Je bent hier: Home > Nieuws > Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

16 februari 2022

De Belgische langetermijn rente begon het jaar op 0,20% en noteert ondertussen al dicht tegen de 0,80%.

De OLO op tien jaar is de Belgische langetermijn rente die betaald wordt op overheidsobligaties. Deze rentevoet geeft altijd een goede indicatie van hoe de rente op woonkredieten zal evolueren. De enorme stijging sinds begin dit jaar suggereert dat de rente op hypotheken verder kan stijgen.

Sinds begin dit jaar is de rente op de hypotheken trouwens al gevoelig gestegen. Vooral de groep die meer dan 90% van de aankoopprijs wil lenen, ziet de rentevoet sterk stijgen. Voor wie minder dan 80% wil financieren, valt de stijging nog mee.

Effect op huizenprijzen

Vooral jonge starters beschikken over minder eigen middelen, waardoor ze al snel 90% moeten ontlenen. Zij zijn dus het eerste slachtoffer van de hogere rentevoeten. Dit kan mogelijk een impact hebben op de huizenprijzen. Hoe hoger de rente, hoe hoger de maandelijkse afbetalingen. 

Wanneer potentiële kopers het maandbedrag van de aflossing willen verlagen, hebben ze dus geen andere keuze dan een kleiner bedrag te ontlenen. Bijgevolg zullen ze over minder geld beschikken om te bieden op woningen. Op deze manier zal de hogere rente mogelijk een prijsdrukkend effect op de huizenmarkt hebben.


Laatste artikels over Leningen

Vraag naar renovatieleningen is bijna verdubbeld

23 mei 2022

Belfius meldt dat het aantal aanvragen voor groene renovatieleningen sinds februari met 89% gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Hypotheek afsluiten? Zo kunt u dat doen

10 mei 2022

U heeft een mooi huis op het oog waar u graag een hypotheek voor wilt afsluiten. Dit is dan ook meteen een spannend moment, omdat u op het punt staat om de grootste aankoop van uw leven te doen.
Lees meer


Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.
Lees meer


Woonkredieten fors duurder

26 maart 2022

Door de stijging van de langetermijnrente zijn woonkredieten met een vaste rentevoet veel duurder geworden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken