Je bent hier: Home > Nieuws > NewB moet alweer op zoek naar vers geld

NewB moet alweer op zoek naar vers geld

NewB moet alweer op zoek naar vers geld

20 mei 2022

Het wil maar niet lukken voor NewB. De coöperatieve bank moet op zoek naar vers geld tegen eind september.

NewB werd in 2011 opgericht als reactie op de bankencrisis. Een nieuwe coöperatieve bank, opgericht door duizenden particulieren, vakbonden, Oxfam, Greenpeace en andere middenveldorganisaties, zou de nadruk leggen op ethisch bankieren. Het duurde echter tot eind 2019 voor het project een banklicentie binnen haalde.

Na de opstart in 2011 kreeg NewB nog geld toegestopt door de Franse verzekeraar Monceau. Bedoeling was om verzekeringen te slijten aan de coöperanten. In afwachting van een banklicentie werden ook prepaid kredietkaarten aan de man gebracht, maar dit was allemaal zonder veel succes.

Om een echte start te kunnen maken, moest er eind  2019 zo'n 30 miljoen euro opgehaald worden. De coöperatieve aandeelhouders werden weer aangesproken en enkele grote investeerders kwamen ook aan boord. Ondermeer het Brussels Gewest, de Waalse regering en enkele universiteiten stapten in.

Succes blijft uit

Ondertussen blijft de bank de verliezen opstapelen. NewB telt momenteel al wel zo'n 20.000 klanten, maar incasseerde vorig jaar wel een verlies van 9 miljoen euro. Om financieel gezond te blijven is er dus nood aan extra kapitaal. Er wordt gemikt op een ronde van 40 miljoen euro bij grote investeerders.

Met het geld zal NewB het vier jaren langer kunnen uitzingen. Bedoeling is uiteraard om in deze periode extra klanten aan te trekken en nieuwe diensten op te zetten, zoals het aanbieden van leningen. Tegen 2026 zou de bank break-even moeten draaien.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken