Je bent hier: Home > Nieuws > Leeftijdsdiscriminatie bij spaarrekeningen

Leeftijdsdiscriminatie bij spaarrekeningen

Leeftijdsdiscriminatie bij spaarrekeningen

11 februari 2019

Een boze spaarder heeft een klacht ingediend bij het gelijkekansencentrum Unia. Bpost Bank geeft op zijn Cocoon spaarrekening namelijk een hogere rente aan wie jonger is dan 40.

De Cocoon Spaarrekening is een product van Bpost Bank dat een basisrente oplevert van 0,40% en een getrouwheidspremie van 0,15%. De enige voorwaarde is dat je jonger bent dan 40. Wie ouder is kan alleen een gewone spaarrekening openen met het wettelijke minimum: een basisrente van slechts 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%.

Unia buigt zich nu over een klacht van een spaarder die deze leeftijdsdiscriminatie gemeld heeft. Het is evenwel niet geheel duidelijk of het over een verboden praktijk gaat. Leeftijdsdiscriminatie is in principe verboden, maar volgens Febelfin mogen banken leeftijd wel koppelen aan een spaarformule. Dat komt het meest tot uiting in de speciale formules die voor kinderen op de markt zijn.

Bpost Bank zegt dat het product specifiek mikt op mensen onder de 40 jaar om hen de mogelijkheid te geven om te sparen voor een eigen woning. De bank hoopt met de hogere rente de klanten aan zich te binden. Zo is de kans groot dat ze later ook bij Bpost Bank aankloppen voor het openen van een woonkrediet.

Spaarders die op zoek zijn naar een hogere rentevoet kunnen beter op de hele markt spaarrekeningen vergelijken. Zo kan er bijvoorbeeld slechts 500 euro per maand gestort worden op een Cocoon Spaarrekening. Er zijn andere spaarrekeningen op de markt die interessanter zijn als je het spaargeld lange tijd wil laten staan. Zo is er de hoogrentende spaarrekening van Medirect, die onlangs werd voorgesteld. De basisrente op deze rekening bedraagt slechts 0,05%, maar de getrouwheidspremie bedraagt 0,80%. In totaal dus een rente van 0,85% en er staat geen limiet op het bedrag dat je maandelijks kan storten.


Laatste artikels over Sparen

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meer


Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
Lees meer


Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer