Je bent hier: Home > Nieuws > Wie heeft er nog kasbons?

Wie heeft er nog kasbons?

Wie heeft er nog kasbons?

03 november 2018

Ooit waren ze het populairste spaarproduct, maar ondertussen bieden vele banken zelfs geen kasbons meer aan.

In de jaren 90 waren kasbons enorm populair als belegging of als alternatief voor een spaarboekje. In 1995 waren er voor 98,6 miljard euro aan kasbons in omloop. Dertien jaar later is dat bedrag reeds gezakt onder de 10 miljard euro. 

Een kasbon is eigenlijk een obligatie van een bank. Je leent vandaag geld aan de bank voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaren en zal jaarlijks een coupon mogen innen. Op de vervaldag van het product krijg je jouw inleg terug van de bank. In tegenstelling tot gewone obligaties van andere bedrijven vallen kasbons wel onder het depositogarantiestelsel. Tot 100.000 euro is dus beschermd, zelfs al gaat de bank overkop.

Doorheen de jaren zijn andere spaarproducten populairder geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld termijnrekeningen die op dezelfde manier werken als een kasbon. Je zet jouw geld gedurende een bepaalde looptijd vast bij de bank en kan hierdoor genieten van een hogere rente. Verschillende banken zijn hierdoor zelfs gestopt met het aanbieden van kasbons.

Ook andere producten zoals beleggingsfondsen of levensverzekeringen hebben aan belang gewonnen. Verder blijven de Belgen enorme bedragen parkeren op gewone spaarrekeningen. Momenteel staat er zo'n 265 miljard euro geparkeerd op deze rekeningen en een deel daarvan is natuurlijk afkomstig van vervallen kasbons. Maar door de huidige lage rentevoeten vloeit dit geld niet naar termijnrekeningen of kasbons. Tenslotte staan de Belgen eerder afkerig tegenover het beleggen in aandelen, terwijl de geschiedenis wel bewijst dat je hiermee op termijn het hoogste rendement realiseert.


Laatste artikels over Sparen

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meer


Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
Lees meer


Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer