Je bent hier: Home > Nieuws > Bankrekeningen almaar minder in het rood

Bankrekeningen almaar minder in het rood

Bankrekeningen almaar minder in het rood

04 september 2020

De Belgen gaan steeds minder in het rood op hun bankrekening. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo worden alternatieven steeds vlotter gebruikt.

De krant De Tijd rapporteerde op basis van cijfers van Febelfin dat er zo'n 1,2 miljoen van de 18,7 miljoen zichtrekeningen in het rood stond op het einde van 2019. Dat komt neer op zo'n 6,4 procent van de rekeningen. Vijf jaar eerder stonden nog 9,4% van de rekeningen in het rood.

Een mogelijke verklaring is te vinden in het toenemend gebruik van bankapps, waardoor klanten een beter zicht hebben op hun rekeningstand. Daarnaast parkeren mensen hun geld veel langer op hun zichtrekening, omdat het niet meer loont om geld over te schrijven naar hun spaarrekening. Hierdoor groeien de buffers op de zichtrekeningen aan.

De mogelijkheid om in het rood te gaan is handig als je even een tijdelijk gebrek hebt aan geld. Een goedkope oplossing is het echter niet. Op jaarbasis komt de aangerekende rente al gauw uit boven de 10%. Er zijn dan ook beter oplossingen mogelijk voor wie het einde van de maand niet haalt.

Alternatieven voor in het rood gaan

Een eerste alternatief zijn kredietkaarten. Hiermee kan je aankopen doen die je pas later moet betalen. Doorgaans krijg je bij de start van de volgende maand een afrekening van de uitgaven die je deed. Mogelijk is dan het loon gestort en kan de kredietkaartschuld meteen afgelost worden. Lukt dat niet, dan is er nog de mogelijkheid om deze schuld in termijnen te betalen. Kredietkaarten worden steeds meer gebruikt in ons land, vermoedelijk door de groei van de e-commerce. Online wordt er veel sneller met een kredietkaart betaald dan bij de lokale winkelier.

Een tweede alternatief zijn de persoonlijke leningen. Wordt je plots met enkele grote uitgaven geconfronteerd, bijvoorbeeld de koelkast en de wasmachine die vervangen moeten worden, dan kan je beter zo'n lening overwegen. Dit is mogelijk voor alle doeleinden en kan reeds vanaf 2.500 euro, maar op zo'n laag bedrag zal je ook een stevige rente moeten ophoesten. Doordat de rente daalt voor hogere bedragen, zal een lening van pakweg 5.000 euro je ongeveer evenveel kosten als een lening van 2.500 euro. Je moet dan wel rekening houden met hogere maandaflossingen, maar de hogere buffer waarover je beschikt geeft mogelijk voor een langere tijd wat gemoedsrust.


Laatste artikels over Bankieren

NewB opent deuren voor grote publiek

27 april 2021

De coöperatieve bank NewB opent na 10 jaar eindelijk de deuren voor het grote publiek. Op bankkaarten is het evenwel nog even wachten.
Lees meer


ING laat klanten vergelijken in bankapp

26 maart 2021

ING voegt interessante diensten toe aan de eigen bankapp. Zo zullen klanten kunnen besparen op hun energie-of telecomfactuur.
Lees meer


Blijf waakzaam voor phishing

24 maart 2021

Uit cijfers van Febelfin blijkt dat er vorig jaar in België maar liefst 67.000 frauduleuze transacties werden uitgevoerd.
Lees meer


Belfius rolt Beats uit

23 maart 2021

Belfius zet zijn betaalrekeningen op een nieuwe manier in de markt en start tegelijk met het aanbieden van telecomdiensten van partner Proximus.
Lees meer


Tarieven bankrekeningen in de lift

12 januari 2021

Heel wat banken verhogen de tarieven van hun zichtrekeningen en bankverrichtingen. Consumentenorganisatie Test Aankoop trekt aan de alarmbel.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken