Je bent hier: Home > Nieuws > 'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

10 juli 2021

De groep Cayman is door de rechter veroordeeld voor bedrog bij het verkopen van hotelkamers voor Ibis in Aalst.

De krant De Tijd rapporteerde begin deze maand over een arrest van het Gentse hof van beroep. De Groep Cayman werd veroordeeld voor het bedrieglijk verkopen van hotelkamers aan vastgoedinvesteerders.

Cayman verkocht de 80 hotelkamers in Aalst met een grootse promotiecampagne, waarbij zelfs de nationale tv zender één werd ingeschakeld. Geïnteresseerden kregen een brochure waarin sprake was van bewezen rendementen van gemiddeld 7 procent per jaar, wat uitzonderlijk hoog is voor een vastgoedbelegging. In de praktijk kwamen de rendementen dan ook fors lager uit. In 2016 en 2017 werd een rendement van gemiddeld 3 procent gerealiseerd, waarna een groep investeerders naar de rechtbank trok.

In eerste aanleg werd de zaak verloren, maar voor het hof van beroep kregen de investeerders wel gelijk. De rechter vond dat Cayman in de brochures het rendement als een vaststaand feit voorstelde, terwijl ze wist dat dit niet het geval was. Omwille van deze misleiding werden de koopovereenkomsten nietig verklaard, waardoor Cayman de aankoopprijs moet terugbetalen aan de klagers. Het is evenwel weinig waarschijnlijk dat Cayman daar ook snel in zal slagen. De groep bevindt zich namelijk in een gerechtelijk akkoord, een procedure voor bedrijven in moeilijkheden, waardoor ze tijdelijk beschermd zijn tegen de schuldeisers.

Rendement varieert

Het rendement van een vastgoedbelegging is variabel maar brengt gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent per jaar op. Koop je een bestaand pand onder de marktprijs, dan zal je uiteraard makkelijker een hoger rendement kunnen realiseren. Koop je een nieuwbouw appartement tegen een hoge prijs, dan zal het rendement vermoedelijk heel wat lager uitkomen.

Omdat spaarrekeningen niets meer opbrengen zijn er heel wat mensen op zoek naar alternatieven, waarbij al snel aan vastgoed gedacht wordt. Maar deze mensen hebben doorgaans weinig voeling met de vastgoedmarkt, waardoor ze vaak teveel geld betalen voor een pand. Regelmatig duiken er dan ook verhalen op van investeerders die opgelicht werden, waardoor steeds benadrukt moet worden om alleen vastgoed te kopen na een grondig onderzoek.

Beursgenoteerd vastgoed

Voor heel wat potentiële vastgoedinvesteerders kan een belegging in beursgenoteerd vastgoed veel interessanter zijn. Er zijn geen torenhoge instapkosten zoals de registratierechten die je moet betalen wanneer je zelf vastgoed koopt. Je koopt en verkoopt de aandelen van GVV's wanneer je wil, wat het een liquide belegging maakt. Je kan verder aandelen kopen van vastgoedvennootschappen die investeren in commercieel vastgoed, studentenkamers, zorgvastgoed, residentieel vastgoed enzovoorts. Op die manier kan je voor een mooie spreiding zorgen. Tenslotte realiseer je via deze beleggingen ook jaarlijks een mooi rendement in de vorm van een dividend, waarbij rendementen van 3 tot 5% eveneens haalbaar zijn, zonder alle kopzorgen die een eigen pand met zich meebrengt.

Vergelijk brokers voor aandelen.


Laatste artikels over Vastgoed

Zakelijk verhuizen? Dit moet je geregeld hebben

07 november 2021

Je kijkt tevreden om je heen en je ziet dat je bedrijf de laatste tijd een ontzettend grote groei heeft doorgemaakt...
Lees meer


Prijzen vastgoed flink in de lift

16 oktober 2021

Uit de notarisbarometer blijkt dat de prijs voor een woonhuis in de eerste negen maanden van dit jaar al met gemiddeld 6,7% is gestegen.
Lees meer


Gemiddelde huurprijs appartement stijgt boven 750 euro

15 augustus 2021

Uit de CIB Huurbarometer blijkt dat de prijzen van alle soorten huurwoningen blijven stijgen.
Lees meer


Verhuur studentenkamers loopt als een trein

30 april 2021

Uit een mededeling van de beursgenoteerde kotbaas Xior blijkt dat de studentenkamers erg gegeerd zijn.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken