Je bent hier: Home > Nieuws > Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

22 januari 2021

Uit een onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen een spaarbuffer heeft van meer dan 6 maanden.

Uit de publicatie van de maandelijkse consumentenenquête blijkt dat het consumentenvertrouwen in januari licht is teruggevallen. Vorig jaar kelderde het vertrouwen door de coronacrisis, maar de afgelopen maanden liet de indicator wel een flink herstel zien. Toch blijven er zorgen over de algemene economische situatie en de ontwikkeling van de werkloosheid.

Naar aanleiding van de COVID-19 crisis peilt de Nationale Bank ook naar impact op de financiële situatie van de gezinnen. Maar liefst 77% van de gezinnen geeft aan dat ze geen inkomensverlies lijden. Voor de meeste gezinnen is de impact dus beperkt. Helaas zijn er ook 3% van de gezinnen die aangeven dat hun inkomen met meer dan 50% is gedaald.

De Nationale Bank wil ook een zicht krijgen op hoeveel geld een gezin op zijn spaarrekening heeft staan. Een spaarbuffer is nodig om vaste kosten zoals huurgelden of voeding te kunnen blijven betalen. Ook in dit geval geeft 58% van de gezinnen aan over een hoge spaarbuffer te beschikken. Zij kunnen meer dan 6 maanden in hun levensonderhoud voorzien als al hun inkomsten zouden wegvallen. In 16% van de gevallen behelst de buffer zo'n 3 tot 6 maanden. Daarnaast is er ook een grote groep die over een beperkte buffer beschikt. Zo'n 14% zegt maar 1 tot 3 maanden toe te komen, terwijl 12% minder dan 1 maand reserve heeft.

Op basis van deze cijfers concludeert de Nationale Bank dat zo'n 6% van de gezinnen erg kwetsbaar zijn.


Laatste artikels over Sparen

Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meer


Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken