Je bent hier: Home > Nieuws > Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

27 oktober 2018

In het derde kwartaal werden er in België 62.500 hypotheekleningen afgesloten, zo'n 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook het gemiddelde ontleende bedrag steeg met 18%.

Door de lage rente blijft er een sterke vraag naar nieuwe woonkredieten. Het aantal kredieten voor de aankoop van een woning steeg met 14% tegenover hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal bouwkredieten steeg met 20% en het aantal kredieten voor aankoop met verbouwing steeg met 23%. De renovatiekredieten stegen met 7% en het aantal kredieten voor andere doeleinden, zoals een garage of bouwgrond, steeg met 6%.

Meer dan 70% van de kredietnemers kiest voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet  met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Zo'n 20% koos een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Tenslotte koos bijna 8% voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet.

De meeste kredietnemers willen dus profiteren van de historisch lage rentevoet en kiezen er voor om deze vast te klikken. De kredietnemer die kiest voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet wordt evenwel ook nog beschermd door de wetgever. De rentevoet kan namelijk nooit meer bedragen dan het dubbele van de initiële rentevoet. 

Heel wat contracten met vaste rentevoet worden tegenwoordig afgesloten met een tarief van gemiddeld zo'n 1,50 à 1,60%. Voor de jaarlijks aanpasbare rentevoet wordt er momenteel gemiddeld 0,90 tot 1% gerekend. In dat geval kan deze rentevoet maximaal verdubbelen tot 1,80 à 2%. Potentiële kredietnemers doen er daarom goed aan om de aflossingstabel van verschillende rentevoeten en verschillende scenario's goed te vergelijken.


Laatste artikels over Leningen

Weldra opnieuw lage tarieven voor autoleningen

16 oktober 2018

Traditioneel gezien pakken de banken tijdens het autosalon uit met extreem lage tarieven voor autoleningen. Het autosalon zal lopen van 19 tot 27 januari 2019.
Lees meer


MeDirect werpt zich op online woonkredieten

24 september 2018

MeDirect, vooral bekend van hoogrentende spaarrekeningen en het aanbod aan fondsen, gaat woonkredieten verschaffen in een buurland.
Lees meer


Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

30 augustus 2018

Wie wil profiteren van een lagere rentevoet kan zijn woonkrediet herzien. Helaas moet er rekening gehouden worden met heel wat bijkomende kosten. Deze duizenden euro's kosten houden klanten tegen om hun lening te verhuizen naar een andere bank.
Lees meer


Online woonkredieten groeien sterk

20 november 2017

In 2017 zullen er in België een paar duizenden woonkredieten online afgesloten worden. Een steeds grotere groep mensen komt hierdoor nooit nog een bankkantoor binnen.
Lees meer