Je bent hier: Home > Nieuws > Weldra maximumprijs voor zichtrekening

Weldra maximumprijs voor zichtrekening

Weldra maximumprijs voor zichtrekening

03 juli 2021

De regering en Febelfin werken aan een charter waarbij de banken maximumprijzen krijgen opgelegd voor manuele verrichtingen aan het loket.

Banken willen steeds meer geld aanrekenen voor bepaalde basisdiensten, wat niet naar de zin is van consumentenorganisaties en een groeiend deel van de politiek. Er zijn namelijk nog veel mensen die de digitale trein met moeite kunnen volgen en graag nog beroep doen op verrichtingen aan het loket, maar hiervoor geconfronteerd worden met hoge kosten.

Om tegemoet te komen aan deze groep wordt er gewerkt aan een charter dat voor iedereen een basisbankdienst moet garanderen tegen een maximumprijs van 60 euro per jaar. Klanten zullen voor dit bedrag een zichtrekening kunnen openen waarbij ze recht hebben op minimaal 60 manuele verrichtingen, minstens 24 gratis geldafhalingen per jaar en het gratis afdrukken van rekeninguittreksels in het bankkantoor.

Uiteraard is 60 euro per jaar nog heel prijzig in vergelijking met de vele gratis bankrekeningen zoals die momenteel door neobanken als N26 worden aangeboden. Voor veel 'offline' consumenten zal het evenwel een flinke besparing betekenen. Voor het manueel uitvoeren van een overschrijving wordt al snel 2 euro aangerekend, met uitschieters tot zelfs 6 euro. Bij BNP Paribas Fortis hebben klanten bijvoorbeeld recht op 36 gratis verrichtingen, waarna ze 2 euro betalen voor een papieren overschrijving of 6 euro wanneer ze deze overschrijving meteen via een adviseur aan het loket laten uitvoeren.

Volgens cijfers van verschillende banken doet zo'n 10 tot 25% van het clienteel vrijwel alle verrichtingen via het bankkantoor. Voor deze groep mensen zal dit vanaf volgend jaar wellicht iets goedkoper worden.


Laatste artikels over Bankieren

Slachtoffers phishing naar de rechter tegen Argenta

28 november 2021

Een groep van Argenta klanten die het slachtoffer werden van phishing, eisen een schadevergoeding van hun bank.
Lees meer


Maestro bankkaart verdwijnt in de toekomst

20 oktober 2021

Betalingsreus Mastercard kondigt aan dat de betaalkaart Maestro in 2023 zijn laatste adem zal uitblazen.
Lees meer


Het geheim van een succesvolle webshop

19 juli 2021

Hoe doen ze het toch? Die knallende webshops, waar producten en diensten als zoete broodjes de online deur uitvliegen.
Lees meer


De juiste bureauhoogte is bepalend voor een gezonde werkhouding

14 juli 2021

De meeste van ons zijn wel op de hoogte over wat voor gezondheidsvoordelen aan een gezonde bureaustoel zijn vastgekleefd, maar een bureau heeft daarin net zo veel invloed.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken