Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische economie groeit weer in het eerste kwartaal

Belgische economie groeit weer in het eerste kwartaal

Belgische economie groeit weer in het eerste kwartaal

09 maart 2021

De Nationale Bank verwacht dat de Belgische economie weer aanknoopt met groei in het eerste kwartaal. Maar de economische schade van de pandemie ligt nog lang niet achter ons.

Nu de strenge maatregelen stilaan losgelaten worden, kan de consumptie van de gezinnen zich ook hernemen. Uiteraard blijven sectoren als de horeca en evenementen nog wel gesloten, waardoor consumenten nog een tijdje meer zullen sparen dan in normale omstandigheden. Als hun inkomen niet onder druk komt te staan, sparen ze enerzijds meer uit voorzorg en anderzijds omdat ze simpelweg geen geld kunnen uitgeven aan vrije tijd of reizen.

De overheid springt getroffen sectoren bij met financiële stimulus en dat heeft in 2020 zo'n 21 miljard euro gekost. Voor dit jaar is alvast 10,5 miljard euro steun voorzien. De grootste uitgave gaat naar het vergoeden van de tijdelijke werkloosheid.

Ook ondernemingen ontvangen steun om het hoofd boven water te kunnen houden. Ondertussen zitten wel zo'n 30% van de horecazaken te flirten met een faillissement. De vraag is dan ook of zij de crisis kunnen overleven. Als dat niet het geval is, dan zal de hogere werkloosheid nog een tijdje langer aanhouden.

De overheid denkt daarom ook aan extra stimulus om de economie weer op de rails te krijgen als de pandemie achter ons ligt. Ook dat zal weer handenvol geld kosten. Door de lagere inkomsten van belastingen loopt het gat in de begroting dan ook stevig op.


Laatste artikels over Sparen

Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meer


Cash geld nog steeds populair

05 april 2021

Ondanks de coronacrisis, waarbij steeds meer gevraagd wordt om digitaal te betalen, blijft cash geld een belangrijke rol spelen.
Lees meer


Rabobank houdt het voor bekeken in België

22 maart 2021

Rabobank.be, die lange tijd veel spaargeld kon aantrekken door te stunten met hogere rentevoeten, stopt met haar activiteiten in ons land.
Lees meer


Zelfs bij nulrente blijven klanten trouw aan Triodos Bank

21 maart 2021

Uit de bekendmaking van de resultaten van Triodos Bank blijkt dat de spaartegoeden ongeveer op peil bleven.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken