Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische belastingdruk blijft hoog

Belgische belastingdruk blijft hoog

Belgische belastingdruk blijft hoog

29 november 2019

De belastingdruk in België bedroeg 55,4% in 2018, een weinig benijdenswaardige derde plaats in Europa.

Particulieren en bedrijven betalen belastingen en jaarlijks worden de gegevens van 190 landen verzameld en geanalyseerd in het Paying Taxes rapport van de Wereldbank en PwC.

In 2017 bedroeg de totale belastingdruk in België nog 57,7%. De daling tot 55,4% in 2018 is ondermeer toe te schrijven aan de verlaging van de vennootschapsbelasting en de tax-shift, waarbij ingegrepen werd in het aantal belastingschijven.

In Europa zijn er slechts twee landen waar de totale belastingdruk hoger ligt. In Frankrijk komt deze uit op 60,7% en in Italië op 59,1%. Door het gat in de federale begroting is de kans groot dat de belastingdruk in België de komende jaren weer gaat stijgen. De nieuwe federale regering zal ongetwijfeld op zoek gaan naar nieuwe inkomsten in combinatie met een resem besparingen.

Betere voorbeelden in Europa zijn onder andere Nederland of Portugal, waar de belastingdruk respectievelijk 41% en 39,8% bedraagt.


Laatste artikels over Belastingen

Belasting werkelijke huurinkomsten op tafel

22 november 2020

Volgens het Europees Hof van Justitie moet er een einde komen aan de verschillende manieren waarop huurinkomsten uit binnenlandse of buitenlandse eigendommen worden belast.
Lees meer


Fiscus betaalt 41,9 miljoen roerende voorheffing terug

18 juli 2020

De Belgische fiscus heeft voor het jaar 2019 zo'n 41,9 miljoen euro roerende voorheffing terugbetaald aan de belastingplichtigen. Het gaat over de vrijstellingsregeling voor dividenden.
Lees meer


Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

24 mei 2020

Moet je gerealiseerde winsten op cryptocurrency als de bitcoin aangeven in je belastingaangifte en hoeveel bedraagt de belasting in België?
Lees meer


Weer tijd voor de belastingaangifte

06 mei 2020

Wie een papieren aangifte wil indienen, heeft nog tijd tot 30 juni 2020. Elektronisch kan het nog tot 16 juli.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken