Je bent hier: Home > Nieuws > Betalingsuitstel voor woonkredieten

Betalingsuitstel voor woonkredieten

Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.

Heel wat werknemers die met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden zitten met vragen. De banken hadden daarom reeds opgeroepen om betalingsproblemen te melden. De afbetaling van een hypotheek pauzeren kan namelijk altijd. Door de huidige coronacrisis zijn er echter duidelijke afspraken vastgelegd tussen de regering, de banken en de Nationale bank.

Uitstel van betaling

Gezinnen, zelfstandigen en bedrijven die met betalingsproblemen geconfronteerd worden, kunnen een uitstel van betaling vragen. De banken zullen dit toestaan tot en met 30 september 2020, zonder dat er kosten worden aangerekend. Voorwaarde is wel dat er op 1 februari nog geen betalingsachterstand was.

Een woonkrediet kan dus zonder kosten voor een half jaar worden gepauzeerd.

Garantieregeling

Voor zelfstandigen en bedrijven die nood hebben aan geld, werd een garantieregeling uitgewerkt. De regering reserveert 50 miljard euro om nieuwe kredieten te dekken. Alle nieuwe leningen tot en met 30 september vallen onder deze regeling. Op deze manier wordt voorkomen dat de kredietverlening in ons land zou stilvallen omdat de risico's door de coronacrisis veel hoger liggen. De kans dat er kredietverliezen geboekt zullen worden is namelijk groot.

De banken zullen de eerste 3% van de verliezen volledig zelf dragen. De verliezen tussen 3% en 5% zullen voor de helft door de overheid en de helft door de banken gedragen worden. Bij de verliezen boven de 5% neemt de overheid 80% voor zijn rekening en de banken slechts 20%.

Als de crisis beperkt blijft, komen zowat alle verliezen bij de banken terecht. Komt er echter een diepere crisis, dan zijn de afspraken over het bijspringen van de overheid vandaag al vastgelegd. Dat zorgt voor rust in de financiële sector, waardoor die zijn rol als kredietverlener ten volle kan opnemen.

Bazooka

Minister van Financiën Alexander De Croo bevestigt dat deze afspraken werden gemaakt om te voorkomen dat gezonde bedrijven overkop gaan en om gezinnen met betalingsmoeilijkheden te helpen.

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, noemt de operatie een financiële bazooka. Over de voorbije tien jaren bedroeg het maximale kredietverlies in de financiële sector ongeveer 1%. Door alvast 50 miljard euro uit te trekken is België gewapend om een crisis aan te pakken die veel zwaarder is dan de financiële crisis van 2008-2009.


Laatste artikels over Leningen

Hoe de afbetaling van je hypotheek pauzeren?

19 maart 2020

Met de huidige coronacrisis die voor veel tijdelijke werkloosheid zorgt, vragen mensen zich af hoe ze hun hypotheek kunnen blijven aflossen.
Lees meer


Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

11 maart 2020

Ruim vier op de tien jongeren besteden meer dan een derde van hun inkomen aan het afbetalen van een hypothecair krediet.
Lees meer


Een woonkrediet via een immo website

22 februari 2020

Immoweb, de zoekertjeswebsite voor vastgoed, gaat samenwerken met Keytrade Bank om woonkredieten aan de man te brengen.
Lees meer


Leenbedrag voor woningen op historisch hoog niveau

17 februari 2020

Uit cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat de Belg vorig jaar gemiddeld 207.000 euro leende voor de aankoop van een woning.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken