Je bent hier: Home > Nieuws > Wees alert voor helpdeskfraude

Wees alert voor helpdeskfraude

Wees alert voor helpdeskfraude

24 juni 2021

Er duiken in ons land steeds meer dossiers op van mensen die duizenden euro's verliezen door helpdeskfraude

Bij helpdeskfraude krijg je telefoon van iemand die zich uitgeeft als medewerker van de bank. Zij bellen om een verdachte transactie te melden op je zichtrekening, waarbij je als klant moet ingrijpen. Je moet dan inloggen op jouw bankplatform, maar omdat de telefonische begeleiding toch niet zo vlot gaat, wordt gezegd dat ze onmiddellijk een medewerker naar jou zullen sturen.

Enkele ogenblikken later klopt er vervolgens inderdaad iemand aan, die allerlei bewerkingen op jouw bankrekening komt uitvoeren. Vaak neemt deze oplichter ook jouw bankkaart mee, soms zelfs nadat deze eerst werd doorgeknipt, evenwel zonder de chip te beschadigen. Hiermee kunnen ze dan later nog geld afhalen aan een automaat.

De criminelen richten zich meestal op oudere mensen, die vaak minder zelfzeker zijn in het internetbankieren en ook dikwijls door hun kinderen worden bijgestaan voor deze zaken. Deze mensen kennen ook de verhalen van anderen die geld van hun rekening zien verdwijnen na phishing en net op deze angst wordt door de criminelen ingespeeld. Door zich voor te doen als iemand van de klantendienst wordt al snel het vertrouwen gewonnen, waarna vaak tienduizenden euro's gestolen worden.

Knipperlichten

Er zijn enkele signalen die je alert moeten maken voor mogelijke fraude. Banken doen onderstaande zaken nooit, maar criminelen wel:

  • Vragen naar de pincode van jouw bankkaart
  • Vragen om een digitale handtekening of code te berekenen met een digipass
  • Vragen dat je zelf stappen onderneemt om jouw rekening te blokkeren tegen fraude.

Wees alert als je gedwongen wordt om snel actie te ondernemen. Bij helpdeskfraude trachten criminelen je eerst angstig te maken, waarna je onder druk wordt gezet om snel toegang tot je rekening te krijgen.


Laatste artikels over Bankieren

Het geheim van een succesvolle webshop

19 juli 2021

Hoe doen ze het toch? Die knallende webshops, waar producten en diensten als zoete broodjes de online deur uitvliegen.
Lees meer


De juiste bureauhoogte is bepalend voor een gezonde werkhouding

14 juli 2021

De meeste van ons zijn wel op de hoogte over wat voor gezondheidsvoordelen aan een gezonde bureaustoel zijn vastgekleefd, maar een bureau heeft daarin net zo veel invloed.
Lees meer


Weldra maximumprijs voor zichtrekening

03 juli 2021

De regering en Febelfin werken aan een charter waarbij de banken maximumprijzen krijgen opgelegd voor manuele verrichtingen aan het loket.
Lees meer


Open eens een bankrekening bij de krantenboer

28 juni 2021

Binnen enkele maanden zal je bij de lokale krantenwinkel terecht kunnen voor nieuwe bankdiensten, aangeboden door de Franse neobank Nickel.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken