Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

19 januari 2020

Je kan je verzekeren tegen allerlei mogelijke schade, maar daar ben je vaak vrij in. Sommige verzekeringen zijn echter wel verplicht, zoals de autoverzekering. Waarom is dat juist?

Als je met de wagen op de baan gaat, zijn er een aantal verplichtingen waar je moet aan voldoen. Zo moet je voertuig gekeurd zijn en moet je beschikken over een geldig rijbewijs. Bij een controle door de politie moet je dit kunnen voorleggen. Meestal controleert de politie ook of je wel een autoverzekering hebt en of deze nog geldig is. Autoverzekeringen worden doorgaans voor 1 jaar afgesloten en je zal jaarlijks een nieuwe 'groene kaart' krijgen om in jouw auto te leggen.

Verzekering tegen schade aan derden

Een autoverzekering is verplicht omdat je de veroorzaker van een ongeval kan zijn. Je kan botsen tegen een andere auto, een fiets of zelfs een gebouw. In deze gevallen kan je stoffelijke of lichamelijke schade veroorzaken en daarvoor zal jij moeten opdraaien. Daarom is de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) een verplichte autoverzekering. Deze dekt alle schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je dus voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt, dan zal jouw autoverzekering tussenkomen. 

Als je betrokken geraakt bij een ongeval en je bent niet in fout, dan zal je vergoed worden. Zelfs al heeft de veroorzaker van het ongeval geen geld op zijn rekening staan.

Uitbreidingen mogelijk

De schade aan jouw eigen voertuig wordt niet gedekt door de verplichte autoverzekering BA. Daarom zijn er uitbreidingen mogelijk in de vorm van een mini-omnium of full-omnium verzekering. De kostprijs van de autoverzekering zal hierdoor gevoelig stijgen. Om goed te vergelijken tussen de verschillende verzekeraars, is het daarom aan te raden om een autoverzekering simulatie te maken bij een aantal aanbieders.


Laatste artikels over Verzekeren

AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

15 september 2020

Aan het  Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in Gent werd Olli 2.0 in gebruik genomen, de eerste zelfrijdende shuttlebus die zich in het verkeer mengt.
Lees meer


Kleine lettertjes reisverzekeringen aangepast

26 juni 2020

De toezichthouder FSMA gaat enkele verzekeraars op het matje roepen. In de kleine lettertjes van hun reisannulatieverzekering wordt een epidemie plots niet meer gedekt.
Lees meer


Consumenten vragen deel premie van autoverzekering terug

13 mei 2020

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat verzekeraars een deel van de premies van autoverzekeringen moeten terugbetalen aan hun klanten.
Lees meer


Lockdown zorgt voor minder ongevallen

22 april 2020

De coronacrisis en de lockdown zorgt voor minder auto's op de baan. Daarom daalt ook het aantal ongevallen. Dit zal zich echter niet vertalen in een goedkopere autoverzekering.
Lees meer


Klanten Corona Direct krijgen groot deel premie terug

12 april 2020

Omdat er door de coronacrisis veel minder met de wagen wordt gereden, schat de verzekeraar Corona Direct dat hij 4 miljoen aan premies zal moeten terug storten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken