Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

27 november 2018

Belgische jongeren tussen de 18 en 24 jaar denken niet goed na over hun uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intrum.

Uit het European Consumer Payment Report 2018 van Intrum blijkt dat 22% van de jongeren hun financiële zaken niet op orde hebben. Maar liefst 35% van de jongeren geeft ook aan dat ze niet voldoende geld hebben om een waardig bestaan te kunnen leiden. Zo'n 29% van de jongeren zegt ook dat ze geld lenen bij vrienden. Onder invloed van sociale media worden jongeren verleid om aankopen te doen die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Guy Colpaert van Intrum België roept dan ook op om jongeren beter op te leiden. "Dat men een rijbewijs eist om met de auto te mogen rijden, maar toelaat dat jongeren zonder begeleiding allerlei financiële risico’s nemen, is onbegrijpelijk", stelt Colpaert. "Elke dag zien wij bij Intrum de gevolgen, en vaak is het gewoon onwetendheid. Het initiatief van het gemeenschapsonderwijs om de opleiding ‘gezinsbudget’ te vervatten in het leerplan van het vak economie kan ik alleen maar toejuichen. Een logische volgende stap zou zijn om dit op te nemen in het leerplan over alle onderwijsnetten."

Door het gemak van online shoppen geeft 42% van de jongeren aan dat ze gestimuleerd worden om meer geld uit te geven. Er wordt ook vaak gekozen om achteraf te betalen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kredietkaart. Soms komen de jongeren hierdoor in de problemen en kunnen ze andere facturen niet meer tijdig betalen. Maar liefst 45% van de jongeren heeft in het laatste half jaar 1 of meerdere rekeningen te laat betaald.

In het geval van onbetaalde facturen wordt Intrum vaak ingeschakeld als incassobureau. Intrum helpt opdrachtgevers om laattijdige betalingen te versnellen. Onbetaalde facturen kunnen alsnog betaald worden doordat Intrum de klanten begeleid. Zo wordt de situatie opgelost en blijven de klanten naderhand ook nog klant.


Laatste artikels over Leningen

Analisten verwachten hogere langetermijnrente in 2019

07 december 2018

De Belgische tienjaarsrente staat momenteel op 0,78%. Voor 2019 verwachten de analisten een forse stijging tot misschien wel 2%.
Lees meer


Sterke vraag naar nieuwe woonkredieten

27 oktober 2018

In het derde kwartaal werden er in België 62.500 hypotheekleningen afgesloten, zo'n 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook het gemiddelde ontleende bedrag steeg met 18%.
Lees meer


Weldra opnieuw lage tarieven voor autoleningen

16 oktober 2018

Traditioneel gezien pakken de banken tijdens het autosalon uit met extreem lage tarieven voor autoleningen. Het autosalon zal lopen van 19 tot 27 januari 2019.
Lees meer


MeDirect werpt zich op online woonkredieten

24 september 2018

MeDirect, vooral bekend van hoogrentende spaarrekeningen en het aanbod aan fondsen, gaat woonkredieten verschaffen in een buurland.
Lees meer