18 mei 2019
Door de aandacht voor de klimaatverandering denken beleggers ook steeds meer na over de projecten die ze financieren met hun geld. Febelfin heeft daarom een nieuw label bedacht.
Febelfin, de sectorvereniging van de financiële sector, heeft een kwaliteitsnorm uitgewerkt voor financiële producten. Mensen die duurzaam en maatschappelijk verantwoord willen beleggen zullen dergelijke producten in de toekomst meteen herkennen dankzij een duidelijk label.
Het label geeft zekerheid dat spaargeld niet belegd wordt in ongewenste activiteiten die een nefaste impact hebben op mensen of het milieu. Denk bijvoorbeeld aan zwaar milieuvervuilende productie, uitbuiting van lageloonarbeiders of de productie van wapens.
Bedrijven die al op de goede weg zijn kunnen opgenomen worden in een duurzaam fonds. Ze moeten daarbij bijvoorbeeld met de transitie gestart zijn naar hernieuwbare energie. Een bedrijf kan uiteraard niet van vandaag op morgen afscheid nemen van fossiele brandstoffen. De overstap moet haalbaar zijn maar de te volgen weg wordt duidelijk uitgestippeld.
Op termijn zullen de vereisten van het label dan ook verstrengd worden. Er zal dus een regelmatige herziening plaatsvinden zodat iedereen voldoende tijd krijgt om zich aan te passen aan de steeds strengere milieunormen.
Beleggingsproducten zullen een duurzaamheidsfiche meekrijgen zodat beleggers duidelijk kunnen zien welke fondsen voldoen aan de norm of eventueel reeds verder gaan. Verwacht wordt dat de eerste labels tegen het einde van dit jaar uitgereikt zullen worden.
20 januari 2021
De coronacrisis zorgde er in 2020 voor dat de Belgen weer de beurs ontdekten.
Lees meer
07 januari 2021
Cryptocurrency kan je beheren vanuit een online wallet, maar je kan ook een eigen toestel hiervoor aanschaffen.
Lees meer
06 januari 2021
De bitcoin heeft zijn opmars verder gezet en noteert op moment van schrijven zelfs boven de 36.000 dollar. Is het nu nog interessant om bitcoin te kopen?
Lees meer
17 december 2020
Eind 2017 steeg de bitcoin na een massale hype tot haast 20.000 dollar. De cryptomunt crashte daarna, maar zet nu alweer nieuwe topkoersen neer.
Lees meer
19 november 2020
De cryptomunt Bitcoin zette in december 2017 een hoogtepunt neer nabij de 20.000 dollar. Voor het eerst sinds toen is de Bitcoin gisteren weer boven de 18.000 dollar gegaan.
Lees meer