Je bent hier: Home > Nieuws > Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

27 oktober 2018

In het derde kwartaal werden er in België 62.500 hypotheekleningen afgesloten, zo'n 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook het gemiddelde ontleende bedrag steeg met 18%.

Door de lage rente blijft er een sterke vraag naar nieuwe woonkredieten. Het aantal kredieten voor de aankoop van een woning steeg met 14% tegenover hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal bouwkredieten steeg met 20% en het aantal kredieten voor aankoop met verbouwing steeg met 23%. De renovatiekredieten stegen met 7% en het aantal kredieten voor andere doeleinden, zoals een garage of bouwgrond, steeg met 6%.

Meer dan 70% van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet  met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Zo'n 20% koos een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Tenslotte koos bijna 8% voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet.

De meeste kredietnemers willen dus profiteren van de historisch lage rentevoet en kiezen er voor om deze vast te klikken. De kredietnemer die kiest voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet wordt evenwel ook nog beschermd door de wetgever. De rentevoet kan namelijk nooit meer bedragen dan het dubbele van de initiële rentevoet. 

Heel wat contracten met vaste rentevoet worden tegenwoordig afgesloten met een tarief van gemiddeld zo'n 1,50 à 1,60%. Voor de jaarlijks aanpasbare rentevoet wordt er momenteel gemiddeld 0,90 tot 1% gerekend. In dat geval kan deze rentevoet maximaal verdubbelen tot 1,80 à 2%. Potentiële kredietnemers doen er daarom goed aan om de aflossingstabel van verschillende rentevoeten en verschillende scenario's goed te vergelijken.


Laatste artikels over Leningen

Accordeon lening steeds populairder

02 januari 2019

Door de populariteit van hypothecaire leningen met een variabele rentevoet winnen de zogenaamde accordeonleningen ook aan belang. Bij deze lening blijft de maandaflossing steeds gelijk maar wordt de looptijd verlengd als de rentevoet stijgt.
Lees meer


Geld lenen van particulieren

30 december 2018

Via het platform van Mozzeno kan je geld lenen van andere particulieren. Interessant als je een lening zoekt, maar zeker ook interessant als je meer rendement wil realiseren op je spaargeld.
Lees meer


Analisten verwachten hogere langetermijnrente in 2019

07 december 2018

De Belgische tienjaarsrente staat momenteel op 0,78%. Voor 2019 verwachten de analisten een forse stijging tot misschien wel 2%.
Lees meer


Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

27 november 2018

Belgische jongeren tussen de 18 en 24 jaar denken niet goed na over hun uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intrum.
Lees meer