Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kan je een huis financieren?

Hoe kan je een huis financieren?

Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022 - door Redactie

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.

Een huis kopen is voor veel Belgen dan ook normaal, in tegenstelling tot voor veel Nederlanders. Onze noorderburen vinden het namelijk niet allemaal even belangrijk om een eigen huis te bezitten. Welk van de twee strategieën de beste is? Dat is voor iedereen anders, dus daar gaan we niet verder op in. Wel zullen we kijken hoe je een potentiële vastgoedinvestering kunt financieren.

Een huis kopen brengt kosten met zich mee

Wie een woning, een appartement of een ander vastgoedpand wil kopen, zal daar veel geld voor moeten neertellen. De laatste jaren zijn de prijzen namelijk enorm gestegen. Voor je in vastgoed kunt beleggen, heb je dus al aardig wat kapitaal nodig. 

De prijs van het gebouw kan enorm verschillen tussen verscheidene locaties. Zo heb je in de stad veel minder oppervlakte voor je geld dan op het platteland. Ook is er in België nog steeds een groot verschil tussen de prijzen in Vlaanderen en in Wallonië.

Wie wil investeren in een huis, moet bovendien ook rekening houden met de extra kosten die erbij komen kijken. Denk aan kosten voor een eventuele lening, kosten voor de notaris, registratierechten, renovatiekosten… enzovoort. 

Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet, zal het goed zijn om te beginnen met een investeringsplan. Daarin noteer je wat je allemaal hebt en hoeveel bijkomende financiering je nodig zult hebben.

Hoe financier je een vastgoedobject?

Heb je jouw financiële plan opgesteld, maar heb je onvoldoende eigen middelen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Het is zelfs de minderheid van de mensen die zijn vastgoedobject kan kopen enkel en alleen met eigen middelen.

De belangrijkste bron van externe financiering voor vastgoed, zijn nog steeds de banken. Je kunt zowel persoonlijk, als met twee een lening afsluiten voor een huis. Of het nu om een eerste woning, een tweede verblijf of een appartement gaat om te verhuren, we spreken steeds over een hypothecair krediet.

Om een hypothecair krediet te kunnen bemachtigen, moet je natuurlijk ook wel iets van eigen middelen hebben. Hoeveel je precies zelf zult moeten financieren, kan enkel jouw bank je vertellen. Als vuistregel wordt meestal gezegd dat je 20% van de woning moet kunnen betalen, plus de extra kosten.

Ben je echter verliefd geworden op iets veel groters? Een mooie vierkant hoeve, of een historisch kasteeltje? Ook dan zijn er nog mogelijkheden om dit te financieren. Zo kiezen mensen er tegenwoordig ook voor om co-eigenaar te worden. In dat geval koop je met meerdere personen, of meerdere koppels een veel grotere woning of een stuk bouwgrond. Vervolgens deel je alles netjes op, zodat iedereen toch zijn eigen stekje heeft.

Conclusie

Een huis financieren is niet eenvoudig, maar er zijn wel meerdere hulpmiddelen beschikbaar. De lening blijft populair, maar ook co-housing kan een oplossing bieden. Denk er zeker eens over na.


Laatste artikels over Leningen

Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.
Lees meer


Banken staan opnieuw betaalpauze toe

08 september 2022

De coronacrisis is nog niet verteerd of de banken moeten alweer betaalpauzes toestaan, deze keer omwille van de hoge energiekosten.
Lees meer


FCA Bank gaat samenwerken met Mazda

07 september 2022

FCA Bank Belgium, gekend van autofinancieringen, gaat nu ook samenwerken met Mazda Motor Belux in België en Luxemburg.   
Lees meer


Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

18 juli 2022

In de afgelopen periode is een groei merkbaar in de hypotheekrente voor het kopen van een nieuwe woning.
Lees meer


3 x waarom je nu een persoonlijke lening kunt afsluiten

26 juni 2022

Twijfel je over het afsluiten van een persoonlijke lening? Een persoonlijke lening afsluiten klinkt misschien spannend, maar deze manier van geld lenen is er niet zomaar.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken