Je bent hier: Home > Nieuws > Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

08 september 2017

In 2016 werden 29 233 bestuurders betrapt op onverzekerd rijden. Dat zijn bestuurders die de baan op gaan zonder een verzekering te hebben of bestuurders die de bijdrage voor de verlenging van hun verzekering niet tijdig betaald hebben.

Het werkelijk aantal onverzekerde bestuurders ligt uiteraard veel hoger. Schattingen lopen uiteen van 60 000 tot 80 000 bestuurders.

Vooral in de categorie 25 - 34 jarigen blijken heel wat mensen zonder autoverzekering rond te rijden. Bij een ongeval kunnen deze mensen aankijken tegen hoge kosten. Alle schade die aan de slachtoffers wordt uitgekeerd zullen ze zelf moeten vergoeden. Bij zware verkeersongevallen kan dit leiden tot een leven lang afbetalen.

De slachtoffers van een verkeersongeval worden doorgaans vergoed door de verzekering van de bestuurder die in fout was. Wanneer deze bestuurder geen verzekering heeft, dan kunnen slachtoffers zich wenden tot het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Daar moet aangetoond worden dat de bestuurder in fout was, door middel van foto's en getuigenissen.

In 2015 keerde het Gemeenschappelijk Waarborgfonds 14,9 miljoen euro aan vergoedingen uit. Het fonds vordert deze bedragen daarna terug van de bestuurders die de ongevallen veroorzaakt hebben.

Straffen

Wie betrapt wordt op onverzekerd rijden kan een geldboete krijgen tot 6000 euro, een rijverbod of zelfs een gevangenisstraf. Ook de wagen van de persoon in kwestie kan in beslag genomen worden. 

Minister van Justitie Koen Geens en minister van mobiliteit Bellot werken nu aan een nieuw wetsvoorstel dat voor een hardere aanpak moet zorgen. Het betrapt worden op onverzekerd rijden zal beschouwd worden als een zware verkeersovertreding en zal op die manier toegevoegd worden aan de recidiveregeling. Wie in een periode van drie jaren twee van zulke zware verkeersovertredingen begaat, krijgt een rijverbod van minstens 3 maanden en moet zijn rijexamen opnieuw afleggen. 

Goedkope autoverzekering

Wie op zoek is naar een goedkope autoverzekering, kan op onze website autoverzekeringen vergelijken.


Laatste artikels over Verzekeren

Optimco overgenomen door Federale Verzekering

30 juni 2018

De Antwerpse verzekeraar Optimco krijgt met Federale Verzekering een sterke aandeelhouder en mag zijn eigen koers blijven varen.
Lees meer >>


Kleine verzekeringsmakelaars kunnen digitalisering niet volgen

29 juni 2018

Het aantal verzekeringsmakelaars is in België op 5 jaar tijd met ruim 17% gedaald tot 8 215. Heel wat kleine kantoren zetten zichzelf te koop en gaan op in een grotere groep.
Lees meer >>


AXA geeft klanten toegang tot platform voor autoschadeherstel

28 juni 2018

De verzekeraar AXA werkt samen met het snelgroeiende Fixico, een platform waar je offertes voor herstellingen kan aanvragen en vergelijken.
Lees meer >>


App gelanceerd om eenvoudig met je makelaar te communiceren

26 juni 2018

De app MyBroker werd onlangs gelanceerd om klanten de mogelijkheid te geven om digitaal te communiceren met hun vertrouwde verzekeringsmakelaar.
Lees meer >>


Federale Verzekering betaalt deel premie terug

26 juni 2018

Bij de start van de zomer krijgen de klanten van Federale Verzekering een deel van hun premie terugbetaald. De coöperatieve verzekeraar verdeelt zijn winst onder zijn klanten.
Lees meer >>