Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

19 januari 2020

Je kan je verzekeren tegen allerlei mogelijke schade, maar daar ben je vaak vrij in. Sommige verzekeringen zijn echter wel verplicht, zoals de autoverzekering. Waarom is dat juist?

Als je met de wagen op de baan gaat, zijn er een aantal verplichtingen waar je moet aan voldoen. Zo moet je voertuig gekeurd zijn en moet je beschikken over een geldig rijbewijs. Bij een controle door de politie moet je dit kunnen voorleggen. Meestal controleert de politie ook of je wel een autoverzekering hebt en of deze nog geldig is. Autoverzekeringen worden doorgaans voor 1 jaar afgesloten en je zal jaarlijks een nieuwe 'groene kaart' krijgen om in jouw auto te leggen.

Verzekering tegen schade aan derden

Een autoverzekering is verplicht omdat je de veroorzaker van een ongeval kan zijn. Je kan botsen tegen een andere auto, een fiets of zelfs een gebouw. In deze gevallen kan je stoffelijke of lichamelijke schade veroorzaken en daarvoor zal jij moeten opdraaien. Daarom is de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) een verplichte autoverzekering. Deze dekt alle schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je dus voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt, dan zal jouw autoverzekering tussenkomen. 

Als je betrokken geraakt bij een ongeval en je bent niet in fout, dan zal je vergoed worden. Zelfs al heeft de veroorzaker van het ongeval geen geld op zijn rekening staan.

Uitbreidingen mogelijk

De schade aan jouw eigen voertuig wordt niet gedekt door de verplichte autoverzekering BA. Daarom zijn er uitbreidingen mogelijk in de vorm van een mini-omnium of full-omnium verzekering. De kostprijs van de autoverzekering zal hierdoor gevoelig stijgen. Om goed te vergelijken tussen de verschillende verzekeraars, is het daarom aan te raden om een autoverzekering simulatie te maken bij een aantal aanbieders.


Laatste artikels over Verzekeren

Stormen richten voor 300 miljoen euro schade aan

29 maart 2020

De stormen Ciara en Dennis, die in februari door ons land trokken, veroorzaakten enorm veel schade. Er werden maar liefst 150.000 schadegevallen geopend.
Lees meer


Juridische documenten in een andere taal? Belangrijke tips!

19 maart 2020

Wanneer je te maken hebt met overeenkomsten, juridische brieven of contracten, wil je graag dat alles foutloos opgesteld wordt. Ook wanneer je zaken gaat doen in het buitenland dan wil je dat deze belangrijke juridische documenten correct vertaald worden. Een kleine fout in één van deze documenten kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw organisatie.
Lees meer


Betaal je autoverzekering op tijd

08 maart 2020

Ruim voor de vervaldag van je autoverzekering zal je een betalingsuitnodiging krijgen van jouw verzekeraar. Betaal deze ook op tijd.
Lees meer


Belgische verzekeringssector boekt ook in 2019 recordomzet

25 februari 2020

Uit schattingen van beroepsvereniging Assuralia blijkt dat de Belgische verzekeringssector in 2019 een nieuw record heeft neergezet. De omzet steeg met 4,4% tot 29,5 miljard euro.
Lees meer


Nettowinst Ageas blijft onder verwachtingen

23 februari 2020

De verwachting was dat de verzekeraar Ageas het jaar 2019 kon afsluiten met een nettowinst van meer dan 1 miljard euro. Door tegenvallers in het Verenigd Koninkrijk werd dit symbolisch bedrag niet gehaald.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken