Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

27 november 2018

Belgische jongeren tussen de 18 en 24 jaar denken niet goed na over hun uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intrum.

Uit het European Consumer Payment Report 2018 van Intrum blijkt dat 22% van de jongeren hun financiële zaken niet op orde hebben. Maar liefst 35% van de jongeren geeft ook aan dat ze niet voldoende geld hebben om een waardig bestaan te kunnen leiden. Zo'n 29% van de jongeren zegt ook dat ze geld lenen bij vrienden. Onder invloed van sociale media worden jongeren verleid om aankopen te doen die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Guy Colpaert van Intrum België roept dan ook op om jongeren beter op te leiden. "Dat men een rijbewijs eist om met de auto te mogen rijden, maar toelaat dat jongeren zonder begeleiding allerlei financiële risico’s nemen, is onbegrijpelijk", stelt Colpaert. "Elke dag zien wij bij Intrum de gevolgen, en vaak is het gewoon onwetendheid. Het initiatief van het gemeenschapsonderwijs om de opleiding ‘gezinsbudget’ te vervatten in het leerplan van het vak economie kan ik alleen maar toejuichen. Een logische volgende stap zou zijn om dit op te nemen in het leerplan over alle onderwijsnetten."

Door het gemak van online shoppen geeft 42% van de jongeren aan dat ze gestimuleerd worden om meer geld uit te geven. Er wordt ook vaak gekozen om achteraf te betalen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kredietkaart. Soms komen de jongeren hierdoor in de problemen en kunnen ze andere facturen niet meer tijdig betalen. Maar liefst 45% van de jongeren heeft in het laatste half jaar 1 of meerdere rekeningen te laat betaald.

In het geval van onbetaalde facturen wordt Intrum vaak ingeschakeld als incassobureau. Intrum helpt opdrachtgevers om laattijdige betalingen te versnellen. Onbetaalde facturen kunnen alsnog betaald worden doordat Intrum de klanten begeleid. Zo wordt de situatie opgelost en blijven de klanten naderhand ook nog klant.


Laatste artikels over Leningen

Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer


'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.
Lees meer