Je bent hier: Home > Nieuws > Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

08 september 2017

In 2016 werden 29 233 bestuurders betrapt op onverzekerd rijden. Dat zijn bestuurders die de baan op gaan zonder een verzekering te hebben of bestuurders die de bijdrage voor de verlenging van hun verzekering niet tijdig betaald hebben.

Het werkelijk aantal onverzekerde bestuurders ligt uiteraard veel hoger. Schattingen lopen uiteen van 60 000 tot 80 000 bestuurders.

Vooral in de categorie 25 - 34 jarigen blijken heel wat mensen zonder autoverzekering rond te rijden. Bij een ongeval kunnen deze mensen aankijken tegen hoge kosten. Alle schade die aan de slachtoffers wordt uitgekeerd zullen ze zelf moeten vergoeden. Bij zware verkeersongevallen kan dit leiden tot een leven lang afbetalen.

De slachtoffers van een verkeersongeval worden doorgaans vergoed door de verzekering van de bestuurder die in fout was. Wanneer deze bestuurder geen verzekering heeft, dan kunnen slachtoffers zich wenden tot het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Daar moet aangetoond worden dat de bestuurder in fout was, door middel van foto's en getuigenissen.

In 2015 keerde het Gemeenschappelijk Waarborgfonds 14,9 miljoen euro aan vergoedingen uit. Het fonds vordert deze bedragen daarna terug van de bestuurders die de ongevallen veroorzaakt hebben.

Straffen

Wie betrapt wordt op onverzekerd rijden kan een geldboete krijgen tot 6000 euro, een rijverbod of zelfs een gevangenisstraf. Ook de wagen van de persoon in kwestie kan in beslag genomen worden. 

Minister van Justitie Koen Geens en minister van mobiliteit Bellot werken nu aan een nieuw wetsvoorstel dat voor een hardere aanpak moet zorgen. Het betrapt worden op onverzekerd rijden zal beschouwd worden als een zware verkeersovertreding en zal op die manier toegevoegd worden aan de recidiveregeling. Wie in een periode van drie jaren twee van zulke zware verkeersovertredingen begaat, krijgt een rijverbod van minstens 3 maanden en moet zijn rijexamen opnieuw afleggen. 

Goedkope autoverzekering

Wie op zoek is naar een goedkope autoverzekering, kan op onze website autoverzekeringen vergelijken.


Laatste artikels over Verzekeren

AI wordt ingezet voor autoverzekeringen

01 december 2017

KBC Verzekeringen heeft een succesvolle test achter de rug, waarbij AI (artificiële intelligentie) werd ingezet die heel wat taken van schadebeheerders kan overnemen.
Lees meer >>


Ziekenhuisverblijf in eenpersoonskamer is soms onbetaalbaar

16 november 2017

Een patiënt die kiest voor een eenpersoonskamer moet omwille van de ereloonsupplementen vaak 2 tot 3 keer het vastgelegde tarief ophoesten. Mensen die geen hospitalisatieverzekering hebben kiezen daarom beter voor een tweepersoonskamer.
Lees meer >>


Touring Verzekeringen moet op zoek naar nieuwe naam

14 november 2017

De Franse verzekeringsreus AXA gebruikte tot nog toe de naam Touring om autoverzekeringen aan de man te brengen, maar moet door een nieuwe deal tussen Touring en Belfius Insurance op zoek naar een nieuwe naam.
Lees meer >>


Legal HelpLine van ARAG bestaat 20 jaar

08 augustus 2017

ARAG België, de verzekeringsmaatschappij met focus op rechtsbijstand, lanceerde in juli 1997 de Legal HelpLine: een gratis telefonische dienst voor het verkrijgen van professioneel juridisch advies. Zowel toen als vandaag gaat het om een innoverende manier van rechtsbijstand.
Lees meer >>Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: