Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

11 maart 2020

Ruim vier op de tien jongeren besteden meer dan een derde van hun inkomen aan het afbetalen van een hypothecair krediet.

Uit een onderzoek van AXA Bank blijkt dat ongeveer 43% van de jongeren tussen 22 en 35 meer dan een derde van zijn inkomen ziet wegvloeien aan de afbetaling van een woonkrediet. Een volkswijsheid stelt dat de aflossing van zo'n krediet maximaal een derde van het inkomen mag bedragen, om nog comfortabel te kunnen leven.

Tegenwoordig worden er door de banken echter andere maatstaven gebruikt. Zo kijkt men bij AXA Bank bijvoorbeeld naar het bedrag dat maandelijks overblijft na de aflossing van de hypothecaire lening. Hiervoor worden cijfers van 1.000 euro tot 1.200 euro gebruikt, voor respectievelijk alleenstaanden of koppels. Zo komt het dat zo'n 18% van de jongeren zelfs meer dan 40% van het inkomen nodig heeft voor de aflossing van het woonkrediet. Voor een kwart van de jongeren komt de aflossing uit op 33 tot 40% van het inkomen.

Bij de jongeren die nog geen eigen woning hebben denkt slechts 38% dat ze binnen de 1/3 regel zullen kunnen blijven. AXA onderstreept dat ze deze regel zelf niet hanteren, maar dat ze dus naar het beschikbaar inkomen kijken zoals hierboven werd aangehaald.

Bovendien stijgt het inkomen van jongeren doorheen de tijd, ondermeer door anciënniteit of promoties. Doorheen de looptijd van het woonkrediet zou het beschikbaar inkomen dus moeten stijgen, waardoor de 1/3 regel minder relevant wordt.


Laatste artikels over Leningen

Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meer


Hoe de afbetaling van je hypotheek pauzeren?

19 maart 2020

Met de huidige coronacrisis die voor veel tijdelijke werkloosheid zorgt, vragen mensen zich af hoe ze hun hypotheek kunnen blijven aflossen.
Lees meer


Een woonkrediet via een immo website

22 februari 2020

Immoweb, de zoekertjeswebsite voor vastgoed, gaat samenwerken met Keytrade Bank om woonkredieten aan de man te brengen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken