Je bent hier: Home > Nieuws > Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

23 september 2021 - door Redactie

Vorige week dook overal in de pers het bericht op dat er in de toekomst bij een hypothecaire lening een verplichte schatting moet gebeuren. Banken kunnen dit evenwel zelf doen.

Vanaf 1 januari 2022 moet de waarde van een woning verplicht geschat worden vooraleer de bank een hypothecaire lening mag toestaan. De Europese toezichthouder wil zo voorkomen dat banken teveel geld uitlenen, waarbij het onderpand niet voldoende waard is om in geval van wanbetaling het geleende bedrag te recupereren.

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het niet verplicht om een officieel schattingsverslag te laten opmaken. Dat zou namelijk voor extra kosten zorgen. Wie hiervoor een vastgoedexpert zoals een landmeter of makelaar onder de arm neemt, betaalt voor deze dienst al gauw honderden euro's.

De Nationale Bank verduidelijkt vandaag dat banken de woning ook zelf mogen schatten 'van op afstand'. Banken zitten zelf namelijk op een berg aan informatie over de vastgoedmarkt. Ze weten perfect welke soort huizen in welke omgeving aan welke prijs verkocht worden. De bank kan zo gemakkelijk een prijs bepalen voor bijvoorbeeld een rijwoning in het centrum van Mechelen, waarvan ze prijsbepalende elementen zoals bouwjaar, aantal slaapkamers, oppervlakte en dergelijke weet.

Doordat banken hun eigen database als bron mogen nemen, kan er waarheidsgetrouwe schatting gemaakt worden zonder extra kosten voor de ontlener.


Laatste artikels over Leningen

Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meer


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.
Lees meer


Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.
Lees meer


Banken staan opnieuw betaalpauze toe

08 september 2022

De coronacrisis is nog niet verteerd of de banken moeten alweer betaalpauzes toestaan, deze keer omwille van de hoge energiekosten.
Lees meer


FCA Bank gaat samenwerken met Mazda

07 september 2022

FCA Bank Belgium, gekend van autofinancieringen, gaat nu ook samenwerken met Mazda Motor Belux in België en Luxemburg.   
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken