Je bent hier: Home > Nieuws > Kredieten: minder wanbetalers in 2018

Kredieten: minder wanbetalers in 2018

Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.

Op het einde van 2018 waren er 521.878 geregistreerde wanbetalingen, wat een daling is van 3,6% tegenover 2017. Ook het totale achterstallige bedrag daalde met 5,2% tot 2,8 miljard euro.

De kredietopeningen vertegenwoordigen met 297.056 maar liefst 56,9% van het totale aantal achterstallige contracten. Daarna zijn er de leningen op afbetaling met 156.037 betalingsachterstanden. Tenslotte zijn er de verkopen op afbetaling en de hypotheken met respectievelijk met 39.030 en 29.755 achterstanden.

Bij het aanvragen van een nieuwe lening moeten de kredietgevers de database van de Centrale voor kredieten consulteren. Zo krijgen ze inzicht in de reeds openstaande leningen van een potentiële nieuwe klant. Deze informatie wordt gebruikt om het kredietrisico te evalueren en de kredietaanvraag al dan niet goed te keuren.

Voor mensen die hun schulden niet meer kunnen afbetalen is er de procedure van collectieve schuldenregeling, die aangevraagd kan worden bij de arbeidsrechtbank. De rechter kan dan een schuldbemiddelaar aanstellen die samen met de schuldeisers een afbetalingsplan zal opstellen. De schuldbemiddelaar zal vanaf dan de rekeningen beheren, de schulden betalen en leefgeld toekennen aan de schuldenaar.


Laatste artikels over Leningen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer


'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.
Lees meer


Online woonkrediet binnen de 10 minuten

31 januari 2019

KBC heeft de afgelopen 2 maanden aan gemiddeld 7 klanten per dag instant kredietzekerheid gegeven. Bij een online aanvraag wordt meteen een gepersonaliseerd tarief geboden.
Lees meer