Je bent hier: Home > Nieuws > Kredieten: minder wanbetalers in 2018

Kredieten: minder wanbetalers in 2018

Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.

Op het einde van 2018 waren er 521.878 geregistreerde wanbetalingen, wat een daling is van 3,6% tegenover 2017. Ook het totale achterstallige bedrag daalde met 5,2% tot 2,8 miljard euro.

De kredietopeningen vertegenwoordigen met 297.056 maar liefst 56,9% van het totale aantal achterstallige contracten. Daarna zijn er de leningen op afbetaling met 156.037 betalingsachterstanden. Tenslotte zijn er de verkopen op afbetaling en de hypotheken met respectievelijk met 39.030 en 29.755 achterstanden.

Bij het aanvragen van een nieuwe lening moeten de kredietgevers de database van de Centrale voor kredieten consulteren. Zo krijgen ze inzicht in de reeds openstaande leningen van een potentiële nieuwe klant. Deze informatie wordt gebruikt om het kredietrisico te evalueren en de kredietaanvraag al dan niet goed te keuren.

Voor mensen die hun schulden niet meer kunnen afbetalen is er de procedure van collectieve schuldenregeling, die aangevraagd kan worden bij de arbeidsrechtbank. De rechter kan dan een schuldbemiddelaar aanstellen die samen met de schuldeisers een afbetalingsplan zal opstellen. De schuldbemiddelaar zal vanaf dan de rekeningen beheren, de schulden betalen en leefgeld toekennen aan de schuldenaar.


Laatste artikels over Leningen

Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?
Lees meer


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer