Je bent hier: Home > Nieuws > De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

22 september 2022 - door Laurens

Nu de oorlog in Oekraïne blijft aanhouden en we steeds langer geconfronteerd worden met prijsstijgingen door de torenhoge inflatie, krijgen steeds meer middenklasse gezinnen het lastig.

Alsof het nog niet erg genoeg was dat mensen met de laagste inkomens in de problemen zaten, komen daar nu ook nog eens de gemiddelde inkomens bij. Het grote probleem? Deze groep is enorm. In dit artikel geven we enkele tips wat je zelf kunt doen om toch wat meer loon over te houden voor andere zaken.

Op het einde van het loon, is er een stuk maand over

Een typefout zou je denken? Moest er niet staan: “op het einde van de maand een stukje loon over”? Ja, dat zou er inderdaad moeten staan maar helaas is dat vandaag de dag bij veel gezinnen niet zo. Wanneer het maandelijkse loon nu op is, blijft er vaak nog een gedeelte van de maand over. Nog meer vaste kosten die betaald moeten worden, meer boodschappen die je moet halen, etc.

De reden oorzaak is vrij eenvoudig: door de inflatie verliezen we koopkracht, of in de volksmond: “het leven wordt alsmaar duurder”. Wie gaat tanken, betaalt soms al rond de 2 euro per liter. In het begin schrokken we daarvan, maar vandaag lijkt het zelfs normaal te worden. Zelfs sommige vliegtuigmaatschappijen moeten hun klanten extra aanrekenen op basis van de hogere prijs, indien er een variabel brandstoftarief werd overeengekomen in de pakketreis.

Wie bij de bakker gaat, betaalt nu al snel 2,7 euro tot zelfs 3 euro voor één brood! In de supermarkt heb je voor 100 euro ook geen grote kar meer… Ik kan nog wel honderden voorbeelden geven van alle frustraties die ik rondom mij heb gehoord. Alleen maar om aan te geven: ja, er is echt een probleem…

Wat kan je zelf doen?

Er zijn veel zaken waarop je kunt besparen, maar om de impact zo laag mogelijk te houden, kies je best voor de juiste dingen.

Zelfs nu het nog niet echt koud is, staat bij sommige mensen de verwarming al aan. Overdag is er uiteraard geen probleem, want door de zon warmt het binnen op en de thermostaat slaat niet aan. Bij sommigen daalt de temperatuur ’s nachts echter wel onder het grensniveau. In de ochtend kan het dus zijn dat je verwarming wel even aanslaat, zonder dat je het merkt misschien. Nog een energieverslinder, is een slecht uitgewassen koelkast of diepvriezer. Een ijslaag zorgt ook voor meer energieverbruik.

Daarnaast kan ik aanraden om van bepaalde levensmiddelen wat vaker het huismerk te kopen. Ik ga niet zeggen dat ze allemaal evengoed zijn als het A-merk, maar bij veel producten is dat echt wel het geval. Je kunt het op zijn minst een keer proberen, dan kan je zelf oordelen. Dit zal op het einde van de maand al aardig schelen in je boodschappentas.

Kijk uit naar kortingen of bijvoorbeeld stapelkortingen. Sommige ketens bieden je een veel interessantere prijs als je veel producten koopt. Ga daarom eens samen winkelen voor grote aankopen zoals frisdrank en dergelijke. Je kunt er aardig wat mee besparen.


Laatste artikels over Sparen

Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

14 september 2022

Wil je een grote aankoop verrichten, of wil je een mooie spaarbuffer aanleggen voor de tijden waarin het wat moeilijker gaat?
Lees meer


FIRE reportage toonde ponzi fraude

13 september 2022

De FIRE reportage van de VRT is offline gehaald. Uit onderzoek bleek dat één van de geportretteerden een deelnamer was van een illegaal piramidespel.
Lees meer


Velen snappen niet hoe geld werkt

12 september 2022

Geld lijkt iets zeer eenvoudigs, maar toch blijkt het allemaal niet zo simpel te zijn. Geld is meer dan een ruilmiddel.
Lees meer


Rabobank sluit Belgische tak, miljoenen van klanten niet opgevraagd

05 september 2022

Rabobank.be werd begin september definitief gesloten, maar tienduizenden klanten hebben hun geld nog niet opgevraagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken