Je bent hier: Home > Nieuws > Kan je bedrijf te snel groeien?

Kan je bedrijf te snel groeien?

Kan je bedrijf te snel groeien?

06 september 2022 - door Laurens

Zo goed als alle bedrijfsleiders, of het nu gaat om een kleine eenmanszaak of om een grote vennootschap, zijn continu op zoek naar groei.

Hoe kunnen we het bedrijf groter maken en meer winst maken? Allemaal goed en wel, want dat is nu eenmaal het principe van ondernemen. De vraag is alleen of al die groei ook positief is voor je bedrijf? Vooral de tijdspanne waarop het gebeurt kan een grote invloed hebben. In dit artikel gaan we verder in op de vraag ‘kan een bedrijf ook te snel groeien?’. Met andere woorden, moet je er soms voor kiezen om even geduld uit te oefenen, ook al zie je dat er bepaalde opportuniteiten zijn? Dit artikel is volledig gebaseerd op onze opinie, dus je hoeft het er niet helemaal mee eens te zijn.

Wat is te snel?

Om te kijken of een bedrijf werkelijk te snel kan groeien, is het belangrijk dat we allemaal begrijpen wat we onder ‘te snel’ moeten verstaan. Groeit een bedrijf te snel als zijn marktwaarde op 1 jaar tijd met 1000% groeit? Of hangt het af van het aantal filialen die er zijn bijgekomen in het laatste jaar? Zoals je al merkt, is het heel lastig om precies te definiëren wat ‘te snel’ inhoudt. Dit komt natuurlijk omdat dat voor ieder bedrijf verschillend is.

Te snel kunnen we beter niet interpreteren aan de hand van vaste maatstaven. Wij verstaan onder ‘te snel’, dat het managementteam, of verder uitgebreid al het personeel samen, niet langer in staat is om de groei te blijven opvolgen. Om dit te verduidelijken zullen we een voorbeeldje geven. Stel dat je momenteel als zaakvoerder twee personeelsleden in dienst hebt. De ene houdt de winkel open en de andere is verantwoordelijk voor het papierwerk. Jij als zaakvoerder beslist om twee extra winkels te openen op hetzelfde moment. Zal je tijdig nieuw personeel vinden om de winkels open te houden? Kan die ene persoon nog al het papierwerk op zijn eentje verwerken? Kun jij als zaakvoerder nog al die mensen in het oog houden? 

Wat kan je hieraan doen?

Zoals je merkt zijn er heel wat zaken waarmee je rekening moet houden en geloof ons, er zijn er nog veel meer dan we hier zouden kunnen opnoemen. Om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf op een duurzame manier gaat groeien, kan je enkele voorzorgen nemen. Zo kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een rechterhand. Iemand die aan jouw zijde staat en die je alles kunt toevertrouwen.

Aan de andere kant is het in sommige gevallen ook beter om te focussen op het bedrijf zoals het nu is, in plaats van steeds verder uit te breiden voor alles helemaal op punt staat. Dit werkt namelijk te snelle groei in de hand.

Conclusie

Te snel groeien is dus vast en zeker mogelijk. Gelukkig kan je jezelf en vooral je bedrijf hiertegen proberen te beschermen. Denk goed na bij elke stap die je neemt, want een misstap is snel gemaakt.


Laatste artikels over Finance

Echt besparen? 5 praktische tips

03 oktober 2022

Wil je ook echt iets veranderen aan je uitgavenpatroon? Dan heb je geluk, want onze praktische tips zouden je moeten kunnen helpen.
Lees meer


Crowdfunding bit4you onsuccesvol afgelopen

30 september 2022

Bit4you probeerde via BeeBonds een half miljoen euro op te halen, maar ondanks een hoge rente was er weinig interesse.
Lees meer


Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

27 september 2022

Veel bedrijfsleiders zitten vandaag de dag met de handen in het haar.
Lees meer


Als een brood plots 3 euro kost

26 september 2022

De inflatie begint overal steeds sterker door te dringen...
Lees meer


Cash is King

20 september 2022

Het gezegde cash is King is je vast ooit wel al eens ter ore gekomen. Cash is King, ofwel cash is koning, wil zeggen dat geld waar je meteen aan kunt zeer belangrijk is voor je bedrijf.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken