Je bent hier: Home > Nieuws > Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

23 september 2021

Vorige week dook overal in de pers het bericht op dat er in de toekomst bij een hypothecaire lening een verplichte schatting moet gebeuren. Banken kunnen dit evenwel zelf doen.

Vanaf 1 januari 2022 moet de waarde van een woning verplicht geschat worden vooraleer de bank een hypothecaire lening mag toestaan. De Europese toezichthouder wil zo voorkomen dat banken teveel geld uitlenen, waarbij het onderpand niet voldoende waard is om in geval van wanbetaling het geleende bedrag te recupereren.

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het niet verplicht om een officieel schattingsverslag te laten opmaken. Dat zou namelijk voor extra kosten zorgen. Wie hiervoor een vastgoedexpert zoals een landmeter of makelaar onder de arm neemt, betaalt voor deze dienst al gauw honderden euro's.

De Nationale Bank verduidelijkt vandaag dat banken de woning ook zelf mogen schatten 'van op afstand'. Banken zitten zelf namelijk op een berg aan informatie over de vastgoedmarkt. Ze weten perfect welke soort huizen in welke omgeving aan welke prijs verkocht worden. De bank kan zo gemakkelijk een prijs bepalen voor bijvoorbeeld een rijwoning in het centrum van Mechelen, waarvan ze prijsbepalende elementen zoals bouwjaar, aantal slaapkamers, oppervlakte en dergelijke weet.

Doordat banken hun eigen database als bron mogen nemen, kan er waarheidsgetrouwe schatting gemaakt worden zonder extra kosten voor de ontlener.


Laatste artikels over Leningen

Senior en een hypotheek afsluiten? Dat kan!

25 augustus 2021

Je bent al iets meer op leeftijd en wilt graag een nieuwe hypotheek senioren afsluiten of jouw bestaande hypotheek verhogen, maar vraagt jezelf af of dit nog wel kan. Het antwoord op deze vraag is ‘Jazeker!’.


Lees meer


Geen hypothecaire mandaten meer?

18 augustus 2021

Europa vindt dat hypothecaire mandaten te weinig waarborgen bieden wanneer banken woonkredieten verstrekken. Belgische ontleners zullen daarom aankijken tegen duurdere leningen.
Lees meer


Woonkredieten herstellen spectaculair tegenover vorig jaar

01 juni 2021

In april 2021 werden er zo'n 93% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in april 2020.
Lees meer


Rood staan wordt goedkoper

23 mei 2021

Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken