Je bent hier: Home > Nieuws > HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.

Er worden in zeer korte tijd woekerwinsten gemaakt en enkele dagen later hoor je dat ze maar blijven doorstijgen. Een mooie opportuniteit, of een gevaarlijk spel? Dat is natuurlijk de vraag. Iedere belegger heeft er zo zijn eigen idee over. In dit artikel geef ik je mijn mening over de beleggingshypes.

Wat zijn hypes in de beleggingswereld?

Hypes in de beleggingswereld draaien niet alleen om aandelen. Uiteraard is er soms een aandeel dat zoveel media aandacht krijgt, dat de koers door het dak gaat. Toch gaan de hypes nog veel verder. Sommige hypes zien we zelfs in onze dagelijkse leefwereld.

Om je een herkenbaar voorbeeld te geven, verwijs ik graag naar de sport. Hoeveel mensen zijn er vorig jaar niet plots begonnen met padel? De sport die iets weg heeft van tennis, maar die toch heel anders is. Op een bepaald moment was de hype rond deze sport zo groot, dat er enorme wachtlijsten waren voor je een terrein kon reserveren. Interessant dachten veel investeerders.

In no-time werden er heel veel padelclubs geopend en schoten de terreinen als grassprietjes uit de grond. Ook dit kan je zien als een beleggingshype.

Behaal je met een hype snelle winst?

Het zou natuurlijk mooi zijn als je erop kon rekenen dat je met een beleggingshype snelle winst kon boeken. Uiteraard zijn er zo mensen die op een hele korte tijd veel geld kunnen verdienen. Jammer genoeg is ook het tegenovergestelde waar. Met een beleggingshype kun je ook in een heel korte tijd heel veel geld verliezen.

Mensen kunnen plots beseffen dat een aandeel te sterk overgewaardeerd is. Doordat er veel beleggers op hetzelfde moment winst nemen, zakt de koers in mekaar. Ook gaan hypes altijd over. Het probleem is echter dat je niet weet wanneer de hype zal overgaan. Stel dat jij vandaag instapt, aan een historisch hoge prijs, omdat de voorbije weken de koers toch telkens nieuwe records bereikte. Maar rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Betere opties

In plaats van op zoek te gaan naar de hypes die van korte duur zijn, kan je misschien beter zoeken naar de bedrijven waar mensen blijven van genieten. De winsten zullen misschien niet zo snel komen, maar ze blijven in het beste geval wel veel langer bestaan.

Een mooi voorbeeld is de investeringsgoeroe Warren Buffet. Vele jaren geleden al investeerde hij veel geld in Coca Cola. Vandaag de dag verdient hij hier nog steeds heel veel geld aan via de dividenden. Stel je voor dat Buffet dit geld vorig jaar had geïnvesteerd in padelvelden, dan had hij misschien een jaar goed verdiend, maar misschien was er vandaag dan al veel leegstand.


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken