Je bent hier: Home > Nieuws > FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

08 november 2021

De FSMA heeft meldingen gekregen van mensen die via datingapps overtuigd worden om geld over te maken aan ongereguleerde platformen.

De fraudeurs maken valse profielen aan op een datingapp zoals Tinder. Hierop doen ze zich voor als een welgesteld persoon die op zoek is naar een nieuwe relatie. Nadat er contact gemaakt werd, zetten ze de conversatie verder via sms berichten of WhatsApp. Ze tonen dat ze rijk zijn en vertellen dat dit komt door te beleggen op bepaalde platformen.

Wekenlang relaties opbouwen

Om hun slachtoffers te overtuigen gaan de oplichters bijzonder omzichtig tewerk. Vaak wordt er op de gevoelens van de slachtoffers ingespeeld. Wanneer de slachtoffers een rekening hebben geopend bij het valse tradingplatform, wordt alles in het werk gezet om elke vorm van argwaan weg te nemen. De eerste kleine beleggingen staan al gauw op winst en bij deze lage bedragen kunnen de slachtoffers zonder problemen hun centen weer opnemen.

Omdat alles goed blijkt te gaan, worden de slachtoffers overtuigd om steeds grotere bedragen op het platform te storten. Soms worden ze zelfs gemanipuleerd om extra leningen aan te gaan. Daarna zal blijken dat de slachtoffers al hun geld kwijt zijn en dat ze dit geld nooit meer zullen kunnen recupereren.

Controleer steeds vergunningen

De FSMA roept het publiek op om steeds te controleren of een beleggingsplatform over de nodige vergunningen beschikt. Dat kan via de website van de FSMA. De instelling kan ook steeds gecontacteerd worden om na te gaan of het over een betrouwbare aanbieder gaat.

Op de website van de FSMA vind je ook een lijst van gekende frauduleuze beleggingsplatformen. Helaas worden door oplichters om de haverklap nieuwe websites gestart, waardoor het voor de FSMA dweilen is met de kraan open. 


Laatste artikels over Beleggen

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.
Lees meer


Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.
Lees meer


Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.
Lees meer


Beleggen voor je kinderen

12 mei 2022

Heel wat mensen starten vandaag al met beleggen voor hun pasgeboren kind.
Lees meer


Elon Musk vindt investeerders die hem helpen met de aankoop van Twitter

10 mei 2022

Miljardair Elon Musk heeft 19 investeerders geselecteerd die hem zullen helpen aan in totaal $ 7,1 miljard.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken