Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude via online dating

08 november 2021 - door Redactie

De FSMA heeft meldingen gekregen van mensen die via datingapps overtuigd worden om geld over te maken aan ongereguleerde platformen.

De fraudeurs maken valse profielen aan op een datingapp zoals Tinder. Hierop doen ze zich voor als een welgesteld persoon die op zoek is naar een nieuwe relatie. Nadat er contact gemaakt werd, zetten ze de conversatie verder via sms berichten of WhatsApp. Ze tonen dat ze rijk zijn en vertellen dat dit komt door te beleggen op bepaalde platformen.

Wekenlang relaties opbouwen

Om hun slachtoffers te overtuigen gaan de oplichters bijzonder omzichtig tewerk. Vaak wordt er op de gevoelens van de slachtoffers ingespeeld. Wanneer de slachtoffers een rekening hebben geopend bij het valse tradingplatform, wordt alles in het werk gezet om elke vorm van argwaan weg te nemen. De eerste kleine beleggingen staan al gauw op winst en bij deze lage bedragen kunnen de slachtoffers zonder problemen hun centen weer opnemen.

Omdat alles goed blijkt te gaan, worden de slachtoffers overtuigd om steeds grotere bedragen op het platform te storten. Soms worden ze zelfs gemanipuleerd om extra leningen aan te gaan. Daarna zal blijken dat de slachtoffers al hun geld kwijt zijn en dat ze dit geld nooit meer zullen kunnen recupereren.

Controleer steeds vergunningen

De FSMA roept het publiek op om steeds te controleren of een beleggingsplatform over de nodige vergunningen beschikt. Dat kan via de website van de FSMA. De instelling kan ook steeds gecontacteerd worden om na te gaan of het over een betrouwbare aanbieder gaat.

Op de website van de FSMA vind je ook een lijst van gekende frauduleuze beleggingsplatformen. Helaas worden door oplichters om de haverklap nieuwe websites gestart, waardoor het voor de FSMA dweilen is met de kraan open. 


Laatste artikels over Beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


De top 5 beleggen apps

20 maart 2023

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.