Je bent hier: Home > Nieuws > Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.

In de laatste maanden van 2019 waren er fors meer transacties, omdat de woonbonus werd afgeschaft op 1 januari 2020. Dit zorgde eveneens voor veel meer aanvragen voor woonkredieten. Na deze enorm drukke periode werd dan ook een terugval verwacht, die er ook kwam. Van de start van het jaar tot 17 maart werden er in Vlaanderen dan ook 3,3% minder transacties gerapporteerd.

Om de corona pandemie in te dammen sloten vanaf 13 maart de scholen, cafés en restaurants. Vanaf 18 maart werden de lockdown maatregelen nog verder aangescherpt. In de cijfers van het aantal vastgoed transacties zijn deze maatregelen ook duidelijk zichtbaar.

In de week van 16 maart waren er 27,1% minder transacties in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de week van 23 maart crashten de transacties zelfs met 39,3%. Volgens notaris.be is de kans groot dat het aantal transacties ook in de komende weken zal blijven dalen.

Op de wat langere termijn blijft de impact van de coronacrisis onzeker. Zo zou de vastgoedmarkt veerkrachtig kunnen zijn en sterk kunnen herstellen wanneer de lockdown weer wordt afgebouwd. Anderzijds zou er een grotere impact kunnen zijn, bijvoorbeeld op de bereidheid om woonleningen af te sluiten. In dat geval kunnen zowel het aantal transacties als de prijs onder druk komen te staan.


Laatste artikels over Vastgoed

Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

08 juli 2020

Door de coronacrisis kelderde het aantal transacties op de vastgoedmarkt in april en mei. Maar in juni herpakte de markt zich sterk. Dat blijkt uit de notarisbarometer.
Lees meer


Aedifica speelt sleutelrol in Europese markt voor zorgvastgoed

14 januari 2020

De Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica is ondertussen al actief in zes Europese landen. De vastgoedvennootschap neemt zo de leiding in Europa.
Lees meer


Koop alleen vastgoed na een grondig onderzoek

30 december 2019

Investeringen die een hoog rendement beloven zijn meestal te mooi om waar te zijn. Dat ondervonden ook tientallen Vlamingen die nietsvermoedend rommelvastgoed kochten in Duitsland.
Lees meer


Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

28 december 2019

In Vlaanderen steeg het aantal schenkingen van vastgoed met 12% in 2019. In Wallonië werd zelfs een stijging van 28% genoteerd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken