Je bent hier: Home > Nieuws > Bankrekeningen almaar minder in het rood

Bankrekeningen almaar minder in het rood

Bankrekeningen almaar minder in het rood

04 september 2020

De Belgen gaan steeds minder in het rood op hun bankrekening. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo worden alternatieven steeds vlotter gebruikt.

De krant De Tijd rapporteerde op basis van cijfers van Febelfin dat er zo'n 1,2 miljoen van de 18,7 miljoen zichtrekeningen in het rood stond op het einde van 2019. Dat komt neer op zo'n 6,4 procent van de rekeningen. Vijf jaar eerder stonden nog 9,4% van de rekeningen in het rood.

Een mogelijke verklaring is te vinden in het toenemend gebruik van bankapps, waardoor klanten een beter zicht hebben op hun rekeningstand. Daarnaast parkeren mensen hun geld veel langer op hun zichtrekening, omdat het niet meer loont om geld over te schrijven naar hun spaarrekening. Hierdoor groeien de buffers op de zichtrekeningen aan.

De mogelijkheid om in het rood te gaan is handig als je even een tijdelijk gebrek hebt aan geld. Een goedkope oplossing is het echter niet. Op jaarbasis komt de aangerekende rente al gauw uit boven de 10%. Er zijn dan ook beter oplossingen mogelijk voor wie het einde van de maand niet haalt.

Alternatieven voor in het rood gaan

Een eerste alternatief zijn kredietkaarten. Hiermee kan je aankopen doen die je pas later moet betalen. Doorgaans krijg je bij de start van de volgende maand een afrekening van de uitgaven die je deed. Mogelijk is dan het loon gestort en kan de kredietkaartschuld meteen afgelost worden. Lukt dat niet, dan is er nog de mogelijkheid om deze schuld in termijnen te betalen. Kredietkaarten worden steeds meer gebruikt in ons land, vermoedelijk door de groei van de e-commerce. Online wordt er veel sneller met een kredietkaart betaald dan bij de lokale winkelier.

Een tweede alternatief zijn de persoonlijke leningen. Wordt je plots met enkele grote uitgaven geconfronteerd, bijvoorbeeld de koelkast en de wasmachine die vervangen moeten worden, dan kan je beter zo'n lening overwegen. Dit is mogelijk voor alle doeleinden en kan reeds vanaf 2.500 euro, maar op zo'n laag bedrag zal je ook een stevige rente moeten ophoesten. Doordat de rente daalt voor hogere bedragen, zal een lening van pakweg 5.000 euro je ongeveer evenveel kosten als een lening van 2.500 euro. Je moet dan wel rekening houden met hogere maandaflossingen, maar de hogere buffer waarover je beschikt geeft mogelijk voor een langere tijd wat gemoedsrust.


Laatste artikels over Bankieren

Pas je website aan elke bezoeker aan en verhoog je omzet

05 oktober 2020

Je website is vaak het eerste echte contactpunt tussen een prospect en je bedrijf.
Lees meer


Voetbal kijken in de KBC app

10 juli 2020

KBC biedt weldra een extra beleving aan in zijn bankapp. Zo zal je alle goals en hoogtepunten van de Jupiler Pro League matchen kunnen zien.
Lees meer


KBC Mobile app krijgt extra uitbreidingen

22 juni 2020

In de mobiele app van KBC kan je voortaan tankbeurten starten en betalen of een deelauto reserveren. Verder wordt er ook hard gewerkt aan een stemassistent.
Lees meer


Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken