Je bent hier: Home > Nieuws > Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

14 september 2022 - door Laurens

Wil je een grote aankoop verrichten, of wil je een mooie spaarbuffer aanleggen voor de tijden waarin het wat moeilijker gaat?

Dan kan je dit doen op twee manieren. Je kunt geleidelijk aan kleine beetjes bij elkaar sparen, maar je kunt er ook voor kiezen om in een korte periode zoveel mogelijk te sparen. Deze laatste methode zouden wij benoemen als de crash-spaar methode. Voor je eraan begint kan het goed zijn om te weten wat de voor- en nadelen zijn van deze methode. Bovendien moet je ook weten dat je hierin zover kunt gaan als je zelf wil. Breng jezelf daarbij nooit in gevaarlijke situaties!

Veel minder uitgeven

Wie aan crash-sparen wil doen, die zal proberen om op enkele maanden tijd zoveel mogelijk geld bijeen te sparen. Dit kan je enkel en alleen doen door plots nog maar zeer weinig geld te gaan uitgeven. Denk aan besparen op nieuwe kledij, op brandstof en andere energie, of zelfs op voedsel. 

Sommige kosten kan je uiteraard niet schrappen. Heb je bijvoorbeeld een lening lopen, of huur je een huis? Dan zul je die kosten gewoon moeten betalen. Hetzelfde geldt voor voeding en drank. Je kunt niet zomaar stoppen met eten, want dan zou je jezelf uithongeren. Het is kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat je jouw gezondheid schaadt om geld bijeen te sparen. 

Wat je natuurlijk wel kunt doen, is je uitgaven bijstellen. In plaats van steak of vis, kun je bijvoorbeeld vaker kiezen voor gehakt. In plaats van een flesje wijn bij het eten, kan je net zo goed water drinken. In plaats van alles te kopen van een A-merk, zou je er net zo goed voor kunnen kiezen om (tijdelijk) over te stappen op de huismerken van jouw supermarkt.

Vergeet tijdelijk die leuke uitstapjes

Wie echt veel wil proberen sparen in een korte tijd, zal ook moeten inboeten op zijn levensstijl. Je zult tijdelijk de leuke uitstapjes aan de kant moeten zetten. Uitgaan met je vrienden, of iets gaan eten met je partner kost nu eenmaal heel veel geld. Door dit tijdelijk niet meer te doen, kan je veel meer geld aan de kant zetten.

Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam

Op zich klinkt dit allemaal heel erg makkelijk, maar dat is het niet altijd. Door leuke uitstapjes te schrappen, kan het zijn dat je veel vatbaarder bent voor de stress van je baan. Het is dan ook belangrijk om te allen tijde te waken over je lichaam en geest. Vandaar dat ik het artikel ook begon met te zeggen dat je net zover kunt gaan als je zelf wil. Je kunt namelijk alle uitstappen schrappen, maar je kunt net zo goed tegen jezelf zeggen maximaal één uitstap in de week, met een budget van 15€. Makkelijk is het allemaal niet, maar met een beetje creativiteit zal je zeker wat meer geld opzij kunnen zetten. Ook is het belangrijk om te weten dat zo een crash-spaarplan goed is voor even, maar dat het geen duurzame manier is van leven. 


Laatste artikels over Sparen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

22 september 2022

Nu de oorlog in Oekraïne blijft aanhouden en we steeds langer geconfronteerd worden met prijsstijgingen door de torenhoge inflatie, krijgen steeds meer middenklasse gezinnen het lastig.
Lees meer


FIRE reportage toonde ponzi fraude

13 september 2022

De FIRE reportage van de VRT is offline gehaald. Uit onderzoek bleek dat één van de geportretteerden een deelnamer was van een illegaal piramidespel.
Lees meer


Velen snappen niet hoe geld werkt

12 september 2022

Geld lijkt iets zeer eenvoudigs, maar toch blijkt het allemaal niet zo simpel te zijn. Geld is meer dan een ruilmiddel.
Lees meer


Rabobank sluit Belgische tak, miljoenen van klanten niet opgevraagd

05 september 2022

Rabobank.be werd begin september definitief gesloten, maar tienduizenden klanten hebben hun geld nog niet opgevraagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken