Je bent hier: Home > Nieuws > Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

01 oktober 2018

Het gelijkekansencentrum Unia trekt aan de alarmbel. Oudere mensen worden vaak geweigerd voor een autoverzekering, zelfs zonder een onderzoek naar hun rijvaardigheid.

Unia stelt dat er geen onderzoeken bestaan die bevestigen dat de rijvaardigheid afhankelijk is van de leeftijd. Oudere bestuurders weigeren op basis van hun leeftijd is dus pure discriminatie.

In een advies aan minister Kris Peeters schrijft Unia dat oudere chauffeurs even goed kunnen rijden als jongere chauffeurs. 'De kans op ongelukken wordt wel beïnvloed door specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor', klinkt het.

Jaarlijks opent Unia 110 dossiers vanwege leeftijdsdiscriminatie. In 1 van de 5 dossiers gaat het over een verzekeraar die moeilijk doet. 'Het reële aantal ligt wellicht nog hoger omdat veel slachtoffers geen melding maken', zegt Unia-directeur Els Keystman. Specifiek voor autoverzekeringen blijkt bovendien uit cijfers van het Tariferingsbureau dat oudere bestuurders de laagste schadefrequentie vertonen.

Verzekeraars die vrezen voor een hoger risico op ongevallen kunnen andere maatregelen treffen in plaats van een verzekering resoluut te weigeren. Zo kan er een opleiding verkeersveiligheid aangeboden worden of een rijgeschiktheidsonderzoek van Cara.

Ouderen die een nieuwe verzekering zoeken worden aangeraden om bij verschillende maatschappijen een autoverzekering simulatie te maken. Zo kan de goedkoopste verzekering gevonden worden.


Laatste artikels over Verzekeren

Goedkopere autoverzekering door te verhuizen

10 januari 2019

Ekeren telt 5.000 nieuwe inwoners die allemaal een goedkopere autoverzekering krijgen simpelweg omdat hun postcode gewijzigd is.
Lees meer


Woonplaats belangrijke factor in prijs autoverzekering

12 november 2018

Waar je woont is een doorslaggevende factor in de prijs die je betaalt voor een autoverzekering. Mensen die in een drukke stad wonen betalen zo al snel 30% meer dan mensen die op het platteland wonen.
Lees meer


Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.
Lees meer


Premie autoverzekeringen kan licht dalen

17 oktober 2018

Vorig jaar heeft maar 6% van de automobilisten beroep moeten doen op zijn autoverzekering. Het aantal schadegevallen komt hiermee op een absoluut dieptepunt.
Lees meer


Aparte annulatieverzekering nemen of niet?

10 oktober 2018

Als je een reis boekt krijg je meestal de vraag voorgeschoteld of je een annulatieverzekering wenst te nemen. In sommige gevallen heb je echter al een annulatieverzekering bij andere producten.
Lees meer