Je bent hier: Home > Nieuws > Woonbonus nu definitief afgeschaft

Woonbonus nu definitief afgeschaft

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.

De Vlaamse Regering heeft vandaag de eed afgelegd en zoals verwacht wordt de woonbonus afgeschaft. Vanaf 1 januari 2020 zal er geen fiscaal voordeel meer worden toegekend, maar er is wel een beperkte compensatie voorzien in de vorm van een daling van de registratierechten. Zo wordt het fiscale voordeel deels verschoven van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. 

De woonbonus verdwijnt voor nieuwe leningen vanaf 1 januari 2020 en zal zo geleidelijk aan helemaal uitdoven. Tegelijk worden de registratierechten opnieuw verlaagd, van 7% naar 6% (5% bij een ingrijpende energetische renovatie).

Een belastingverhoging, maar niet voor iedereen

Voor iedereen die momenteel al geniet van de woonbonus verandert er niets. De zogenaamde hypotheek aftrek zal voor deze mensen dus blijven bestaan tot de lening afgelopen is. Voor deze groep van mensen is er dus geen sprake van een belastingverhoging.

Het verdwijnen van de woonbonus is echter wel een flinke streep door de rekening voor een andere groep mensen: zij die in de komende maanden of jaren een eigen woning willen kopen. Op een termijn van 20 jaren betekent de woonbonus voor een koppel al snel een fiscaal cadeau van 25.000 tot 30.000 euro. Dit voordeel wordt uiteraard wel sterk gespreid in de tijd, maar de daling van de registratierechten compenseert het afschaffen van de woonbonus helemaal niet.

Regeringsleiders geven correct aan dat de registratierechten op enkele jaren tijd al flink gedaald zijn. Voor 2018 moest je nog 10% betalen op een 'groot beschrijf', dit jaar 7% en vanaf 2019 slechts 6%. Wie een huis van 300.000 euro koopt moest vroeger 30.000 euro registratierechten betalen. Dit jaar betaal je 21.000 euro en in 2019 dus slechts 18.000 euro. Een onmiddellijke besparing van 12.000 euro tegenover enkele jaren geleden, maar ruimschoots onvoldoende om het effect van het wegvallen van de woonbonus te compenseren. 

Bovendien voelt de nieuwe maatregel heel wrang voor mensen die in de komende maanden een huis zouden kopen. De nieuwe daling van de registratierechten van 7% naar 6% geeft slechts een voordeel van 3.000 euro, terwijl de woonbonus plots helemaal verdwijnt. 

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat mensen nog snel in 2019 een woning willen aankopen en een woonkrediet afsluiten. Waarschijnlijk zal er voor het toekennen van de woonbonus rekening gehouden worden met de datum van het compromis, want het echte ondertekenen van de akte bij de notaris laat meestal 2 tot 3 maanden op zich wachten. Wordt echter de datum van de kredietakte het uitgangspunt, dan is het werkelijk nu of nooit voor nieuwe kopers, zoniet is het vrijwel onmogelijk om de akte voor het einde van het jaar te ondertekenen.

Het afschaffen van de woonbonus komt per saldo neer op een enorme besparing voor de Vlaamse overheid. Het systeem van de woonbonus kost de regering namelijk meer dan 1 miljard euro per jaar, terwijl de minderinkomsten van een daling van de registratierechten met 1% slechts 150 miljoen euro zullen bedragen. Zelfs met de daling van de registratierechten van 10% naar 6% bespaart de Vlaamse overheid op termijn nog honderden miljoenen.

Volgens de regering zal er op lange termijn nog een positief effect zijn voor nieuwe kopers. Onderzoekers stellen namelijk dat de woonbonus in feite neerkomt op een subsidie voor de verkopers van vastgoed. Door de woonbonus worden de prijzen van woningen dus opgedreven. Het afschaffen ervan zou volgens deze redenering moeten zorgen voor een daling van de prijzen, waardoor het kopen van een huis op die manier goedkoper zou worden.


Laatste artikels over Sparen

EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meer


Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.
Lees meer


Komt er een einde aan de strafrentes?

10 juni 2022

De ECB zal voor het eerst in tien jaar de rente weer verhogen, waardoor er mogelijk ook een einde zal komen aan de negatieve rentevoeten op spaarrekeningen.
Lees meer


Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken