Je bent hier: Home > Nieuws > Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

01 oktober 2018

Het gelijkekansencentrum Unia trekt aan de alarmbel. Oudere mensen worden vaak geweigerd voor een autoverzekering, zelfs zonder een onderzoek naar hun rijvaardigheid.

Unia stelt dat er geen onderzoeken bestaan die bevestigen dat de rijvaardigheid afhankelijk is van de leeftijd. Oudere bestuurders weigeren op basis van hun leeftijd is dus pure discriminatie.

In een advies aan minister Kris Peeters schrijft Unia dat oudere chauffeurs even goed kunnen rijden als jongere chauffeurs. 'De kans op ongelukken wordt wel beïnvloed door specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor', klinkt het.

Jaarlijks opent Unia 110 dossiers vanwege leeftijdsdiscriminatie. In 1 van de 5 dossiers gaat het over een verzekeraar die moeilijk doet. 'Het reële aantal ligt wellicht nog hoger omdat veel slachtoffers geen melding maken', zegt Unia-directeur Els Keystman. Specifiek voor autoverzekeringen blijkt bovendien uit cijfers van het Tariferingsbureau dat oudere bestuurders de laagste schadefrequentie vertonen.

Verzekeraars die vrezen voor een hoger risico op ongevallen kunnen andere maatregelen treffen in plaats van een verzekering resoluut te weigeren. Zo kan er een opleiding verkeersveiligheid aangeboden worden of een rijgeschiktheidsonderzoek van Cara.

Ouderen die een nieuwe verzekering zoeken worden aangeraden om bij verschillende maatschappijen een autoverzekering simulatie te maken. Zo kan de goedkoopste verzekering gevonden worden.


Laatste artikels over Verzekeren

Safety Stick halveert prijs autoverzekering

18 maart 2019

Autohandelaar Cardoen geeft jonge chauffeurs voortaan de mogelijkheid om een goedkope autoverzekering af te sluiten. De klanten moeten dan wel een Safety Stick in hun auto laten installeren.
Lees meer


Drie tips om te besparen op jouw autoverzekering

06 februari 2019

Heel wat mensen betalen jaarlijks heel braaf de premie van hun autoverzekering, maar beseffen niet dat ze eigenlijk te veel betalen. 
Lees meer


AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

22 januari 2019

P&V maakt gebruik van artificiële intelligentie of machine learning om sneller verzekeringsfraude op te sporen. Het heeft daarom recent een samenwerking opgestart met Shift Technology.
Lees meer


Goedkopere autoverzekering door te verhuizen

10 januari 2019

Ekeren telt 5.000 nieuwe inwoners die allemaal een goedkopere autoverzekering krijgen simpelweg omdat hun postcode gewijzigd is.
Lees meer


Woonplaats belangrijke factor in prijs autoverzekering

12 november 2018

Waar je woont is een doorslaggevende factor in de prijs die je betaalt voor een autoverzekering. Mensen die in een drukke stad wonen betalen zo al snel 30% meer dan mensen die op het platteland wonen.
Lees meer