aan de alarmbel en vraagt aan deze partijen om de nodige aanpassingen te doen, wat trouwens wettelijk verplicht is.

Een goed werkende overstapdienst is nodig om de concurrentie tussen banken aan te wakkeren. Mensen kijken momenteel erg op tegen alle formaliteiten en problemen die horen bij het overstappen van bankrekening. Denk hierbij aan facturen van elektriciteit, water of de telefoon die niet meer automatisch betaald worden. Of geld dat je moet krijgen dat zijn weg niet meer naar je rekening kan vinden. Voorbeelden zijn vergoedingen van de mutualiteiten, kindergeld, pensioenen of andere uitkeringen.


Laatste artikels over Bankieren

PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

25 juli 2019

Spencer is een Belgische fintech speler die werkt aan een handige en proactieve app waarmee klanten al hun bankrekeningen zullen kunnen beheren. Bovendien zal de app nuttige tips en informatie geven.
Lees meer


Zichtrekening opnieuw duurder

25 juni 2019

De gemiddelde prijs voor een zichtrekening steeg het afgelopen jaar met zo'n 2,2%. Dat blijkt een onderzoek van het  Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie.
Lees meer


Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.
Lees meer


Phishing: let op voor oplichting via internetbankieren

14 maart 2019

Het aantal fraudegevallen van phishing blijft stijgen. Paswoorden of andere bankgegevens worden van nietsvermoedende surfers op slinkse wijze ontfutseld.
Lees meer


Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

09 maart 2019

Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.
Lees meer