Je bent hier: Home > Nieuws > Geen hypothecaire mandaten meer?

Geen hypothecaire mandaten meer?

Geen hypothecaire mandaten meer?

18 augustus 2021

Europa vindt dat hypothecaire mandaten te weinig waarborgen bieden wanneer banken woonkredieten verstrekken. Belgische ontleners zullen daarom aankijken tegen duurdere leningen.

Hypothecaire mandaten zijn een Belgische uitvinding om de kosten bij het aangaan van een woonkrediet te beperken. Bij het vestigen van een hypotheek moeten er namelijk belastingen betaald worden in de vorm van registratierechten. Deze bedragen 1% van het ontleende bedrag plus de bijhorigheden. Leen je 200.000 euro, dan wordt er al snel 1% van 220.000 euro aangerekend, waardoor je 2.200 euro moet ophoesten.

Bij een hypothecair mandaat wordt er geen hypotheek gevestigd, maar wordt er een volmacht gegeven aan de bank om in de toekomst een hypotheek te nemen als dat nodig moest zijn. Slaag je er niet in om jouw krediet af te betalen, dan kan de bank op deze manier nog steeds jouw woning aanslaan en verkopen.

In de praktijk wordt er bij woonkredieten meestal met een mix gewerkt. Voor een lening van 200.000 euro zal bijvoorbeeld voor 100.000 euro een hypotheek geopend worden en voor de overige 100.000 euro krijgt de bank een hypothecair mandaat. 

De Europese bankenregulator EBA vindt echter dat zo'n mandaat geen goed onderpand is. Banken die er toch mee willen werken, zullen dit deel van de lening in de toekomst moeten beschouwen als een lening zonder onderpand. Hierdoor zullen ze voor deze leningen een extra kapitaalbuffer moeten voorzien om eventuele kredietverliezen te kunnen dekken.

De kans is dus groot dat de praktijk van hypothecaire mandaten weldra zal verdwijnen, waardoor ontleners aankijken tegen heel wat extra kosten bij het aangaan van een woonkrediet.

De Belgische banken merken op dat ze weinig tot geen problemen hebben met deze mandaten, net omdat ze steeds een deel van het woonkrediet wel dekken met een hypothecaire inschrijving. Helaas zal er voor België geen uitzondering gegeven worden. Doordat er gewerkt wordt aan een eengemaakte Europese bankenmarkt moeten de regels in alle landen immers gelijk zijn.


Laatste artikels over Leningen

Senior en een hypotheek afsluiten? Dat kan!

25 augustus 2021

Je bent al iets meer op leeftijd en wilt graag een nieuwe hypotheek senioren afsluiten of jouw bestaande hypotheek verhogen, maar vraagt jezelf af of dit nog wel kan. Het antwoord op deze vraag is ‘Jazeker!’.


Lees meer


Woonkredieten herstellen spectaculair tegenover vorig jaar

01 juni 2021

In april 2021 werden er zo'n 93% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in april 2020.
Lees meer


Rood staan wordt goedkoper

23 mei 2021

Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.
Lees meer


Een zakelijke lening of krediet nemen?

22 mei 2021

Elke onderneming heeft behoefte aan een kapitaal. Om een investering te doen of de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het is dan ook niet ongewoon om vreemd kapitaal aan te boren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken