Je bent hier: Home > Nieuws > Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

27 oktober 2018

In het derde kwartaal werden er in België 62.500 hypotheekleningen afgesloten, zo'n 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook het gemiddelde ontleende bedrag steeg met 18%.

Door de lage rente blijft er een sterke vraag naar nieuwe woonkredieten. Het aantal kredieten voor de aankoop van een woning steeg met 14% tegenover hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal bouwkredieten steeg met 20% en het aantal kredieten voor aankoop met verbouwing steeg met 23%. De renovatiekredieten stegen met 7% en het aantal kredieten voor andere doeleinden, zoals een garage of bouwgrond, steeg met 6%.

Meer dan 70% van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet  met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Zo'n 20% koos een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Tenslotte koos bijna 8% voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet.

De meeste kredietnemers willen dus profiteren van de historisch lage rentevoet en kiezen er voor om deze vast te klikken. De kredietnemer die kiest voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet wordt evenwel ook nog beschermd door de wetgever. De rentevoet kan namelijk nooit meer bedragen dan het dubbele van de initiële rentevoet. 

Heel wat contracten met vaste rentevoet worden tegenwoordig afgesloten met een tarief van gemiddeld zo'n 1,50 à 1,60%. Voor de jaarlijks aanpasbare rentevoet wordt er momenteel gemiddeld 0,90 tot 1% gerekend. In dat geval kan deze rentevoet maximaal verdubbelen tot 1,80 à 2%. Potentiële kredietnemers doen er daarom goed aan om de aflossingstabel van verschillende rentevoeten en verschillende scenario's goed te vergelijken.


Laatste artikels over Leningen

Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer


'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.
Lees meer