Je bent hier: Home > Nieuws > FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

08 november 2021

De FSMA heeft meldingen gekregen van mensen die via datingapps overtuigd worden om geld over te maken aan ongereguleerde platformen.

De fraudeurs maken valse profielen aan op een datingapp zoals Tinder. Hierop doen ze zich voor als een welgesteld persoon die op zoek is naar een nieuwe relatie. Nadat er contact gemaakt werd, zetten ze de conversatie verder via sms berichten of WhatsApp. Ze tonen dat ze rijk zijn en vertellen dat dit komt door te beleggen op bepaalde platformen.

Wekenlang relaties opbouwen

Om hun slachtoffers te overtuigen gaan de oplichters bijzonder omzichtig tewerk. Vaak wordt er op de gevoelens van de slachtoffers ingespeeld. Wanneer de slachtoffers een rekening hebben geopend bij het valse tradingplatform, wordt alles in het werk gezet om elke vorm van argwaan weg te nemen. De eerste kleine beleggingen staan al gauw op winst en bij deze lage bedragen kunnen de slachtoffers zonder problemen hun centen weer opnemen.

Omdat alles goed blijkt te gaan, worden de slachtoffers overtuigd om steeds grotere bedragen op het platform te storten. Soms worden ze zelfs gemanipuleerd om extra leningen aan te gaan. Daarna zal blijken dat de slachtoffers al hun geld kwijt zijn en dat ze dit geld nooit meer zullen kunnen recupereren.

Controleer steeds vergunningen

De FSMA roept het publiek op om steeds te controleren of een beleggingsplatform over de nodige vergunningen beschikt. Dat kan via de website van de FSMA. De instelling kan ook steeds gecontacteerd worden om na te gaan of het over een betrouwbare aanbieder gaat.

Op de website van de FSMA vind je ook een lijst van gekende frauduleuze beleggingsplatformen. Helaas worden door oplichters om de haverklap nieuwe websites gestart, waardoor het voor de FSMA dweilen is met de kraan open. 


Laatste artikels over Beleggen

NewB lanceert NewB Invest

02 december 2021

De coöperatieve bank NewB Invest heeft voortaan een eigen duurzaam beleggingsfonds.
Lees meer


Supermarktverhuurder werkt aan beursgang

29 november 2021

Het privaat investeringsfonds Forum Estates wil zich tegen eind 2022 omvormen tot GVV en naar de beurs trekken.
Lees meer


3 redenen om in goud te investeren

26 november 2021

De aandelenmarkten gingen vandaag flink onderuit door de angst voor het coronavirus, maar goud kon wel stijgen.
Lees meer


Opties handelen: hoe selecteer je de beste opties?

15 november 2021

Handelen in opties lijkt de nieuwe manier om snel geld te verdienen. Het rendement is hoger dan wanneer je in aandelen handelt, maar dat brengt natuurlijk ook meer risico mee.
Lees meer


ETF's doen het goed bij nieuwe beleggers

10 november 2021

Uit een onderzoek van de mobiele broker BUX blijkt dat nieuwe beleggers graag in Exchange Traded Funds beleggen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken