Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Leven volgens het FIRE principe

Leven volgens het FIRE principe

Leven volgens het FIRE principe

02 mei 2022 - door Redactie

Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.

In de praktijk zien we trouwens dat vooral jongeren er op dit moment mee bezig zijn. In dit artikel kom je te weten wat FIRE is en hoe je het ook zelf kunt implementeren in je leven. Ben je benieuwd? Lees dan maar snel verder!

FIRE – Financial Independence, Retire Early

FIRE als vierletterwoord is een afkorting die staat voor Financial Independence, Retire Early. Zoals je ziet volgt het FIRE principe dus twee belangrijke stappen. Ten eerste probeer je om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Van zodra dat gelukt is, kan je vroeger met pensioen gaan.

Het FIRE principe krijgt steeds meer aandacht, aangezien de pensioenleeftijd steeds verder de hoogte wordt ingeduwd. Volgens de politiek is het heel eenvoudig: we leven langer, dus moeten we ook maar langer werken. Het klinkt een logisch principe, maar van zodra je beseft dat je niet leeft om te werken, maar dat je werkt om te leven, houdt het niet langer steek. Het feit dat we gemiddeld gezien meer gezonde oudere levensjaren hebben, biedt net de kans om langer van het leven te profiteren.

Natuurlijk heb je wel voldoende geld nodig om dit allemaal te financieren. Op naar financiële onafhankelijkheid dus…

Sparen, hoe meer hoe beter

Om financieel onafhankelijk te zijn, heb je voldoende geld nodig. Hoeveel dit precies is, hangt af van wat je wil bereiken. Daarom zal je in de eerste plaats een soort budget moeten opstellen. Stel voor jezelf een financieel plan op, zodat je weet welke mijlpalen je moet bereiken.

Financieel onafhankelijk worden op een jonge leeftijd, kan slechts op één manier. Je zult moeten sparen, heel veel moeten sparen. Dit klinkt contradictorisch aangezien sparen tegenwoordig geen goede strategie meer is, gezien de lage rentes. Dat klopt, als je inderdaad spaart om te sparen, dan is dat geen goede techniek. 

Het geld dat je extra spaart, zul je dus zorgvuldig moeten gaan beleggen of investeren. Als je vroeg met pensioen wil gaan, dan kan je jouw geld best investeren om passieve inkomstenbronnen te creëren. Investeren in vastgoed of in aandelen is dan voor velen ook een goede keuze. 

De invulling is meer persoonsgebonden

FIRE mag dan wel een universeel begrip zijn, toch vult iedereen het naar zijn eigen zin in. De ene kiest ervoor om enkele jaren op rij meerdere jobs te combineren en al zijn uitgaven te beperken tot een minimum. De andere houdt het wat gematigder en stelt bijvoorbeeld een minimaal bedrag voorop dat iedere maand moet worden gespaard. Blijft er nog iets over? Dan is er nog een beetje ruimte om leuke dingen te doen of je iets extra te permitteren.

Hoe je jouw FIRE verhaal invult, is geheel je eigen keuze. Bepaal voor jezelf hoe ver je echt wil gaan en probeer af en toe toch ook tussendoor wat extra te genieten. Dit hoeft niet altijd (veel) geld te kosten. Ik wens je alvast veel succes!


Laatste artikels over Sparen

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

23 mei 2023

De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.
Lees meer


64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.