Je bent hier: Home > Nieuws > Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

08 september 2017

In 2016 werden 29 233 bestuurders betrapt op onverzekerd rijden. Dat zijn bestuurders die de baan op gaan zonder een verzekering te hebben of bestuurders die de bijdrage voor de verlenging van hun verzekering niet tijdig betaald hebben.

Het werkelijk aantal onverzekerde bestuurders ligt uiteraard veel hoger. Schattingen lopen uiteen van 60 000 tot 80 000 bestuurders.

Vooral in de categorie 25 - 34 jarigen blijken heel wat mensen zonder autoverzekering rond te rijden. Bij een ongeval kunnen deze mensen aankijken tegen hoge kosten. Alle schade die aan de slachtoffers wordt uitgekeerd zullen ze zelf moeten vergoeden. Bij zware verkeersongevallen kan dit leiden tot een leven lang afbetalen.

De slachtoffers van een verkeersongeval worden doorgaans vergoed door de verzekering van de bestuurder die in fout was. Wanneer deze bestuurder geen verzekering heeft, dan kunnen slachtoffers zich wenden tot het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Daar moet aangetoond worden dat de bestuurder in fout was, door middel van foto's en getuigenissen.

In 2015 keerde het Gemeenschappelijk Waarborgfonds 14,9 miljoen euro aan vergoedingen uit. Het fonds vordert deze bedragen daarna terug van de bestuurders die de ongevallen veroorzaakt hebben.

Straffen

Wie betrapt wordt op onverzekerd rijden kan een geldboete krijgen tot 6000 euro, een rijverbod of zelfs een gevangenisstraf. Ook de wagen van de persoon in kwestie kan in beslag genomen worden. 

Minister van Justitie Koen Geens en minister van mobiliteit Bellot werken nu aan een nieuw wetsvoorstel dat voor een hardere aanpak moet zorgen. Het betrapt worden op onverzekerd rijden zal beschouwd worden als een zware verkeersovertreding en zal op die manier toegevoegd worden aan de recidiveregeling. Wie in een periode van drie jaren twee van zulke zware verkeersovertredingen begaat, krijgt een rijverbod van minstens 3 maanden en moet zijn rijexamen opnieuw afleggen. 

Goedkope autoverzekering

Wie op zoek is naar een goedkope autoverzekering, kan op onze website autoverzekeringen vergelijken.


Laatste artikels over Verzekeren

Premie autoverzekeringen kan licht dalen

17 oktober 2018

Vorig jaar heeft maar 6% van de automobilisten beroep moeten doen op zijn autoverzekering. Het aantal schadegevallen komt hiermee op een absoluut dieptepunt.
Lees meer


Aparte annulatieverzekering nemen of niet?

10 oktober 2018

Als je een reis boekt krijg je meestal de vraag voorgeschoteld of je een annulatieverzekering wenst te nemen. In sommige gevallen heb je echter al een annulatieverzekering bij andere producten.
Lees meer


Belfius wil meer inkomsten puren uit niet-bancaire activiteiten

08 oktober 2018

Belfius lanceerde vorige week een nieuwe app die vraag en aanbod van kluswerken wil samenbrengen. Daarnaast wil de staatsbank de inkomsten uit verzekeringen verder opdrijven.
Lees meer


Geen autoverzekering voor 70-plussers?

01 oktober 2018

Het gelijkekansencentrum Unia trekt aan de alarmbel. Oudere mensen worden vaak geweigerd voor een autoverzekering, zelfs zonder een onderzoek naar hun rijvaardigheid.
Lees meer


Premie-inkomsten autoverzekeringen onder druk

20 september 2018

De inkomsten van autoverzekeringen zullen voor verzekeraars in de komende 10 jaren sterk terugvallen.
Lees meer