Je bent hier: Home > Nieuws > Betalingsuitstel voor woonkredieten

Betalingsuitstel voor woonkredieten

Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.

Heel wat werknemers die met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden zitten met vragen. De banken hadden daarom reeds opgeroepen om betalingsproblemen te melden. De afbetaling van een hypotheek pauzeren kan namelijk altijd. Door de huidige coronacrisis zijn er echter duidelijke afspraken vastgelegd tussen de regering, de banken en de Nationale bank.

Uitstel van betaling

Gezinnen, zelfstandigen en bedrijven die met betalingsproblemen geconfronteerd worden, kunnen een uitstel van betaling vragen. De banken zullen dit toestaan tot en met 30 september 2020, zonder dat er kosten worden aangerekend. Voorwaarde is wel dat er op 1 februari nog geen betalingsachterstand was.

Een woonkrediet kan dus zonder kosten voor een half jaar worden gepauzeerd.

Garantieregeling

Voor zelfstandigen en bedrijven die nood hebben aan geld, werd een garantieregeling uitgewerkt. De regering reserveert 50 miljard euro om nieuwe kredieten te dekken. Alle nieuwe leningen tot en met 30 september vallen onder deze regeling. Op deze manier wordt voorkomen dat de kredietverlening in ons land zou stilvallen omdat de risico's door de coronacrisis veel hoger liggen. De kans dat er kredietverliezen geboekt zullen worden is namelijk groot.

De banken zullen de eerste 3% van de verliezen volledig zelf dragen. De verliezen tussen 3% en 5% zullen voor de helft door de overheid en de helft door de banken gedragen worden. Bij de verliezen boven de 5% neemt de overheid 80% voor zijn rekening en de banken slechts 20%.

Als de crisis beperkt blijft, komen zowat alle verliezen bij de banken terecht. Komt er echter een diepere crisis, dan zijn de afspraken over het bijspringen van de overheid vandaag al vastgelegd. Dat zorgt voor rust in de financiële sector, waardoor die zijn rol als kredietverlener ten volle kan opnemen.

Bazooka

Minister van Financiën Alexander De Croo bevestigt dat deze afspraken werden gemaakt om te voorkomen dat gezonde bedrijven overkop gaan en om gezinnen met betalingsmoeilijkheden te helpen.

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, noemt de operatie een financiële bazooka. Over de voorbije tien jaren bedroeg het maximale kredietverlies in de financiële sector ongeveer 1%. Door alvast 50 miljard euro uit te trekken is België gewapend om een crisis aan te pakken die veel zwaarder is dan de financiële crisis van 2008-2009.


Laatste artikels over Leningen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer


Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken