Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

19 januari 2020

Je kan je verzekeren tegen allerlei mogelijke schade, maar daar ben je vaak vrij in. Sommige verzekeringen zijn echter wel verplicht, zoals de autoverzekering. Waarom is dat juist?

Als je met de wagen op de baan gaat, zijn er een aantal verplichtingen waar je moet aan voldoen. Zo moet je voertuig gekeurd zijn en moet je beschikken over een geldig rijbewijs. Bij een controle door de politie moet je dit kunnen voorleggen. Meestal controleert de politie ook of je wel een autoverzekering hebt en of deze nog geldig is. Autoverzekeringen worden doorgaans voor 1 jaar afgesloten en je zal jaarlijks een nieuwe 'groene kaart' krijgen om in jouw auto te leggen.

Verzekering tegen schade aan derden

Een autoverzekering is verplicht omdat je de veroorzaker van een ongeval kan zijn. Je kan botsen tegen een andere auto, een fiets of zelfs een gebouw. In deze gevallen kan je stoffelijke of lichamelijke schade veroorzaken en daarvoor zal jij moeten opdraaien. Daarom is de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) een verplichte autoverzekering. Deze dekt alle schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je dus voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt, dan zal jouw autoverzekering tussenkomen. 

Als je betrokken geraakt bij een ongeval en je bent niet in fout, dan zal je vergoed worden. Zelfs al heeft de veroorzaker van het ongeval geen geld op zijn rekening staan.

Uitbreidingen mogelijk

De schade aan jouw eigen voertuig wordt niet gedekt door de verplichte autoverzekering BA. Daarom zijn er uitbreidingen mogelijk in de vorm van een mini-omnium of full-omnium verzekering. De kostprijs van de autoverzekering zal hierdoor gevoelig stijgen. Om goed te vergelijken tussen de verschillende verzekeraars, is het daarom aan te raden om een autoverzekering simulatie te maken bij een aantal aanbieders.


Laatste artikels over Verzekeren

Storm Ciara zorgt voor miljoenen schade

15 februari 2020

Verzekeraar AG laat weten dat het minstens 40 miljoen euro zal uitkeren aan klanten die getroffen werden door de storm Ciara.
Lees meer


Belg blijft trouw aan klassieke verzekeringsmakelaar

26 januari 2020

Uit cijfers van Assuralia blijkt dat de Belg vooral kiest voor lokale makelaars voor het afsluiten van zijn verzekeringen. De online verkoop van verzekeringen komt in België amper van grond.
Lees meer


Autosalon levert kortingen op voor autoleningen en autoverzekeringen

13 januari 2020

Het Autosalon is vrijdag van start gegaan. Traditioneel gezien verlagen banken en verzekeraars daarom een hele tijd hun tarieven.
Lees meer


Cyberverzekering

08 november 2019

Een cyberverzekering is een verzekering die je beschermt tegen schadelijke invloeden van cybercriminelen, maar ook tegen menselijke fouten van webbeheerders en technische problemen van computersystemen en de schade die hieruit kan voortkomen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken