Je bent hier: Home > Nieuws > Wie heeft er nog kasbons?

Wie heeft er nog kasbons?

Wie heeft er nog kasbons?

03 november 2018

Ooit waren ze het populairste spaarproduct, maar ondertussen bieden vele banken zelfs geen kasbons meer aan.

In de jaren 90 waren kasbons enorm populair als belegging of als alternatief voor een spaarboekje. In 1995 waren er voor 98,6 miljard euro aan kasbons in omloop. Dertien jaar later is dat bedrag reeds gezakt onder de 10 miljard euro. 

Een kasbon is eigenlijk een obligatie van een bank. Je leent vandaag geld aan de bank voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaren en zal jaarlijks een coupon mogen innen. Op de vervaldag van het product krijg je jouw inleg terug van de bank. In tegenstelling tot gewone obligaties van andere bedrijven vallen kasbons wel onder het depositogarantiestelsel. Tot 100.000 euro is dus beschermd, zelfs al gaat de bank overkop.

Doorheen de jaren zijn andere spaarproducten populairder geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld termijnrekeningen die op dezelfde manier werken als een kasbon. Je zet jouw geld gedurende een bepaalde looptijd vast bij de bank en kan hierdoor genieten van een hogere rente. Verschillende banken zijn hierdoor zelfs gestopt met het aanbieden van kasbons.

Ook andere producten zoals beleggingsfondsen of levensverzekeringen hebben aan belang gewonnen. Verder blijven de Belgen enorme bedragen parkeren op gewone spaarrekeningen. Momenteel staat er zo'n 265 miljard euro geparkeerd op deze rekeningen en een deel daarvan is natuurlijk afkomstig van vervallen kasbons. Maar door de huidige lage rentevoeten vloeit dit geld niet naar termijnrekeningen of kasbons. Tenslotte staan de Belgen eerder afkerig tegenover het beleggen in aandelen, terwijl de geschiedenis wel bewijst dat je hiermee op termijn het hoogste rendement realiseert.


Laatste artikels over Sparen

Spaarrekeningen weer aangedikt met 5,7 miljard

20 juli 2018

Ondanks de ultralage rente zijn de Belgische spaarboekjes in het eerste half jaar van 2018 aangedikt met zo'n 5,7 miljard euro. Dat blijkt uit een peiling van De Tijd.
Lees meer


Rabobank.be focust alleen nog op particulieren

06 juli 2018

De online spaarbank Rabobank.be stopt weldra met haar rekeningen voor bedrijven. De focus komt uitsluitend op rekeningen te liggen voor particuliere spaarders.
Lees meer


Goedkoop een avondje uit? Zo bespaar je geld zonder aan kwaliteit in te leveren

04 juli 2018

Iedereen zit wel eens krap bij kas en als je even wat meer op je uitgaven moet letten, betekent dat ook dat je soms de leuke dingen aan je voorbij moet laten gaan. Met name avondjes uit lijken er niet meer in te zitten – of toch wel?
Lees meer


Spaarboekjes blijven onaantrekkelijk

18 juni 2018

Rabobank heeft bij de start van de maand de getrouwheidspremie op zijn rekeningen opgetrokken met 0,05%. Ondanks deze stijging blijft het rendement van spaarrekeningen erg onaantrekkelijk.
Lees meer