Je bent hier: Home > Nieuws > BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

20 januari 2022

De grootbank BNP Paribas zal vanaf april een bovengrens van 250.000 euro opleggen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. 

Een gereglementeerde spaarrekening moet de wettelijke minimumrente uitkeren. Tegenwoordig is dit slechts 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie, samen dus amper 0,11%. Toch is deze rentevoeten voor de banken een probleem, omdat ze zelf met een negatieve rentevoet geconfronteerd worden wanneer ze overtollige cash bij de centrale bank stallen.

Sommige banken grijpen daarom zelf naar een zogenaamde strafrente, waarbij klanten boven een bepaald bedrag een negatieve rente aangerekend krijgen. BNP Paribas doet dat voorlopig niet, maar bepaalde wel een plafond voor spaarrekeningen: 250.000 euro. Wie boven dat bedrag uitkomt, zal dat extra geld op een nieuwe en niet gereglementeerde spaarrekening zien verschijnen. Op deze rekeningen is de minimumrentevoet niet van toepassing.

BNP Paribas zegt zelf dat deze maatregel geen gevolg zal hebben voor de meerderheid van de klanten. Amper 1% van de klanten zou een spaarrekening hebben waar meer dan 250.000 euro op staat.

Met deze stap wil BNP Paribas de klanten uiteraard stimuleren om hun geld aan het werk te zetten en de stap te nemen naar het beleggen. De verkoop van beleggingsfondsen is zo een groeiende inkomstenbron voor banken, die het verlies van de rentemarge moet compenseren.


Laatste artikels over Sparen

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meer


Leven volgens het FIRE principe

02 mei 2022

Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.
Lees meer


Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

10 april 2022

Het leven wordt duurder door de oplopende inflatie. Om geld te besparen worden dagelijkse uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.
Lees meer


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

21 januari 2022

Inflatie heeft vele oorzaken, maar valt voornamelijk uiteen in twee kampen: demand-pull en cost-push.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken