Je bent hier: Home > Nieuws > Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

22 januari 2021

Uit een onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen een spaarbuffer heeft van meer dan 6 maanden.

Uit de publicatie van de maandelijkse consumentenenquête blijkt dat het consumentenvertrouwen in januari licht is teruggevallen. Vorig jaar kelderde het vertrouwen door de coronacrisis, maar de afgelopen maanden liet de indicator wel een flink herstel zien. Toch blijven er zorgen over de algemene economische situatie en de ontwikkeling van de werkloosheid.

Naar aanleiding van de COVID-19 crisis peilt de Nationale Bank ook naar impact op de financiële situatie van de gezinnen. Maar liefst 77% van de gezinnen geeft aan dat ze geen inkomensverlies lijden. Voor de meeste gezinnen is de impact dus beperkt. Helaas zijn er ook 3% van de gezinnen die aangeven dat hun inkomen met meer dan 50% is gedaald.

De Nationale Bank wil ook een zicht krijgen op hoeveel geld een gezin op zijn spaarrekening heeft staan. Een spaarbuffer is nodig om vaste kosten zoals huurgelden of voeding te kunnen blijven betalen. Ook in dit geval geeft 58% van de gezinnen aan over een hoge spaarbuffer te beschikken. Zij kunnen meer dan 6 maanden in hun levensonderhoud voorzien als al hun inkomsten zouden wegvallen. In 16% van de gevallen behelst de buffer zo'n 3 tot 6 maanden. Daarnaast is er ook een grote groep die over een beperkte buffer beschikt. Zo'n 14% zegt maar 1 tot 3 maanden toe te komen, terwijl 12% minder dan 1 maand reserve heeft.

Op basis van deze cijfers concludeert de Nationale Bank dat zo'n 6% van de gezinnen erg kwetsbaar zijn.


Laatste artikels over Sparen

Klanten BNP Paribas Fortis krijgen Visa debit cards

12 februari 2021

BNP Paribas Fortis bezorgt al zijn klanten in de komende maanden een nieuwe bankkaart. Voor het eerst zal deze uitgegeven worden door Visa.
Lees meer


Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

15 januari 2021

Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.
Lees meer


Veranderen van spaarrekeningen kan snel en eenvoudig

15 december 2020

De bankoverstapdienst Bankswitching, die al jaren actief is voor het overstappen van zichtrekeningen, ondersteunt nu ook spaarrekeningen.
Lees meer


Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

04 november 2020

De Europese Commissie stelt het Belgische belastingvoordeel op gereglementeerde spaarrekeningen weer ter discussie.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken