Je bent hier: Home > Nieuws > Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

01 oktober 2018

Het gelijkekansencentrum Unia trekt aan de alarmbel. Oudere mensen worden vaak geweigerd voor een autoverzekering, zelfs zonder een onderzoek naar hun rijvaardigheid.

Unia stelt dat er geen onderzoeken bestaan die bevestigen dat de rijvaardigheid afhankelijk is van de leeftijd. Oudere bestuurders weigeren op basis van hun leeftijd is dus pure discriminatie.

In een advies aan minister Kris Peeters schrijft Unia dat oudere chauffeurs even goed kunnen rijden als jongere chauffeurs. 'De kans op ongelukken wordt wel beïnvloed door specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor', klinkt het.

Jaarlijks opent Unia 110 dossiers vanwege leeftijdsdiscriminatie. In 1 van de 5 dossiers gaat het over een verzekeraar die moeilijk doet. 'Het reële aantal ligt wellicht nog hoger omdat veel slachtoffers geen melding maken', zegt Unia-directeur Els Keystman. Specifiek voor autoverzekeringen blijkt bovendien uit cijfers van het Tariferingsbureau dat oudere bestuurders de laagste schadefrequentie vertonen.

Verzekeraars die vrezen voor een hoger risico op ongevallen kunnen andere maatregelen treffen in plaats van een verzekering resoluut te weigeren. Zo kan er een opleiding verkeersveiligheid aangeboden worden of een rijgeschiktheidsonderzoek van Cara.

Ouderen die een nieuwe verzekering zoeken worden aangeraden om bij verschillende maatschappijen een autoverzekering simulatie te maken. Zo kan de goedkoopste verzekering gevonden worden.


Laatste artikels over Verzekeren

Autoverzekering prijs: hoe wordt de premie berekend?

27 juli 2019

De prijs die je betaalt voor een autoverzekering is vooral afhankelijk van een aantal factoren. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je een goedkopere verzekering kan krijgen.
Lees meer


Touring Verzekeringen kiest voor nieuwe naam Yuzzu

08 mei 2019

De bekende autoverzekeraar Touring Verzekeringen start een rebranding operatie. Er komt een nieuwe naam en logo en er zal ook meer ingezet worden op andere producten.
Lees meer


Geen autoverzekering voor horecapersoneel

30 april 2019

Heel wat mensen die werkzaam zijn in de horeca vinden maar moeilijk een autoverzekering. Volgens de statistieken veroorzaken ze vaker ongevallen.
Lees meer


Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer


Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.
Lees meer