Je bent hier: Home > Nieuws > Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

19 april 2021

Uit de Ardennenbarometer van de Federatie van het Notariaat blijkt dat in sommige gemeenten meer dan één op de drie kopers een Vlaming is.

Door de lage rente op spaarrekeningen zijn mensen op zoek naar alternatieven die een beter rendement opleveren. Er is meer interesse in beleggen, maar ook investeren in vastgoed wint aan belang. In plaats van spaarcenten jaarlijks minder waard te zien worden door de inflatie, wordt al snel gekozen voor een tweede verblijf in de Ardennen.

Door de coronacrisis en de lockdowns werden veel Vlamingen over de streep getrokken om een buitenverblijf te kopen in de Ardennen. Volgens de notarisfederatie was de vraag in sommige gemeenten zo groot dat de voorraad beschikbare woningen al snel uitgeput was, wat de prijzen omhoog duwde. Gemiddeld gezien steeg de prijs van een woning in de Ardennen in 2020 dan ook met 10,8%. In heel België ging het over een prijsstijging van 5,7%.

Er is wel een groot verschil tussen gemeenten. Zo is er in de omgeving van Durbuy sprake van een Marc Coucke-effect, omdat zijn investeringen de hele regio aantrekkelijker maken. De gemiddelde prijzen stegen er tot boven 200.000 euro voor een woning, wat in 2019 nog nergens in de Ardennen het geval was. In Rendeux, dat zo'n kwartiertje van Durbuy ligt, werden 43,8% van de woningen gekocht door Vlamingen.

Ook bouwgronden worden gretig gekocht door Vlamingen. De prijzen zijn uiteraard veel lager dan in Vlaanderen. De gronden worden gekocht om zelf op te bouwen of soms ook gewoon als belegging. De kopers speculeren op prijsstijgingen in de komende jaren.


Laatste artikels over Vastgoed

Verhuur studentenkamers loopt als een trein

30 april 2021

Uit een mededeling van de beursgenoteerde kotbaas Xior blijkt dat de studentenkamers erg gegeerd zijn.
Lees meer


Corona heeft geen impact op verhuur studentenkamers

07 april 2021

De Tijd schreef gisteren dat de prijzen voor studentenkamers de voorbije twee jaren met 9 procent zijn gestegen in Vlaanderen.
Lees meer


Cofinimmo haalt vlot vers kapitaal op

04 maart 2021

De Belgische vastgoedontwikkelaar Cofinimmo heeft vlotjes 180 miljoen euro opgehaald bij institutionele beleggers.
Lees meer


Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

12 februari 2021

De Nederlandse hypotheekrenteaftrek verdwijnt sneller dan je denkt. En dat komt doordat de hypotheek verplicht moet worden afgelost en door de stijgende huizenprijzen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken