Je bent hier: Home > Nieuws > Geen hypothecaire mandaten meer?

Geen hypothecaire mandaten meer?

Geen hypothecaire mandaten meer?

18 augustus 2021

Europa vindt dat hypothecaire mandaten te weinig waarborgen bieden wanneer banken woonkredieten verstrekken. Belgische ontleners zullen daarom aankijken tegen duurdere leningen.

Hypothecaire mandaten zijn een Belgische uitvinding om de kosten bij het aangaan van een woonkrediet te beperken. Bij het vestigen van een hypotheek moeten er namelijk belastingen betaald worden in de vorm van registratierechten. Deze bedragen 1% van het ontleende bedrag plus de bijhorigheden. Leen je 200.000 euro, dan wordt er al snel 1% van 220.000 euro aangerekend, waardoor je 2.200 euro moet ophoesten.

Bij een hypothecair mandaat wordt er geen hypotheek gevestigd, maar wordt er een volmacht gegeven aan de bank om in de toekomst een hypotheek te nemen als dat nodig moest zijn. Slaag je er niet in om jouw krediet af te betalen, dan kan de bank op deze manier nog steeds jouw woning aanslaan en verkopen.

In de praktijk wordt er bij woonkredieten meestal met een mix gewerkt. Voor een lening van 200.000 euro zal bijvoorbeeld voor 100.000 euro een hypotheek geopend worden en voor de overige 100.000 euro krijgt de bank een hypothecair mandaat. 

De Europese bankenregulator EBA vindt echter dat zo'n mandaat geen goed onderpand is. Banken die er toch mee willen werken, zullen dit deel van de lening in de toekomst moeten beschouwen als een lening zonder onderpand. Hierdoor zullen ze voor deze leningen een extra kapitaalbuffer moeten voorzien om eventuele kredietverliezen te kunnen dekken.

De kans is dus groot dat de praktijk van hypothecaire mandaten weldra zal verdwijnen, waardoor ontleners aankijken tegen heel wat extra kosten bij het aangaan van een woonkrediet.

De Belgische banken merken op dat ze weinig tot geen problemen hebben met deze mandaten, net omdat ze steeds een deel van het woonkrediet wel dekken met een hypothecaire inschrijving. Helaas zal er voor België geen uitzondering gegeven worden. Doordat er gewerkt wordt aan een eengemaakte Europese bankenmarkt moeten de regels in alle landen immers gelijk zijn.


Laatste artikels over Leningen

Verstandig geld lenen

19 januari 2022

Voor wie een grote investering wil doen, maar niet over genoeg middelen beschikt, kan het verstandig zijn om geld te lenen.
Lees meer


Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

28 december 2021

Op Facebook en andere sociale media wemelt het van de frauduleuze kredietverstrekkers.
Lees meer


Hoe krijg je de maandlasten van jouw hypotheek omlaag?

10 december 2021

Wanneer je op je bankrekening kijkt, is het altijd pijnlijk als je maandelijkse hypotheeklasten afgeschreven worden.
Lees meer


Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

23 september 2021

Vorige week dook overal in de pers het bericht op dat er in de toekomst bij een hypothecaire lening een verplichte schatting moet gebeuren. Banken kunnen dit evenwel zelf doen.
Lees meer


Senior en een hypotheek afsluiten? Dat kan!

25 augustus 2021

Je bent al iets meer op leeftijd en wilt graag een nieuwe hypotheek senioren afsluiten of jouw bestaande hypotheek verhogen, maar vraagt jezelf af of dit nog wel kan. Het antwoord op deze vraag is ‘Jazeker!’.


Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken