Je bent hier: Home > Nieuws > Als een brood plots 3 euro kost

Als een brood plots 3 euro kost

Als een brood plots 3 euro kost

26 september 2022 - door Laurens

De inflatie begint overal steeds sterker door te dringen...

Wie spreekt met mensen uit de vriendenkring, heeft vast wel al uitspraken gehoord als “toen ik deze morgen bij de bakker was, moest ik plots al 3 euro betalen voor een brood” of “Ik koop liever goed brood, want dan heb je minder beleg nodig en het beleg is zelfs nog duurder dan het brood zelf”.

Je merkt in alle lagen van de samenleving dat de inflatie steeds sterker en sterker begint door te wegen. De rijkste groep heeft daar uiteraard het minste last van, maar voor de armste groep is de situatie het ergste. De middenklasse zit er zoals altijd een beetje tussen. Ze voelen de problemen in hun portemonnee, maar gaan op zoek naar creatieve oplossingen waarmee ze het toch nog net kunnen redden. In dit opiniestuk geven we onze kijk op het heden en de toekomst van de inflatie.

Slimme manieren waarop de middenklasse de inflatie te lijf gaat

Zoals eerder al gezegd, zijn er enkele manieren waarop veel mensen uit de middenklasse proberen om de inflatie het hoofd te bieden. Als een brood plots 3 euro kost bij de bakker, dan zijn er velen die een broodbakmachine in huis halen, om zelf hun eigen brood te bakken. Kost het verse fruitsap in de winkel plots de helft meer, dan halen we gewoon weer verse appelsienen en een fruitpers in huis. Zoals je al merkt, grijpen velen onder ons vandaag de dag al terug naar oude gewoontes. Door de jaren heen hebben we onze levensstijl allemaal wat aangepast, want we konden het toch betalen. Vandaag de dag moet er echter terug op de kleintjes worden gelet, waardoor velen terug een stukje moeten inboeten op hun levenscomfort.

Waarom spreken we hier precies over de slimme manieren waarop de middenklasse te werk gaat? Het is niet zo dat de armste groep niet met deze oplossingen kan komen, maar zoals je misschien al gemerkt hebt vragen deze oplossingen ook allemaal een initiële investering. Met een broodbakmachine kan je op lange termijn heel wat besparen, maar op korte termijn moet je wel nog steeds 100 euro of meer op tafel kunnen leggen om zo een toestel te financieren.

Waar gaan we naartoe?

Wat de toekomst zal brengen, is echter nog een groot raadsel. Centrale banken zijn in actie geschoten om de inflatie te lijf te gaan, maar de vraag is of ze wel degelijk op tijd zullen komen. Wij kunnen het je niet zeggen, want het valt gewoonweg niet te voorspellen. Om ervoor te zorgen dat we er collectief weer op vooruit zullen gaan, zullen we vooral zelf actie moeten ondernemen. Het beste wat we kunnen doen, is elkaar proberen ondersteunen. De rijkste klasse kan proberen om de impact op de armste en op de middenklasse groep te verlichten. Terwijl de middenklasse de armste groep kan ondersteunen. In ons voorbeeld van hierboven kan het zelfs zo eenvoudig zijn als je broodbakmachine even uitlenen. Samen komen we er sterker uit, maar dan moeten we elkaar wel helpen…


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken